fysioholland start academy voor fysiotherapeuten

Onlangs werd met het symposium FysioHolland Inspireert de aftrap gegeven voor de FysioHolland Academy, het nieuwe kennisplatform van FysioHolland. Het doel van de academy: het delen van kennis en nieuwe ontwikkelingen binnen de fysiotherapie, zodat deze waardevolle kennis ingezet kan worden om de zorg voor de cliënt naar een hoger niveau te tillen. Vooraanstaande sprekers Anita Stevens, onderzoeker en docent aan de Hogeschool Zuyd, cliënt Swen de Vries Robles en bergbeklimmer Wilco van Rooijen wisten alle aanwezigen te prikkelen met vernieuwende inzichten en persoonlijke ervaringen.

Waardevolle kennisdeling voor kwaliteitszorg

Binnen FysioHolland en dankzij waardevolle samenwerkingen met experts is er veel waardevolle kennis in huis om onze cliënten de beste zorg te bieden. Het is belangrijk om deze kennis met elkaar te delen. Een centraal onderwerp tijdens het eerste symposium was het effect van de huidige verschuivingen binnen de fysiotherapie. Door de verschuiving worden de relatie tussen cliënt en gezondheid, de cliënt en de fysiotherapeut en de fysiotherapeut met de organisatie steeds belangrijker. Waarden als intrinsieke motivatie, eigen regie en zelfmanagement zijn belangrijker dan ooit. Het gaat hier om een zorginhoudelijke ontwikkeling, waarbij steeds vaker wordt ingezet op door cliënten geformuleerde doelen, gerelateerd aan de klachten. Voor deze overgang werkt FysioHolland samen met Dr. Anita Stevens, de grondlegger van de Patiënt Specific Goal (PSG) werkwijze, die zij tijdens het symposium toelichtte.

De kracht van therapeut en cliënt

Dat je als fysiotherapeut een groot verschil kunt maken voor de cliënt werd duidelijk toen cliënt Swen zijn persoonlijke ervaring deelde. Na een zware revalidatie als gevolg van een operatie aan een hersentumor lukte het hem om, onder begeleiding van zijn fysiotherapeut, letterlijk en figuurlijk weer op eigen benen te staan. Tot slot bracht Wilco vanuit zijn eveneens inspirerende mindset en doorzettingsvermogen waarmee hij de K2 wist te overwinnen, de kracht van het individu en de kracht van het team aan het licht. Aansluitend aan de sprekers deelden gespecialiseerde fysiotherapeuten hun kennis met geïnteresseerde collega’s in de vorm van workshops. De lijn van de workshops worden na het symposium gewaarborgd in kenniskringen en de FysioHolland Academy.

FysioHolland zet koerswijziging naar blended fysiotherapie verder in

Een belangrijk speerpunt van FysioHolland is de verdere ontwikkeling en implementatie van ‘blended fysiotherapie’ en is hiermee koploper binnen de branche. Op dit gebied werkt FysioHolland onder andere samen met de onderzoeksgroep van Prof. Dr. Cindy Veenhof, hoogleraar Fysiotherapiewetenschap in Utrecht. Op het volgende symposium zal Dr. Cindy Veenhof ingaan op de ontwikkeling en integratie van e-Health en m-Health in het fysiotherapeutisch zorgproces. Ook wordt ingegaan op nieuwe ontwikkelingen binnen de fysiotherapie zoals reablement. Door de samenwerkingen op kennis- en onderzoeksgebied beschikt FysioHolland over een stevig zorginhoudelijk fundament. Hiermee wil FysioHolland een veelbelovende toekomst binnen de fysiotherapie tegemoet gaan.

Meer weten? 

Wilt u meer informatie? Neem contact op met een praktijk bij u in de buurt.