wandelen warming up cooling down natuur - fysioholland

Bent u goed voorbereid op de Nijmeegse Vierdaagse? Het jaarlijkse wandelevent staat weer op het punt van beginnen en daarom hebben we de laatste tips op een rij gezet om wandelblessures te voorkomen. Dinsdag 16 juli gaan tienduizenden wandelaars van start tijdens editie nummer 103. In totaal telt Nederland ruim 10,5 miljoen wandelaars. Wandelen is een toegankelijke activiteit die ook nog eens het risico op hartproblemen halveert. Wij geven zeven tips om blessures tegen te gaan en pijnvrij te kunnen wandelen!

1. Zorg voor de juiste schoenen én sokken

Eén van de meest voorkomende wandel klacht is een blaar. Met juiste schoenen die goed ingelopen zijn en vochtafvoerende en dempende wandelsokken kunt u blaren tegengaan.

2. Zorg voor een goede looptechniek om wandelblessures te voorkomen

Loop ontspannen en rechtop. Let er op dat u eerst op uw hiel landt en vervolgens afrolt naar de bal van uw voet.

3. Bouw de wandelingen rustig op

Bij wandelen is de kans op blessures relatief klein maar toch kunnen er al snel overbelasting blessures aan bijvoorbeeld enkels, knieën en schenen ontstaan. Zorg daarom dat u de afstand tijdens de wandeling opbouwt aan de hand van een schema.

4. Luister naar uw lichaam: voorkom verergering van uw wandelblessure

Merkt u toch dat er klachten ontstaan? Kort de wandelafstand in om verergering van de klachten te voorkomen. Wanneer de klachten terug blijven komen is het raadzaam om een huisarts of fysiotherapeut naar uw klacht te laten kijken.

5. Ga goed voorbereid op pad

Zorg dat u vooraf op de hoogte bent van factoren als het weer, de afstand en de ondergrond waarop u gaat lopen. Zonder goede voorbereiding is de kans op onderkoeling of juist een zonnesteek groter. Daarnaast is het belangrijk voor voldoende te eten en drinken te zorgen.

6. Zorg voor comfortabele kleding en juist afgestelde rugzak

Zorg voor passende en ademende kleding die passen bij de weersomstandigheden, dit voorkomt irritatieplekken en zorgt ervoor dat u vrij kunt bewegen. Wanneer u met een rugzak wandelt is het belangrijk dat deze past bij uw lengte en juist is afgesteld om schouder-, en/of rugklachten te voorkomen. Wanneer u uw hand niet tussen uw schouders en schouderband kunt steken hangt de rugzak te laag en belast hij onnodig uw schouders.

7. Begin met een warming-up en eindig met een cooling-down

Begin rustig en zorg dat uw spieren de tijd hebben om op te warmen. Wanneer uw spieren nog koud en stram zijn is de kans op blessures groter. Bouw na afloop het tempo ook weer rustig af, hierdoor neemt de kans op spierpijn af en herstelt u sneller.

Wij wensen alle deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse deze week heel veel succes!