Blessures voorkomen tijdens wintersport - FysioHolland

Elk jaar gaan ruim 800.000 Nederlanders op wintersport. Helaas keert 1 op de 17 wintersporters met een blessure naar huis. En dat merken wij ook in de praktijk. De meest voorkomende blessures zijn de blessures aan knie(banden), bovenarm of schouder. Fysiotherapeut Eva van Rijnsbergen behandeld jaarlijks meerdere mensen die tijdens de wintersportvakantie een blessure hebben opgelopen. Dit zijn haar tips om de kans op een blessure te verkleinen:

Eva: “De grootste valkuil is dat mensen de intensiteit van een week wintersport onderschatten. Mensen die normaal zelden tot nooit sporten gaan nu dagelijks voor meerdere uren de latten op. En hoe ontspannen het ook lijkt, het blijft een zeer intensieve onderneming. Daarnaast is een alcoholische versnapering tijdens de lunch of après ski voor veel mensen iets wat bij de wintersport hoort. Deze veelvoorkomende combinatie van meerdere uren sporten, het gebruik van alcohol en soms weinig slaap zorgen voor een verhoogd risico op blessures. Zodra je je hiervan bewust bent, kun je het risico verkleinen.

Gelukkig lijken steeds meer mensen het belang van een goede voorbereiding op de wintersport in te zien. Als fysiotherapeut raad ik vaak aan om spierversterkende oefeningen te doen. En dan met name gericht op de bovenbenen, welke je tijdens de wintersport veel zult gebruiken. Daarnaast is het slim om je algehele conditie op te bouwen in de maanden voordat je op vakantie gaat. Veel mensen gaan een aantal maanden voor het begin van de vakantie naar de sportschool en doen daar cardio- en krachttraining. Voor onervaren wintersporters kan ski- of snowboardles in Nederland een goed idee zijn. Zo ga je niet helemaal onervaren de piste op.

Botsing op de piste

Uiteindelijk zijn de meeste mensen die ik in de praktijk zie met een ‘wintersportblessure’ in botsing gekomen met een andere pistegebruiker. Helaas zijn zulke ongelukken bijna niet te voorkomen. Door het niveauverschil op de piste kan het zijn dat je, hoe ervaren je zelf ook bent, in botsing komt met een skiër die net wat minder gewend is om op de latten te staan. Kijk dus goed uit en probeer afstand te houden van je mede-pistegebruikers. En probeer verder natuurlijk voldoende te slapen, gematigd te drinken en goed te eten tussendoor om zo scherp mogelijk op de latten te staan. Uiteindelijk wil natuurlijk niemand met de gipsvlucht naar huis.”

Hoe kunnen we helpen?

Onze therapeuten staan voor je klaar bij een praktijk bij jou in de buurt. Maak een afspraak voor persoonlijk advies of lees hier hoe onze specialisten anderen met jouw klacht hebben geholpen.