Verzwikte of verstuikte enkel

Je bent hier:

Verzwikte of verstuikte enkel

Voor u het weet, is het al gebeurd: u verzwikt uw enkel. Vaak is het pijnlijk en vooral ook erg onhandig. Het doet zeer en u bent met een dikke, opgezwollen enkel meteen een stuk minder mobiel. Bent u er op tijd bij, dan kan het intapen van uw enkel helpen om de zwelling en pijn te verminderen. In een later stadium kunt u werken aan kracht, coördinatie en wendbaarheid van uw enkel.

app op mobiel icon - fysioholland

Tips, afspraakherinneringen,
huiswerkoefeningen?

App Store logo icon - fysioholland

Wat is een verzwikte of verstuikte enkel?

Uw voet kantelt naar binnen en het onder been kantelt juist naar buiten of anders om. De spieren en de spierbanden -de enkelbanden- komen flink op spanning te staan. Bij een lichte verzwikking overstrekt u de spieren of de banden en heeft u geen scheurtjes in uw bloedvaten. U krijgt een dikke enkel, maar meestal kleurt uw enkel niet blauw. Bij een forse verzwikking kan het geheel van spieren en banden, het kapselbandapparaat, ook inscheuren of volledig scheuren. U krijgt een flinke zwelling aan uw enkel, de enkel wordt blauw en warm.

Klachten bij een verzwikte of verstuikte enkel

Klachten die kunnen ontstaan bij een verzwikte of verstuikte enkel zijn pijn aan uw enkel of aan de buitenkant van uw enkel, pijn wanneer u op uw enkel leunt, krachtvermindering, een slap gevoel en instabiliteit in uw enkel. Symptomen waaraan u een verzwikte over verstuikte enkel kunt herkennen zijn een zwelling, rode of blauwe verkleuring en een warm of zwaar gevoel.

Hoe kunt u een enkelblessure voorkomen?

Gaat u wandelen, trainen of sporten in de buitenlucht? Bedenk dan dat de kans op verzwikking groter is op een onstabiele ondergrond, zoals mul zand, bosgrond, gladheid, etc. Zorg bij deze ondergrond voor een goede warming up of bouw de belasting rustig op wanneer u vaker wilt trainen op onverharde paden.

"Ik kan weer bijna alles doen. Mijn fysiotherapeut heeft mij geholpen bij het maken van een trainingsschema, zodat ik het sporten weer veilig kan opbouwen."

Laurence, 26 jaar

Afspraak enkelklachten

Voor enkelklachten kunt u terecht bij één van onze praktijken. Zoek hier een praktijk bij u in de buurt.

Search
Zoeken

Maak een afspraak