Vergoeding fysiotherapie 2020: meest gestelde vragen

Je bent hier:

Vergoeding fysiotherapie 2020: meest gestelde vragen

Het kiezen van een zorgverzekering is niet altijd even gemakkelijk. Niemand kan immers de toekomst voorspellen. Toch is het verstandig er even bij stil te staan. Een weloverwogen keuze kan onnodige kosten voorkomen. Sport je veel of ben je blessuregevoelig? Heb je regelmatig terugkerende rugklachten? Of word je in 2020 geopereerd en moet je revalideren? Dan doe je er verstandig aan om de vergoedingen voor fysiotherapie mee te nemen in jouw keuze. Om je te helpen bij je keuze zetten we de meest gestelde vragen op een rij. Ook zetten we van tien grote zorgverzekeraars de aanvullende verzekeringen met daarin het aantal fysiotherapiebehandelingen en de kosten naast elkaar. Zo zie je welk pakket geschikt is voor jouw persoonlijke situatie.

conditietraining met fysiotherapeut -fysioholland

Fysiotherapie wordt deels vergoed vanuit de basisverzekering. Wat er precies vergoed wordt, hangt af van de reden waarom je fysiotherapie krijgt. De overheid bepaalt elk jaar wat er in de basisverzekering zit. Daarnaast kun je je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie die niet in de basisverzekering zit.

Zo wordt fysiotherapie en oefentherapie bij een chronische aandoening vergoed vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen betaal je dus zelf. Deze behandelingen gelden per aandoening en niet per kalenderjaar. Jongeren met een chronische aandoening kunnen alle behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed krijgen. Ook voor knie- en heupartrose en etalagebenen wordt fysiotherapie (deels) vergoed vanuit de basisverzekering. Voor verschillende chronische aandoeningen bestaan ook uitzonderingen, vraag hiernaar bij de zorgverzekeraar.

Het wettelijk eigen risico blijft in 2020 € 385 per jaar. Je kunt het vrijwillig verhogen tot maximaal € 885.

Het eigen risico is alleen van toepassing op zorg uit de basisverzekering. Voor fysiotherapie vanuit de aanvullende verzekering wordt geen eigen risico gerekend. Voor chronische fysiotherapie gelden andere voorwaarden.

Nee, voor fysiotherapie heb je geen verwijzing meer nodig van de fysiotherapeut en kun je direct een afspraak maken bij een therapeut bij jou in de buurt. Er zijn een paar uitzonderingen: voor chronische indicaties zoals bij een beroerte, claudicatio intermittens (etalagebenen) en artrose in de heup of knie is wel een verwijzing nodig.

Sinds januari 2018 worden de eerste 12 behandelingen fysiotherapie of oefentherapie voor knie- en/of heupartrose vergoed vanuit de basisverzekering.

Vanaf 2019 worden afhankelijk van de ernst van de symptomen en het aantal en ernst van exacerbaties/longaanvallen een aantal behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed. Het (maximum) aantal behandelingen waar je recht op hebt is gekoppeld aan de zwaarte van de aandoening. De criteria hiervoor hebben betrekking op de ernst van de symptomen en het aantal en ernst van exacerbaties/longaanvallen.

Heb je meer behandelingen nodig? Overleg met de fysiotherapeut en zorgverzekeraar wat voor verzekering slim is om af te sluiten. Wil je precies weten hoeveel behandelingen vergoed worden? Bekijk hier meer informatie of vraag het jouw zorgverzekeraar en fysiotherapeut.

Het verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis is dat je met een restitutiepolis vrije zorgkeuze hebt. Dit betekent dat je zelf kunt kiezen door welke fysiotherapeut of andere zorgspecialist je wordt behandeld zonder dat dit invloed heeft op de vergoeding van de zorg. Bij zorgverleners waarmee jouw zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten, ontvang je mogelijk maar een gedeelte of geen vergoeding voor de zorg. Je betaalt dan (een gedeelte van) de zorg zelf. FysioHolland heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Een naturapolis is ook vaak iets goedkoper dan een restitutiepolis.

Met een naturapolis kun je naar zorgverleners gaan waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft. FysioHolland heeft een contract met alle zorgverzekeraars in Nederland.

Een intake bij de fysiotherapeut kost € 50, een fysiotherapiebehandeling is gemiddeld € 45. Dit laatste is afhankelijk van de fysiotherapie die je nodig hebt. Bekijk hier alle actuele tarieven. Houd bij de keuze voor een aanvullende verzekering rekening met welke zorg je verwacht zoals fysiotherapie, een bril of steunzolen. Probeer de kosten in premie af te wegen tegen de vergoedingen. Het is niet altijd voordelig om een (hoog) aanvullend pakket af te sluiten.

Kinderen hebben vanuit de basisverzekering recht op negen behandelingen bij de fysiotherapeut. Omdat ze jonger zijn dan 18 jaar, betalen ze geen eigen risico.

Het contract voor je zorgverzekering loopt van 1 januari tot en met 31 december. Wil je het contract beëindigen, doe dit dan uiterlijk 31 december. Als je te laat bent loopt het contract door en kun je dit pas beëindigen per 1 januari van het daarop volgende jaar. Wees dus op tijd. Je hebt vervolgens tot 1 februari de tijd om een nieuwe verzekering te kiezen en af te sluiten. De zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in, zodat je niet onverzekerd bent geweest.

Heb je een nieuwe zorgverzekering afgesloten, maar wil je toch graag ergens anders verzekerd zijn? Dat is meestal geen probleem, je kunt binnen 14 dagen van de verzekering afzien of weer opzeggen. Als je het verzekeringsbewijs per post ontvangt, stuur je deze binnen 14 dagen terug. Dit heet de afkoelingsperiode. Het is verstandig om bij het afsluiten van de verzekering te informeren naar eventuele bijzondere omstandigheden.

Een chronische aandoening geldt per aandoening. Dus wanneer je geen chronische indicatie hebt voor schouderklachten, dan valt dit onder niet-chronische fysiotherapie.

Heb je een indicatie voor chronische fysiotherapie? Dan worden de eerste 20 behandelingen voor deze indicatie vergoed vanuit het aanvullend pakket, tot uw budget voor fysiotherapie op is. Als dat bijvoorbeeld 15 behandelingen zijn, dan betaal je de laatste 5 behandelingen zelf. Heb je geen aanvullende verzekering? Dan zijn de eerste 20 behandelingen voor eigen rekening.

Vanaf de 21e behandeling krijg je chronische fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering, zolang je hier recht op hebt. Als je gebruikmaakt van zorg in de basisverzekering is het eigen risico van toepassing. Informeer bij de zorgverzekeraar naar de voorwaarden. Bij chronische fysiotherapie heb je altijd een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig.