Vergoeding fysiotherapie zorgverzekering

Je bent hier:

Vergoeding fysiotherapie zorgverzekering

Ben je gevoelig voor blessures? Heb je bepaalde lichamelijke klachten? Of bezoek je om een andere reden regelmatig een fysiotherapeut? Dan kan het interessant zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Er bestaat nog weleens verwarring over de vergoeding van fysiotherapie, hoe werkt dit nu?

conditietraining met fysiotherapeut -fysioholland

Vergoeding fysiotherapie

Fysiotherapie wordt meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Bij sommige zorgverzekeraars kun je kiezen voor een bepaald budget, maar de meeste vergoeden een maximaal aantal behandelingen. Wanneer je niet verzekerd bent voor fysiotherapie, maar wel naar de fysiotherapeut gaat, komen de kosten voor eigen rekening. Heb je een indicatie voor chronische fysiotherapie? Lees dan verder bij ‘vergoeding chronische fysiotherapie’.

 

Vergoeding fysiotherapie voor kinderen

De vergoeding voor fysiotherapie voor kinderen is anders geregeld dan de vergoeding voor fysiotherapie voor volwassenen. Bij kinderen (<18 jaar) vergoedt de zorgverzekering negen behandelingen fysiotherapie vanuit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor geen eigen risico.

 

Vergoeding fysiotherapie bij een chronische aandoening

Bepaalde chronische aandoeningen worden vanaf de 21e behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Wanneer je geen aanvullende verzekering hebt, of het aantal behandelingen is niet toereikend, komen de kosten voor eigen rekening. Informeer bij je verzekeraar naar de voorwaarden. Indien er sprake is van een chronische aandoening heb je altijd een verwijzing van je huisarts of medisch specialist nodig.

Voorbeeld: Je hebt een indicatie voor chronische fysiotherapie en je hebt een aanvullende verzekering waar tien behandelingen fysiotherapie in zitten. Dan worden de eerste tien behandelingen vergoed uit de aanvullende verzekering. De tien die daarop volgen zijn voor eigen rekening en vanaf de 21e krijg je de kosten vergoed vanuit de basisverzekering.

In een aantal gevallen wordt fysiotherapie of oefentherapie wél vergoed vanuit de basisverzekering. Een voorbeeld hiervan is de behandeling van heup en knie artrose. Vanaf 2018 worden de eerste 12 behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed. Vraag bij je verzekeraar of de behandelingen voor jouw chronische aandoening vergoed worden.

 

Vergoeding gespecialiseerde fysiotherapie

Ga je naar een gespecialiseerde fysiotherapeut, zoals een manueel therapeut? Dan wordt dit meestal ook vergoed vanuit het budget voor fysiotherapie binnen je aanvullende verzekering. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

 

Vergoeding herstelzorg COVID-19

Als je ernstige klachten of beperkingen ervaart na COVID-19 kan fysiotherapie helpen. Of je fysiotherapie nodig hebt, wordt bepaald door je huisarts of medisch specialist op grond van je klachten. Deze zorg wordt nu nog onder voorwaarden vergoed uit het basispakket. Je krijgt de benodigde zorg in 2024 nog vergoed. Het kabinet heeft dit verlengd met nog een jaar tot 1 januari 2025. De behandelingen worden vergoed vanaf de 1e behandeling. Wel geldt het eigen risico. Paramedische behandelingen die voor 18 juli 2020 zijn gegeven worden niet vergoed onder deze regeling. Bekijk deze website voor meer informatie.

 

Eigen risico fysiotherapie

Zorg die wordt vergoed uit de aanvullende verzekering heeft geen invloed op het eigen risico. Heb je chronische fysiotherapie uit de basisverzekering, dan heeft dit wel invloed op het eigen risico.

 

Tarieven fysiotherapie 2024

FysioHolland hanteert de tarieven die met je zorgverzekeraar zijn overeengekomen. Indien je niet of onvoldoende (aanvullend) verzekerd bent voor fysiotherapie en/of oefentherapie bij een Nederlandse zorgverzekeraar, zijn de tarieven op deze pagina van toepassing.

 

Verwijzing fysiotherapie

Als je naar de fysiotherapeut gaat, heb je in de meeste gevallen geen verwijzing van je huisarts nodig. Je hebt alleen een verwijzing nodig voor chronische fysiotherapie en beweegprogramma’s.