Voorkeurshouding bij baby’s

Je bent hier:

Voorkeurshouding bij baby’s

In de eerste 18 maanden maakt de schedel van een baby de meeste groei door. Hoe jonger de baby, hoe zachter de schedel. Door een voorkeurshouding, waarbij baby’s spontaan het hoofd naar één zijde geroteerd houden, kan de groeiende schedel vervormen. Wat kunt u doen om een voorkeurshouding te doorbreken? En hoe kunt u voorkomen dat de schedel (verder) afplat? De kinderfysiotherapeut geeft u tijdens de behandeling meer informatie en advies om de klachten tegen te gaan en bekijkt de ontwikkeling van uw kindje.

app op mobiel icon - fysioholland

Tips of
huiswerkoefeningen
voor Voorkeurshouding bij baby’s

App Store logo icon - fysioholland

Oorzaak voorkeurshouding

Toen in de jaren negentig een sterk verband werd ontdekt tussen wiegendood en baby’s die op de buik slapen, werd er actief campagne gevoerd. Het advies was onder andere: laat gezonde zuigelingen in de rugligging slapen. Het aantal kinderen dat overleed aan wiegendood daalde met meer dan 40%. Echter steeg wel wereldwijd het aantal kinderen met schedelvervorming, oftewel Deformatieve Plagiocephalie (DP) door te veel druk op de groeiende schedel. Gelukkig kan dit onder begeleiding van de kinderfysiotherapeut verholpen worden.
 

Wat doet de kinderfysiotherapeut?

Onze kinderfysiotherapeuten hebben de juiste kennis en ervaring in huis om baby’s en u, als ouder/verzorger, te helpen. Tijdens de behandeling krijgt u uitgebreide informatie over de afwijking, oefeningen, tips en advies. Daarnaast kijken we naar de motorische ontwikkeling van uw baby en informeren we u over het eventuele gebruik van het zijligkussen dat overdag, onder toezicht, gebruikt mag worden. De gewenste leeftijd om met de behandeling te starten is nul tot drie maanden omdat de schedelgroei dan nog goed te beïnvloeden is.

Behandeling aan huis

De eerste afspraak is een intakegesprek u en uw kindje. Dit gesprek is bedoeld voor vragen en onderzoek. We kijken naar de mate van afplatting van de schedel, aan de hand van de PCM-meting of de Argenta schaal, en de motorische ontwikkeling van de baby. Bij voorkeur vindt de behandeling aan huis plaats zodat de baby in een vertrouwde omgeving is en we de thuissituatie goed in kaart kunnen brengen. Tussentijds plannen we een evaluatie om te kijken hoe het gaat met de baby.

“Sinds de campagne tegen wiegendood, waarbij baby’s in rugligging moeten slapen, is er een toename van voorkeurshouding bij baby’s. Maar gelukkig wel afname van de wiegendood.”

Ymke Ruisendaal, fysiotherapeut

Waar kunt u terecht?

Voor kinderfysiotherapie bij een voorkeurshouding kunt u terecht bij verschillende praktijken van FysioHolland. Vind hier uw dichtstbijzijnde praktijk en neem contact op voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Vind uw dichtstbijzijnde locatie

Kaart Nederland met fysioholland vestigingen

Maak een afspraak