Vergoeding fysiotherapie vanuit de zorgverzekering

Je bent hier:

Wordt fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering?

Fysiotherapie wordt in veel gevallen niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar elke zorgverzekeraar heeft één of meer aanvullende verzekeringspakketten met een bepaalde vergoeding voor fysiotherapie. Heb je in het komende jaar fysiotherapie nodig? Dan kan het goedkoper zijn een aanvullende verzekering af te sluiten. Om de keuze iets overzichtelijker te maken, hebben we de aanvullende verzekeringen en de vergoeding voor fysiotherapie voor je op een rij gezet. 

Een losse behandeling bij de fysiotherapeut kost ongeveer € 45. Wanneer je niet verzekerd bent voor fysiotherapie maar wel naar de fysiotherapeut gaat, zijn de kosten voor eigen rekening. De vergoeding is afhankelijk van het pakket dat je afsluit. Bij de ene zorgverzekeraar kun je je verzekeren voor een bepaald budget, terwijl de ander uitgaat van een maximaal aantal behandelingen. Wist je ook dat je de aanvullende verzekering kunt afsluiten bij een andere zorgverzekeraar dan waar je de basisverzekering afsluit?

icon1

Heb je vragen over je zorgverzekering? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.

Wil je een afspraak maken? Bel 088 374 16 00 of laat je gegevens achter. Wij bellen je dan zo snel mogelijk terug.

De juiste zorgverzekering kiezen

Zes weken voor het eind van het jaar maken alle zorgverzekeraars hun nieuwe premies bekend. Uiterlijk 31 december kun je jouw oude zorgverzekering nog stopzetten. Hoog tijd om de basis- en aanvullende verzekering nog eens goed te bekijken, past jouw zorgverzekering nog bij je situatie? Verwacht je hogere kosten in 2022 voor bepaalde zorg? Kijk dan goed of dit door de basisverzekering wordt gedekt of dat je een (andere) aanvullende verzekering nodig hebt. Kijk ook of je een mogelijkheid hebt tot collectiviteitskorting bij bepaalde zorgverzekeraars.

Wanneer wordt fysiotherapie vergoed?

Fysiotherapie wordt in een aantal gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. In andere gevallen is een aanvullende verzekering nodig. In Nederland is iedereen verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Kijk ook het overzicht van de fysiotherapiedekking per aanvullende verzekering van tien grote zorgverzekeraars. Dit overzicht kun je downloaden op deze pagina.

  • Fysiotherapie en oefentherapie voor kinderen tot 18 jaar: vergoeding tot negen behandelingen vanuit de basisverzekering. Hoe dit precies zit, leest u hier. Zijn er meer behandelingen nodig? Informeer bij jouw zorgverzekeraar of je recht hebt op meer behandelingen of dat een aanvullende verzekering nodig is.
  • Bij heup- en knieartrose: vergoeding eerste twaalf behandelingen fysio- of oefentherapie vanuit de basisverzekering.
  • Bij etalagebenen (Claudicatio Intermittens): vergoeding tot 37 behandelingen oefentherapie vanuit de basisverzekering.

Heb je nog vragen? Bekijk deze pagina voor de veelgestelde vragen.

Tips bij het kiezen van een aanvullende zorgverzekering

  1. Probeer, eventueel in overleg met jouw fysiotherapeut, in te schatten hoeveel behandelingen je nodig hebt in het komende jaar. Staat er een operatie gepland waarvan je moet revalideren, dan heb je mogelijk meer behandelingen nodig dan gemiddeld. Daar kun je rekening mee houden bij het kiezen van het juiste aanvullende pakket.
  2. Het is niet verplicht om een basisverzekering en aanvullende verzekering bij dezelfde zorgverzekeraar af te sluiten. Kies bijvoorbeeld een voordelige basisverzekering en ga op zoek naar een aanvullende verzekering die het beste past bij jouw wensen en situatie. Zo ben je verzekerd voor de juiste zorg en kun je maandelijks toch weer wat besparen.
  3. Het kan zijn dat je bij sommige zorgverzekeraars in aanmerking komt voor collectiviteitskorting, bijvoorbeeld via je sportvereniging of werkgever. Op de website van de zorgverzekeraar kun je meer informatie vinden over de collectiviteitskortingen die zij bieden. Bekijk hier ook de andere bespaartips van Business Controller Kim Wagter.

Wist je dat...

... Fysiotherapie sinds 2006 vrij toegankelijk is? Dit betekent dat je in de meeste gevallen, zoals bij rugpijn, schouderklachten of een knieblessure geen verwijzing nodig hebt van de huisarts. Je kunt dan direct een afspraak maken bij de fysiotherapeut. In enkele gevallen bijvoorbeeld bij een chronische ziekte heb je wel een verwijzing nodig.

... FysioHolland contracten heeft met alle zorgverzekeraars? Dit betekent dat jouw zorgverzekeraar de behandeling gewoon vergoedt als je hiervoor voldoende voor verzekerd bent. Bij niet-gecontracteerde zorg kan de vergoeding nog wel eens geweigerd worden als de kosten veel hoger uitvallen dan gemiddeld. Daar hoef je je bij FysioHolland dus geen zorgen over te maken.

... We bij FysioHolland de behandelingen in de praktijk combineren met online ondersteuning? Denk aan herinneringen via de FysioHolland App en de mogelijkheid om online video's van jouw huiswerkoefeningen terug te kijken. Zo kun je zelfstandig werken aan een optimaal herstel en heb je minder behandelingen bij de fysiotherapeut nodig.

Meer dan 100 praktijken in Nederland

Bij ons ben je in goede handen. Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem contact op via 088 374 16 00 of laat je gegevens achter via onderstaand formulier. Wij bellen je zo spoedig mogelijk terug. Of bekijk het praktijkoverzicht voor een praktijk bij jou in de buurt.

Kaart Nederland met fysioholland vestigingen

Maak een afspraak