Het werk van fysiotherapeuten ziet er in deze periode anders uit. Behandelingen vinden nu zoveel mogelijk online via video- of telefonisch consult plaats en alleen indien noodzakelijk wordt behandeld op de praktijk. Zo willen we de zorg zo goed mogelijk continueren en (huis)artsen hiermee ondersteunen en ontlasten. Op korte termijn kan fysiotherapie ook voor herstellende coronapatiënten een enorme meerwaarde hebben. Dit stelt het Radboud UMC in een behandeladvies, waarin wordt aangegeven dat coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen zo snel als de toestand het toelaat, behandeld moeten worden door de fysiotherapeut. FysioHolland werkt hard aan de voorbereiding om deze groep patiënten te begeleiden bij de revalidatie. 

Met corona (COVID-19) besmette patiënten krijgen klachten als (hoge) koorts en hoesten. Ernstig zieke mensen liggen langere tijd in een ziekenhuisbed en liggen mogelijk aan de beademing. Doordat de patiënten in die periode inactief zijn, krijgen zij te maken met ademhalings- en fysieke problemen, denk aan de afname van spiermassa en -kracht. Gemiddeld verliest iemand die de hele dag op bed moet rusten ongeveer 5% aan totale spiermassa en algemene conditie per dag. Onder begeleiding van de fysiotherapeut kan de conditie en kracht weer worden opgebouwd.

Sneller herstellen van corona met fysiotherapie

Wanneer de patiënt hersteld is van het virus, kan de fysiotherapeut de revalidatie begeleiden. Met behulp van ademhalingsoefeningen kunnen patiënten leren om beter en dieper adem te halen. Daarnaast kunnen bewegingsoefeningen ervoor zorgen dat de conditie en kracht op een verantwoorde manier weer vooruit gaan. Fysiotherapie zorgt ervoor dat mensen na een periode van ziekte onder begeleiding weer aan de slag kunnen om eigen gezondheid te verbeteren.

We staan klaar om op deze manier ons steentje bij te dragen aan de zorg van patiënten die zijn getroffen door het virus. De voorbereidingen voor fysiotherapie na corona zijn al in volle gang. Op diverse locaties in Nederland wordt hard gewerkt aan plannen, verzamelen van materiaal en bijscholing, zodat we goed voorbereid zijn en we van betekenis kunnen zijn bij de revalidatie van ex-coronapatiënten.

Meer informatie over onze behandelingen tijdens corona?

Bekijk voor meer informatie deze pagina met veelgestelde vragen. Lees hier meer over fysiotherapie op afstand en plan een online consult.