Hylke en Jan Degenkamp - fysioholland

Ongeveer tien jaar geleden begonnen de knieklachten bij de heer Degenkamp (63 jaar) op te spelen. Toch maar even langs de huisarts, die constateerde dat beginnende knieslijtage de oorzaak moest zijn. “Fietsen ging heel moeizaam en op het laatst had ik dagelijks pijn bij het lopen, zitten en opstaan. Nu moet er echt iets aan gebeuren.”, aldus de heer Degenkamp. Samen met de orthopedisch chirurg van het OLVG en de fysiotherapeut startte voor de heer Degenkamp de voorbereiding op een knieoperatie.  

Orthopedische revalidatie bij de fysiotherapeut

Na de toenemende klachten kwam de heer Degenkamp op de kniepoli van het OLVG terecht waar de oplossing werd gevonden in een totale knieprothese. De heer Degenkamp: “Ik had een afspraak in het OLVG-West om de foto’s van mijn knie te bespreken met orthopedisch chirurg dr. E. Mutsaerts en fysiotherapeut Hylke Hopmans. Een nieuwe knie bleek de oplossing voor mijn aanhoudende knieklachten. Dr. Mutsaerts vertelde wat de operatie inhield en Hylke legde uit wat het beste is voor mijn knie in periode voor en na de operatie. Hylke legde uit dat met een goede voorbereiding de knie ook sneller zou herstellen na de operatie. Dat sprak mij dat erg aan, omdat ik op deze manier zo goed mogelijk kon voorbereiden. De informatie van beide specialisten maakte het voor mij heel duidelijk, dat stelde me gerust.”

Voorbereiden op een knieoperatie

“Op advies van Hylke startte ik ongeveer anderhalve maand voorafgaand aan de knieoperatie met fysiotherapie om het buigen en strekken te verbeteren. Hylke gaf tips en adviezen en ik kreeg oefeningen mee om mijn spieren te versterken en soepel te houden. Ik ben heel erg tevreden over de behandelingen, Hylke is zeer professioneel en vriendelijk. Ik merk dat hij echt het beste met mij voor heeft en het maximale uit de behandeling wil halen, zodat ik daar snel resultaat van merk in mijn herstel. Hylke is zeker niet “kinderachtig” in zijn behandeling met het buigen en strekken en weet precies wat er nodig is.”

Revalideren bij de fysiotherapeut

“We zijn vrij snel na de operatie gestart met de behandelingen, waarin we twee keer per week voorzichtig oefeningen deden. Dit breidden we langzaam verder uit. Het is prettig om tijdens dit proces te kunnen vertrouwen op Hylke, hij heeft veel kennis en kan inschatten wat ik al aan kan. De operatie is nu precies een half jaar geleden, over zes maanden hoef ik pas weer naar het ziekenhuis voor controle. Nu heb ik alleen twee keer per week fysiotherapie en een twee uur durende trainingsronde, binnenkort hoef ik nog maar een keer per week. Mijn werkgever ondersteunt me bij het herstel, ik heb nu zelfs een hometrainer op mijn werk staan, zodat ik fietsend achter de pc kan zitten, zo blijft mijn knie soepel!”

“Wat een verademing! Ik ben weer volledig aan het werk en ik loop dagelijks 5 tot 10 km zonder pijn.”

Resultaat 

“Het herstel verloopt voorspoedig! Binnen een paar maanden na de operatie kon ik mijn knie al veel verder buigen en strekken dan daarvoor. Heerlijk om weer op de hometrainer te fietsen en buiten een wandelingetje te maken, allemaal zonder pijn. Wat een verademing! Ik ben weer volledig aan het werk en loop ik dagelijks 5 tot 10 km zonder pijn. Ik moet alleen opletten dat ik tegen het einde van de dag niet in mijn oude slechte loopje verval.”

“Ik zou mensen met een totale knieoperatie de tip mee willen geven: ga naar een gespecialiseerde fysiotherapeut en start met fysiotherapie voorafgaand aan de operatie. Daar heb ik echt baat bij gehad. Ik zou FysioHolland en het OLVG zeker aanraden gezien de totale kennis. Ik ben goed geïnformeerd en behandeld door de fysiotherapeut en de orthopedisch chirurg. Ze zijn vriendelijk en erg betrokken, maar ook secuur. Ze streven naar het maximale resultaat.”

Samenwerking fysiotherapie en orthopedie

Dankzij de samenwerking met de kniepoli van het OLVG zijn we in staat de behandelingen optimaal op elkaar af te stemmen. We kunnen elkaar versterken door informatie uit te wisselen. Samen met de cliënt werken we aan een optimale conditie als voorbereiding op de operatie en na afloop pakken we snel de orthopedische revalidatie op.

Afspraak maken

Wil jou meer informatie of wil jij een afspraak maken voor orthopedische revalidatie bij de fysiotherapeut? Neem dan contact op met een praktijk bij jou in de buurt of maak direct online een afspraak.