Met de nieuwe maatregelen van het kabinet omtrent corona mogen basisschoolkinderen weer in groepsverband trainen en recreatieve wedstrijden spelen. Middelbare scholieren mogen ook weer in groepsverband sporten, maar moeten daarbij 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Goed nieuws dus! Maar wanneer is jouw kind voor het laatst zo actief geweest? En werd er toen buiten gesport of binnen in de zaal? Dit zijn onze tips voor kinderen en jongeren om een goede start te maken:

Tip 1: De eerste en allerbelangrijkste tip: laat kinderen alleen sporten als ze zich fit voelen. Het is één van de eisen die met deze maatregel komt en dit blijft belangrijk. Het is geweldig dat de jeugd nu weer meer kan bewegen en met clubgenootjes kan sporten, maar als jouw kind verkouden is of koorts heeft moet dit helaas nog even wachten. Het laatste wat we willen is dat de verspreiding van het virus weer toeneemt met alle gevolgen van dien.

Tip 2: Voor middelbare scholieren geldt dat ze nu in teamverband mogen sporten, zolang de anderhalve meter afstand tot elkaar aangehouden wordt. We begrijpen dat dat best lastig kan zijn. In een team geef je elkaar toch al snel een high-five of passeer je de tegenstander net iets te dichtbij. Maar door creatieve oplossingen te zoeken is op deze manier sporten nog steeds op een veilige manier mogelijk! Veel clubs en verenigingen zullen hierbij ook meedenken. Zo kun je nu bijvoorbeeld focussen op oefeningen die op afstand plaatsvinden, zoals het geven van een goede corner of een lange bal.

Tip 3: Begin rustig! Na ruim een maand thuiszitten gaat je conditie al snel achteruit. En dat kan ook bij kinderen en jongeren zo zijn als ze de afgelopen periode minder actief zijn geweest. Laat hen daarom focussen op het plezier van sporten en niet te veel op de sportprestaties. Zo verlaag je de kans op blessures en bouwen ze de aankomende tijd vanzelf weer meer conditie op.

Tip 4: Zorg voor een goede outfit. De laatste keer dat er op deze manier gesport kon worden is al een tijdje geleden. Werd er toen nog in de zaal gesport? Let dan op dat kinderen op het sporten in de buitenlucht voorbereid zijn. Dat kan met de juiste schoenen, die ook voor gras of asfalt geschikt zijn. Daarnaast ik ook de zonnebrand nu vaak belangrijk.

Tip 5: Heel veel plezier! Dit is hét moment om weer van het sporten te genieten na een lange periode van thuiszitten. Het RIVM heeft het advies gegeven om sporten voor de jeugd weer mogelijk te maken, omdat dat op deze manier veilig kan. Daarbij baseren de experts zich op verschillende onderzoeken, die hier allemaal op wijzen. Laat kinderen daarom weer sporten, dat is gezond én leuk!

Meer informatie?

Neem contact met ons op voor meer informatie en advies. Van maandag t/m vrijdag kun je jouw vragen stellen aan de therapeut via de WhatsApp livechat. Via deze pagina maak je direct een afspraak met een (kinder)therapeut. Meer informatie over de huidige situatie lees je hier.