Quote Boris - fysioholland

Goede gezondheid is niet voor iedereen vanzelfsprekend. 35,3 % van de Nederlandse bevolking heeft bijvoorbeeld een chronische aandoening. De fysiotherapeuten van FysioHolland werken er hard aan om mensen met dergelijke klachten zo gezond en fit mogelijk te houden. Voldoende beweging helpt bij verlichting of voorkomen van klachten. Daarom heeft FysioHolland verschillende beweegprogramma’s opgezet, waarbij onder begeleiding van een specialist op een verantwoorde manier, en samen met lotgenoten gesport kan worden. In het kader van wereldgezondheidsdag is er een overzicht opgesteld van de beweegprogramma’s die op verschillende locaties van FysioHolland aangeboden worden.

ParkinsonFit

Dit beweegprogramma is geschikt voor iedereen met de ziekte van Parkinson die graag meer zou willen bewegen en hiermee kracht, stabiliteit en uithoudingsvermogen wil opbouwen. Bij ParkinsonFit wordt er gesport in het water, in het water heeft zwaartekracht minder grip, waardoor bewegen makkelijker en soepeler gaat. Ook het sociale aspect van dit type therapie natuurlijk erg belangrijk. Mevrouw Kruimer is één van de deelnemers: “Het belangrijkste advies van alle specialisten is in beweging te blijven. Mijn doel is om dat met hydrotherapie en wandelen zo goed mogelijk te doen.” Lees hier meer informatie over ParkinsonFit.

Artrose

Voor cliënten met artrose is het beweegprogramma artrose ontwikkeld. Samen met de therapeut gaat de cliënt in groepsverband aan de slag om spierkracht, looppatroon, stabiliteit en de beweeglijkheid van spieren te verbeteren. Deze spierversterking en goede stabiliteit rondom knie en heup hebben positief effect op pijnklachten. Naast de reguliere begeleiding kan de behandeling ook deels bestaan uit online ondersteuning. Onderzoek heeft aangetoond dat de combinatie van online en offline therapie voor vergelijkbare effecten kan zorgen als reguliere fysiotherapie. Dankzij het gebruik van de e-Exercise app zijn cliënten binnen twaalf weken fitter en sterker. Lees hier meer informatie over het beweegprogramma artrose.

Conditieverbetering dankzij beweegprogramma COPD

Bij COPD zijn de longen chronisch ontstoken, dit veroorzaakt vaak benauwdheid. Daardoor kan aankleden, traplopen en boodschappen doen snel te veel zijn. Bewegen met COPD lijkt dan niet prettig. Het beweegprogramma COPD is gericht op cliënten met COPD, longemfyseem of chronische bronchitis die extra willen bewegen. De therapeut helpt bij het bestrijden van risicofactoren en het stimuleren van gedragsverandering, waardoor cliënten actiever in het leven kunnen gaan staan. Deelnemers merken dat hun conditie beter wordt en zij dagelijkse bezigheden beter kunnen volhouden. Lees hier meer informatie over het beweegprogramma COPD.

Oncofit

Uit onderzoek van het nfk blijkt dat 65% van de ex-kankerpatiënten nog dagelijks gevolgen van de ziekte ondervindt. Vooral vermoeidheid en een verslechterde conditie zijn veelvoorkomende klachten. Oncofit is een beweegprogramma van FysioHolland gericht op (ex)kankerpatiënten. De gespecialiseerde oncologiefysiotherapeuten begeleiden de cliënt bij het opbouwen van conditie en kracht maar ook mentale ondersteuning behoort tot de mogelijkheden. Lees hier meer informatie.

Neurogym

Na een beroerte of bij aandoeningen als Parkinson, MS of een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), zijn er bijna altijd gevolgen voor het dagelijks functioneren. Neurogym is een uniek beweegprogramma voor cliënten met een neurologische aandoening, gericht op meer zelfstandigheid in het dagelijks leven. Neurogym helpt om de levenskwaliteit te verbeteren, ook wanneer de cliënt al langere tijd klachten ervaart. Lees hier meer informatie over Neurogym.

Diabetes

Voor cliënten met diabetes of overgewicht is fysiotherapeutische begeleiding gewenst. Schommelde bloedsuikerwaarden hebben invloed op gewrichten, zenuwen en nieren. Een gespecialiseerde fysiotherapeut biedt begeleiding bij verantwoord bewegen aan de hand van een 12-weken durend persoonlijk plan. Cliënt Dirk deed mee aan het programma: “Mijn suiker is gezakt, en ik ben mijn medicijnen aan het afbouwen. Ik ben toch al een paar kilo kwijt en ik zit beter in mijn vel.” Lees hier meer informatie over dit beweegprogramma.

Looptraining

Voor cliënten met etalagebenen (claudicatio intermittens) bieden verschillende praktijken van FysioHolland looptraining aan. Door middel van looptraining en behandeling wordt gewerkt aan het verbeteren van de conditie en loopafstand en het verminderen van de pijnklachten. Eelco is onder behandeling voor zijn etalagebenen en zegt hier het volgende over: “Ik word elke dag geconfronteerd met de ongemakken van etalagebenen. Dankzij oefentherapie en looptraining gaat het lopen steeds beter. Ook heeft het een positieve invloed op mijn uithoudingsvermogen.” Lees hier meer informatie over deze vaatziekte.

Bewegen naar Beter

Eén van bovenstaande beweegprogramma’s kan uitkomst bieden voor de cliënt. Een andere manier is het Bewegen naar Beter programma. Via dit programma werkt de cliënt samen met een sportconsulent en fysiotherapeut aan het opbouwen van conditie en kracht, zodat de cliënt uiteindelijk zelfstandig kan doorstromen naar het reguliere sportaanbod in de buurt. Lees hier meer informatie over Bewegen naar beter.

Gezond & Actief

Bij FysioHolland Gezond & Actief wordt getraind in een energieke en sociale omgeving onder begeleiding van een bewegingsspecialist. Op deze manier kunnen we de cliënt optimaal ondersteunen bij het behalen van de trainingsdoelen. Door de persoonlijke begeleiding is FysioHolland Gezond & Actief ook een ideale manier om tijdens of na een fysiotherapeutisch traject verantwoord in beweging blijven. Lees hier meer over Gezond & Actief.

Bekijk ook ons volledige zorgaanbod voor meer informatie over de behandelingen bij chronische aandoeningen. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met een praktijk bij u in de buurt.

Vergoeding fysiotherapie bij chronische aandoeningen

Voor chronische fysiotherapie is een verwijzing nodig van de huisarts of een medisch specialist. Met een indicatie voor chronische fysiotherapie heeft de cliënt vanaf de 21e behandeling recht op vergoeding uit de basisverzekering. De 20 behandelingen hiervoor zijn voor eigen rekening. Om dit (gedeeltelijk) vergoed te krijgen, kan een aanvullende verzekering afgesloten worden. In sommige gevallen worden fysiotherapie of oefentherapie wel vergoed vanuit de basisverzekering. Bijvoorbeeld bij de behandeling van artrose worden de eerste 12 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Informeer naar de voorwaarden betreft de vergoeding van behandelingen voor chronische aandoening bij de betreffende verzekeraar.