Senna van Walstijn racen - fysioholland

 

Het eerste weekend van december 2018 was Senna (toen nog 15, nu net 16 jaar) voor het Wereldkampioenschap Karten op de kartbaan Brazilië. Het land van herkomst van zijn grote idool: Arthon Senna. Senna van Walstijn wist als eerste over de finish te rijden en de Rotax Max Senior in Brazilië te winnen. FysioHolland heeft Senna gesteund op weg naar Brazilië. Als sportliefhebber en voorstander van een gezond en actief leven zijn we nauw betrokken bij de ontwikkeling van sporttalent. Na dit prachtige resultaat spraken we Senna over zijn toekomstplannen en dromen!

Maar eerst een korte samenvatting: Hoe is je carrière tot nu toe verlopen?

Senna: “Mijn vader is groot fan van de racesport en heeft zelf ook altijd geraced. Op mijn derde ben ik begonnen met karten. Vanaf mijn zesde werd ik steeds serieuzer, het karten ging goed en vanaf mijn zevende ben ik met wedstrijden begonnen. Het eerste seizoen dat ik wedstrijden reed, mocht ik meteen meedoen aan het Nederlands Kampioenschap, het jaar daarop werd ik eerste!”

“Toen ik in een hogere klasse ben gaan rijden moest duidelijk worden of ik ook daar mee kon komen met de besten. Al snel bleek dat ik wel een beetje kon sturen en kon nog steeds goed meekomen. Ik ben Nederlands Kampioen Cadet en Europees Kampioen Minimax. Sinds begin van het afgelopen seizoen zit ik bij team SP tuning en heb bijna alle wedstrijden gewonnen.”

Waar droom je van?

“Natuurlijk is de droom van iedere coureur om Formule1 te mogen rijden, maar ik kijk niet zover vooruit. Volgend seizoen ga ik naar de schakelklasse (KZ) en moet ik eerst maar eens zien hoe ik het er daar vanaf breng. Een eigen team opzetten lijkt me ook heel vet. Eén ding is zeker, ik wil actief blijven in de racesport.”

 

“Ik heb om te beginnen wel één bijgeloof, ik mag nooit zeggen dat ik ga winnen!”

 

Hoe combineer je topsport met het ‘normale’ leven?

“Op school heb ik een topsportcontract, hierdoor mag ik vaker afwezig zijn in verband met trainingen of wedstrijden. Vaak ben ik lange weekenden weg voor trainingen en wedstrijden. Soms mis ik de hele periode lang een bepaald vak en moet ik uiteindelijk een toets maken waarvan ik geen één les heb kunnen volgen, dat is soms wel lastig. Al probeer ik mezelf wel wanneer het kan tijdens trainings- of wedstrijdweekenden even af te sluiten en te leren.”

Blijft er wel tijd over om met vrienden af te spreken?

“Laatst was ik twaalf weekenden achter elkaar weg. Dat was wel lang en toen zag en sprak ik mijn vrienden weinig. Al zie ik ze natuurlijk wel op school en blijven we vaak na schooltijd nog even chillen. Ook heb ik natuurlijk veel vrienden op het circuit dus die zie ik juist in de weekenden.”

Heb je vaste rituelen voor wedstrijden?

“Ik mag nooit zeggen dat ik ga winnen! Tot nu toe heb ik dat nooit gezegd en dat werkt dus best goed. Ook had ik een tijd terug nieuwe handschoenen gekocht maar daar reed ik geen wedstrijden mee, puur uit bijgeloof. Bij het afgelopen WK had ik ineens de gewoonte om eerst in de kart te gaan zitten en dan pas mijn handschoenen aan te doen. Dat heb ik gedurende het hele WK vastgehouden, want zolang in dat deed ging het goed.”

Welke rol spelen je ouders bij jouw succes?

“Mijn vader is tot begin dit jaar eigenlijk iedere training en wedstrijd mee geweest, hij sleutelde aan mijn kart en zorgde dat deze goed was. Sinds begin dit jaar zit ik bij een ander team en heb ik dus een andere monteur waardoor mijn vader nu iets minder mee gaat maar nog altijd regelmatig langs de kant staat! Ook mijn moeder speelt een belangrijke rol, zij heeft veel verstand van voeding en zorgt er altijd voor dat er gezond eten op tafel staat zodat ik fit blijf.”

Wij kijken uit naar het nieuwe seizoen en blijven Senna op de voet volgen. Wilt u ook op de hoogte blijven van Senna zijn successen? Houd onze website en social media kanalen in de gaten!