Ziekte polio - fysioholland

Vijftien tot veertig jaar na de acute ziekte Polio kunnen patiënten last krijgen van andere klachten, zoals verminderde spierkracht, verminderde uithoudingsvermogen, vermoeidheid en spierpijn. Meneer Boogaart, 62 jaar en cliënt van geriatriefysiotherapeut Inge Peeters, had last van deze klachten en kwam uit bij Inge voor de behandeling hiervan.

Voor welke klachten ben jij onder behandeling?
Meneer Boogaart: “Als 9 maanden oude baby kreeg ik polio. Een aantal jaar geleden kreeg ik last van verschillende klachten, wat een gevolg bleek te zijn van deze ziekte. Ik had last van voornamelijk spierklachten rond de rug, nek en schouders. Daarnaast heb ik verschillende klachten aan de linkerkant van het lichaam, dus minder zicht van mijn linkeroog, kleinere opening van mijn linkeroor en zelfs mijn haar aan de linkerkant is anders!”

Hoe helpt Inge Peeters u?
“Inge is zeer prettig en professioneel. Ze biedt een luisterend oor en diagnosticerend oog. Met haar uitgebreide kennis is ze altijd in staat om tot de kern van het probleem te komen en hiervoor een effectief behandelplan op te stellen. We werken voornamelijk samen aan oefeningen om de linkerkant van mijn lichaam sterker te maken.”

“Het valt op dat de linkerkant van mijn lichaam sterker wordt. Ook mijn linkerschouder, die door scoliose meer naar voren staat, wordt achteruit gedwongen. De pijnlijke spierspanning is hierdoor erg afgenomen.”

Welke vooruitgang heb jij geboekt?
“Ten opzichte van het begin gaat alles veel beter. Ik kan én doe veel meer zelf. Dit allemaal door het positieve effect van de oefeningen. Het valt op dat de linkerkant van mijn lichaam sterker wordt. Ook mijn linkerschouder, die door scoliose meer naar voren staat, wordt achteruit gedwongen. De pijnlijke spierspanning is hierdoor erg afgenomen.”

Hoe gaat het nu?
“In de lente-, zomer- en herfstmaanden ben ik veel bezig in de tuin. Dit zijn functionele oefeningen, dus soms doe ik iets te veel. Maar ik merk dat ik voor mijn leeftijd, beperking en conditie best veel (en steeds meer!) kan.”

Heb jij nog tips voor mensen met dergelijke klachten?
“Geef precies aan wat je ervaart en voelt tegen een specialist. Op die manier kan er snel gekeken worden of er een methode is om de klachten te verhelpen. Het ene zal wel werken en het andere niet, maar dit merk je vanzelf.”

Inge Peeters is fysiotherapeut gespecialiseerd in geriatrie bij FysioHolland JOFIB en werkzaam in meerdere praktijken in de regio’s West-Brabant en Zeeland. Wilt u een afspraak maken met Inge of één van haar collega’s? Zoek hier een praktijk in de buurt en neem contact met ons op!

Afspraak maken?

Wil jij weten wat wij voor jou kunnen doen? Neem gerust contact op met een praktijk bij jou in de buurt.