Vergoeding fysiotherapie vanuit de zorgverzekering

Je bent hier:

Wordt fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering?

Fysiotherapie wordt in veel gevallen niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar vanuit de aanvullende verzekering. Elke zorgverzekeraar heeft één of meer aanvullende verzekeringspakketten met fysiotherapie. Het is belangrijk dat je goed kijkt welk pakket het beste aansluit bij je behoeftes. Heb je komend jaar fysiotherapie nodig? Dan kan het goedkoper zijn een aanvullende verzekering af te sluiten. Om de keuze overzichtelijker te maken, hebben we de aanvullende verzekeringen en de vergoeding voor fysiotherapie voor je op een rij gezet.

Een losse fysiotherapiebehandeling bij Fysioholland kost ongeveer € 45. Als je een specialistische behandeling hebt, zoals manuele therapie of bekkentherapie, liggen de kosten hoger. Voor de exacte kosten, verwijzen wij graag door naar onze tarievenpagina. De vergoeding die je ontvangt van jouw zorgverzekeraar is afhankelijk van het aanvullende pakket dat je afsluit. Bij de ene polis kun je je verzekeren voor een bepaald budget, terwijl bij een andere polis je je kunt verzekeren voor een maximaal aantal behandelingen. Wist je ook dat je de aanvullende verzekering kunt afsluiten bij een andere zorgverzekeraar dan waar je de basisverzekering afsluit? Wanneer je niet verzekerd bent voor fysiotherapie maar wel naar de fysiotherapeut gaat, zijn de kosten voor eigen rekening.

icon1

Heb je vragen over je zorgverzekering? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.

Wil je een afspraak maken? Bel 088 374 16 00 of laat je gegevens achter. Wij bellen je dan zo snel mogelijk terug.

De juiste zorgverzekering kiezen

Zes weken voor het eind van het jaar maken alle zorgverzekeraars hun nieuwe premies bekend. Uiterlijk 31 december kun je jouw oude zorgverzekering nog stopzetten. Hoog tijd om de basis- en aanvullende verzekering nog eens goed te bekijken, past jouw zorgverzekering nog bij je situatie? Verwacht je hogere kosten in 2024 voor bepaalde zorg? Kijk dan goed of dit door de basisverzekering wordt gedekt of dat je een (andere) aanvullende verzekering nodig hebt.

Wanneer wordt fysiotherapie vergoed?

Fysiotherapie en oefentherapie zitten gedeeltelijk in het basispakket van uw zorgverzekering. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van je leeftijd en de reden waarom je fysiotherapie of oefentherapie krijgt. In andere gevallen is een aanvullende verzekering nodig. In Nederland is iedereen verplicht om een basisverzekering af te sluiten.

Onderstaande behandelingen vallen onder de basisverzekering

 • Behandeling bij tijdelijke klachten bij patiënten tot 18 jaar (9 behandelingen)
 • Behandeling bij een chronische aandoening bij patiënten tot 18 jaar
 • Behandeling bij een chronische indicatie bij patiënten van 18 jaar en ouder vanaf de 21e behandeling.
 • Behandeling bij etalagebenen (maximaal 37 behandelingen gedurende een jaar)
 • Bekkenfysiotherapie bij urineverlies
 • Behandeling bij artrose (maximaal 12 oefentherapieën op een jaar)
 • Behandeling bij COPD (verschilt per zorgverzekeraar)
 • Valpreventie bij ouderen (nieuw) 
 • Herstelzorg voor Long Covid-patiënten. Deze patiënten krijgen hun benodigde zorg in 2024 nog vergoed. Het kabinet heeft dit verlengd met nog een jaar tot 1 januari 2025.

Heb je nog vragen? Bekijk deze pagina voor de veelgestelde vragen.

Tips bij het kiezen van een aanvullende zorgverzekering

 1. Probeer, eventueel in overleg met jouw fysiotherapeut, in te schatten hoeveel behandelingen je nodig hebt in het komende jaar. Staat er een operatie gepland waarvan je moet revalideren, dan heb je mogelijk meer behandelingen nodig dan gemiddeld. Daar kun je rekening mee houden bij het kiezen van het juiste aanvullende pakket.
 2. Het is niet verplicht om een basisverzekering en aanvullende verzekering bij dezelfde zorgverzekeraar af te sluiten. Kies bijvoorbeeld een voordelige basisverzekering en ga op zoek naar een aanvullende verzekering die het beste past bij jouw wensen en situatie. Zo ben je verzekerd voor de juiste zorg en kun je maandelijks toch weer wat besparen.
 3. Verwacht je komend jaar weinig zorgkosten? Overweeg dan om je eigen risico vrijwillig te verhogen. Bij de basisverzekering heb je een verplicht eigen risico van 385 euro. Dit is het bedrag dat je eerst zelf dient te betalen, voordat je zorgverzekeraar de kosten vergoedt. Kies je voor een hoger eigen risico? Dan gaat jouw premie omlaag. Je kan kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 485, € 585, € 685, € 785 of € 885.Als je veel zorgkosten verwacht, is het verhogen van je eigen risico niet slim. Kies ook niet voor een hoger eigen risico als je het bedrag van je verplichte en vrijwillige eigen risico niet op je spaarrekening hebt staan. Het eigen risico is niet van toepassing als je gebruikmaakt van een fysiotherapiebehandeling vanuit je aanvullende verzekering.
 4. Sommige verzekeraars vragen om een gezondheidsverklaring of medische verklaring. Ze mogen je op basis daarvan afwijzen. Controleer dit voordat je een polis afsluit.
 5. Bekijk hier ook onze andere bespaartips.

Wist je dat...

... Fysiotherapie sinds 2006 vrij toegankelijk is? Dit betekent dat je in de meeste gevallen, zoals bij rugpijn, schouderklachten of een knieblessure geen verwijzing nodig hebt van de huisarts. Je kunt dan direct een afspraak maken bij de fysiotherapeut. In enkele gevallen bijvoorbeeld bij een chronische ziekte heb je wel een verwijzing nodig.

... FysioHolland contracten heeft met alle zorgverzekeraars? Dit betekent dat jouw zorgverzekeraar de behandeling gewoon vergoedt als je hiervoor voldoende voor verzekerd bent. Bij niet-gecontracteerde zorg kan de vergoeding nog wel eens geweigerd worden als de kosten veel hoger uitvallen dan gemiddeld. Daar hoef je je bij FysioHolland dus geen zorgen over te maken.

... We bij FysioHolland de behandelingen in de praktijk combineren met online ondersteuning? Denk aan herinneringen via de FysioHolland App en de mogelijkheid om online video's van jouw huiswerkoefeningen terug te kijken. Zo kun je zelfstandig werken aan een optimaal herstel en heb je minder behandelingen bij de fysiotherapeut nodig.

Manuele therapie….wanneer wordt dit vergoed?

Wist u dat: 

 • Verzekeringen maken verschil tussen 9 behandelingen manuele therapie per jaar of per indicatie → dit maakt veel uit!
 • In geval van manuele therapie per jaar: bijv. 27 behandelingen in totaal en daarvan 9 behandelingen maximaal per jaar voor manuele therapie, dan vergoedt de verzekeraar dus maar 9 behandelingen manuele therapie per jaar, ondanks dat u 27 behandelingen in het pakket heeft. Indien u meer dan 9 behandelingen nodig heeft bij de manueel therapeut ontvangt u zelf de rekening en kan deze niet worden gedeclareerd bij uw verzekeraar. Let hier dus goed op!
 • Manuele therapie betekent niet alleen dat je wordt “gekraakt”. Maar dat wanneer je de kennis van een manueel therapeut nodig hebt, dit ook onder manuele therapie valt. (bv om de beweeglijkheid te controleren van een lichaamsdeel/gewricht of specifieke oefeningen krijgt van de manueel therapeut om de beweeglijkheid van een
  lichaamsdeel/gewricht te beïnvloeden).

 

Ben je goed verzekerd voor manuele therapie?

Wil je goed verzekerd zijn voor manuele therapie (per indicatie), kies dan één van onderstaande verzekering/pakketten met manuele therapie per indicatie. Dit betekent dat je per indicatie (klacht) 9x mag komen tot aan je maximale pakket.

Verzekeringspakketten met manuele therapie per indicatie:
Hema aanvullend 1
IZZ door VGZ: Zorg voor de Zorg 1, Zorg voor de Zorg + extra 1,2,3
Menzis: Extra verzorgd 2, 3
Umc Extra zorg 2, 3
Univé: Aanvullend Beter, Aanvullend Best
VGZ: Aanvullend Beter, Aanvullend Best

Voor een overzicht per verzekeraar, kijk op:
https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/manuele-therapie

Meer dan 100 praktijken in Nederland

Bij ons ben je in goede handen. Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem contact op via 088 374 16 00 of laat je gegevens achter via onderstaand formulier. Wij bellen je zo spoedig mogelijk terug. Of bekijk het praktijkoverzicht voor een praktijk bij jou in de buurt.

Kaart Nederland met fysioholland vestigingen

Maak een afspraak