Veelgestelde vragen coronavirus

De overheid gaf bij de start van de coronacrisis al aan dat de fysiotherapeutische zorg beschikbaar zal blijven, in eerste instantie alleen indien echt noodzakelijk. Na overleg met de overheid is besloten dat fysieke behandeling op de praktijk voor iedereen weer mogelijk wordt, met inachtneming van nieuwe richtlijnen. We hanteren de richtlijnen die in overleg met de overheid zijn opgesteld en goedgekeurd. Zo kan de behandeling in de praktijk, voor u en ons, verantwoord en veilig plaatsvinden. Graag informeren wij u over onze dienstverlening.

Ja, de meeste FysioHolland-praktijken zijn geopend voor fysiotherapiebehandeling. In overleg met de overheid zijn richtlijnen opgesteld voor in de praktijken waarmee we de fysiotherapie op een, voor u en ons, veilige manier kunnen voortzetten. Een enkele praktijk is gevestigd in een sportclub of -centrum waar geen eigen ingang is, en welke nog gesloten zijn in verband met het coronavirus. In die gevallen overlegt de therapeut met u voor een alternatief, bijvoorbeeld online, aan huis of op een praktijk in de buurt.

In de praktijk volgen we de door het RIVM goedgekeurde richtlijnen nauwgezet op, zodat de veiligheid gewaarborgd is. Wij verzoeken u deze huisregels door te lezen, voordat u naar de praktijk komt. Bij behandeling op de praktijk geldt nog steeds dat u geen verkoudheids- of griepverschijnselen mag hebben en dat er volgens de hygiënemaatregelen van het RIVM wordt gewerkt.

Indien mogelijk bij uw behandeling en wanneer u dat wenst, bieden we ook nog steeds fysiotherapie ‘op afstand’ (telefonisch of via online beeldbellen). Uiteraard mag u van ons ook online persoonlijke fysiotherapie op maat verwachten.

Heeft u eerder uw behandeling gepauzeerd of uitgesteld in verband met corona? Dan kan deze weer worden opgestart. U kunt een nieuwe afspraak maken met uw therapeut.

Heeft u al een afspraak staan met uw fysiotherapeut? Dan gaat deze gewoon door. De fysiotherapeut heeft met u afgestemd of deze afspraak online of op de praktijk zal plaatsvinden. Deze afspraak blijft hetzelfde. Mocht dit veranderen, dan neemt de fysiotherapeut daarover contact met u op.

FysioHolland is geopend voor alle fysiotherapiebehandelingen. In overleg met de overheid zijn richtlijnen opgesteld waarmee we de fysiotherapie op een, voor u en ons, veilige manier kunnen voortzetten. In de praktijk volgen we de door het RIVM goedgekeurde richtlijnen nauwgezet op en maken we gebruik van alle noodzakelijke persoonlijke beschermingsmiddelen, zodat de veiligheid gewaarborgd is. Wij verzoeken u deze huisregels door te lezen, voordat u naar de praktijk komt. Indien mogelijk bij uw behandeling en wanneer u dat wenst, bieden we ook nog steeds fysiotherapie ‘op afstand’ (telefonisch of via online beeldbellen).

Wilt u een nieuwe afspraak maken? Neem dan contact op met de praktijk of laat uw gegevens achter. Dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug.

U kunt uw afspraak tot 24 uur van te voren kosteloos verplaatsen of afzeggen. Indien u tenminste 24 uur van te voren contact opneemt, wordt uw afspraak niet in rekening gebracht. Kunt u niet naar de praktijk komen, omdat u verkoudheids- of griepverschijnselen heeft, dan kan de behandeling ook online of telefonisch worden voortgezet. Met fysiotherapie op afstand kan uw afspraak toch plaatsvinden en werkt u door aan uw herstel. Uiteraard kunt u van ons ook online persoonlijke fysiotherapie op maat verwachten. Bekijk ook de video fysiotherapie op afstand.

De behandelingen in groepsverband zoals Medische Fitness, FysioFitness en beweegprogramma’s voor chronische ziekten / aandoeningen zijn nog niet van start en worden aangepast gegeven. Denk aan training op afstand via online of individuele begeleiding. De fysiotherapeut neemt contact met u op om u hierover verder te informeren en voor het maken van een aparte afspraak. 

Krijgt u aan huis fysiotherapie? Dan verschuiven ook deze behandelingen zoveel mogelijk naar online of telefonisch consult. Er wordt alleen aan huis behandeld als uw verwijzer hier expliciet om vraagt ook tijdens het coronavirus, en uiteraard mits u geen verkoudheids- of griepklachten heeft. Mocht u wel klachten hebben, meld dat graag vooraf telefonisch zodat besproken kan worden of het verstandig is om de afspraak door te laten gaan. De fysiotherapeut geeft het bij u aan als hij/zij zelf niet in staat is om te behandelen. 

Kunt u niet naar de praktijk komen, omdat u verkoudheids- of griepverschijnselen heeft? Of vindt u het prettiger om thuis te blijven maar wilt u toch uw behandeling graag voortzetten? Dan is het ook mogelijk de behandeling ‘op afstand’ te laten plaatsvinden via telefonisch of video consult. De therapeut kan telefonisch uw voortgang bespreken en de nodige oefeningen via e-mail of de FysioHolland app toesturen. De afspraak wordt als fysiotherapie gedeclareerd. Bekijk ook de video online consult om te zien wat u van een online afspraak kunt verwachten, of neem contact op met de praktijk.

De praktijken zijn weer geopend voor reguliere fysiotherapie, uiteraard nemen we daarbij de richtlijnen die hiervoor met het RIVM zijn afgestemd in acht zodat u veilig en verantwoord wordt behandeld. Bekijk de huisregels.

Het is ook mogelijk uw afspraak online of telefonisch voort te zetten. De fysiotherapeut haalt veel informatie uit wat u zelf over uw klacht vertelt. Een fysieke afspraak is daarom niet altijd noodzakelijk, vaak kan de fysiotherapeut u ook op afstand goede zorg bieden. De therapeut kan telefonisch uw voortgang bespreken en de nodige oefeningen via e-mail of de FysioHolland app toesturen. Bekijk ook de video online consult om te zien wat u van een online afspraak kunt verwachten, of neem contact op met de praktijk.

Bij fysiotherapie op afstand zal het consult telefonisch of via een online kanaal als Skype of via videobellen in de FysioHolland app plaatsvinden. De fysiotherapeut belt u op de afgesproken tijd en bespreekt de voortgang van uw behandeling met u. Indien nodig stelt de fysiotherapeut de behandeling bij aan de hand van uw ervaringen en klachten, zodat u op de juiste manier verder kunt werken aan uw herstel. In plaats van dat de fysiotherapeut de oefening in de praktijk uitlegt, zal uw therapeut video’s sturen zodat u thuis met de oefeningen aan de slag kunt. Bekijk ook de video online consult.

Als fysieke behandeling noodzakelijk is, kan behandeling op de praktijk plaatsvinden. Bij behandeling op de praktijk geldt nog steeds dat u geen verkoudheid- of griepverschijnselen mag hebben en dat er volgens de hygiënemaatregelen van het RIVM wordt gewerkt.

Bij online/telefonisch consult bespreekt de therapeut uw voortgang met u en stuurt de nodige oefeningen via e-mail of de FysioHolland app naar u op. Uiteraard kunt u ook online persoonlijke en op maat fysiotherapie van ons verwachten. De afspraak wordt als algemene fysiotherapie gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. Groepslessen en -trainingen worden aangepast naar online fysiotherapiebehandelingen. Dit kan individueel of in online groepsverband zijn. De fysiotherapeut stemt dit verder met u af.

In uw praktijk wordt extra aandacht besteed aan hygiëne volgens de richtlijnen van het RIVM:

 • Was de handen na contact met desinfecterende zeep of gel;
 • Gebruik papieren doekjes;
 • Nies en hoest in de elleboog;
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct na gebruik weg;
 • Schud tijdelijk geen handen om eventuele verspreiding te voorkomen, wij verwelkomen u uiteraard nog steeds met een glimlach;
 • Raak zo min mogelijk uw eigen gezicht aan, met name de ogen, neus en mond.

Daarnaast gelden een aantal aanvullende huisregels:

 • Was na binnenkomst de handen met water & zeep of gebruik desinfectiegel
 • Houd 1,5 meter afstand van alle aanwezige personen op de praktijk. 
 • Kom alleen, of indien noodzakelijk met maximaal 1 begeleider.
 • Kom stipt op tijd (maar niet meer dan 5 min van tevoren) en ga na de behandeling direct naar huis.
 • Vergeet niet een handdoek mee te nemen.
 • Neem uw eigen gevulde bidon mee als u tijdens het trainen iets wil drinken.
 • Kleed u zoveel mogelijk thuis om. In de meeste praktijken zijn de kleedruimtes gesloten.
 • Maak geen gebruik van de toiletten.
 • Houd rekening met elkaar en volg de aanwijzingen van het aanwezige personeel op.

De zwembaden zijn gesloten, dus de hydrotherapie en zwembadtherapieën gaan niet door. We nemen contact met u op om samen een alternatieve oplossing te vinden, zodat we u toch de nodig fysiotherapeutische zorg zo goed mogelijk kunnen blijven bieden. Voor de zwemlessen van zwembad Waterwijs op de Maylaan geldt dat de zwemlessen voor volwassenen en kinderen worden geschrapt.

Onze fysiotherapeuten staan klaar om u te begeleiden bij uw herstel na corona. Ook als u niet in het ziekenhuis gelegen heeft, kan het zijn dat u klachten heeft zoals kortademigheid, vermoeidheid, kracht en conditievermindering en/of gewichtsverlies waardoor u bijvoorbeeld moeite heeft om het werk en uw dagelijkse activiteiten en hobby’s op te pakken. Fysiotherapie kan ook hier helpen bij uw herstel. Tijdens de revalidatie volgt u een persoonlijk beweegprogramma. Lees meer over revalideren voor COVID-19 patiënten of bekijk de video.

Heeft u nog geen antwoord op uw vraag?

Klik op ‘Kunnen wij u helpen?’ om uw vraag te stellen via de chat, mail naar info@fysioholland.nl of neem contact op via 088 374 16 00.
Wij helpen u graag verder.