Verzwikte of verstuikte enkel

Je bent hier:

Verzwikte of verstuikte enkel

Voor u het weet, is het al gebeurd: u verzwikt uw enkel. Vaak is het pijnlijk en vooral ook erg onhandig. Het doet zeer en u bent met een dikke, opgezwollen enkel meteen een stuk minder mobiel. Bent u er op tijd bij, dan kan het intapen van uw enkel helpen om de zwelling en pijn te verminderen. In een later stadium kunt u werken aan kracht, coördinatie en wendbaarheid van uw enkel.

app-icon

Tips, afspraakherinneringen,
huiswerkoefeningen?

App-Store-Logo-300x150

Wat is een verzwikte of verstuikte enkel? 

Uw voet kantelt naar binnen en het onder been kantelt juist naar buiten of anders om. De spieren en de spierbanden -de enkelbanden- komen flink op spanning te staan. Bij een lichte verzwikking overstrekt u de spieren of de banden en heeft u geen scheurtjes in uw bloedvaten. U krijgt een dikke enkel, maar meestal kleurt uw enkel niet blauw. Bij een forse verzwikking kan het geheel van spieren en banden, het kapselbandapparaat, ook inscheuren of volledig scheuren. U krijgt een flinke zwelling aan uw enkel, de enkel wordt blauw en warm.

Klachten bij een verzwikte of verstuikte enkel

Klachten die kunnen ontstaan bij een verzwikte of verstuikte enkel zijn pijn aan uw enkel of aan de buitenkant van uw enkel, pijn wanneer u op uw enkel leunt, krachtvermindering, een slap gevoel en instabiliteit in uw enkel. Symptomen waaraan u een verzwikte over verstuikte enkel kunt herkennen zijn een zwelling, rode of blauwe verkleuring en een warm of zwaar gevoel.

Hoe kunt u een enkelblessure voorkomen?

Gaat u wandelen, trainen of sporten in de buitenlucht? Bedenk dan dat de kans op verzwikking groter is op een onstabiele ondergrond, zoals mul zand, bosgrond, gladheid, etc. Zorg bij deze ondergrond voor een goede warming up of bouw de belasting rustig op wanneer u vaker wilt trainen op onverharde paden.

“Ik kwam hier voor mijn dochter, die wat te zwaar was. Maar inmiddels train ik hier zelf ook, net als mijn schoonmoeder, zus én buurvrouw”

Emina Sahin, Amsterdam Oost

Waar kunt u terecht?

Voor klachten aan uw enkel kunt u terecht bij alle FysioHolland praktijken. Zoek een praktijk bij u in de buurt.

Vind uw dichtstbijzijnde locatie

Maak een afspraak