Nu een groot deel van Nederland thuiswerkt, wordt de keukentafel vaak gebruikt als bureau. Handig als je even snel iets wilt regelen, maar niet ideaal als je langere tijd op de computer aan het werk gaat. Door je werkplek op de juiste manier in te richten, kun je een goede zithouding aannemen en zo klachten voorkomen. Maar hoe doe je dat precies? Léon Gardien, oprichter van Gardien bedrijfsfysiotherapie, is expert op het gebied van werkplekinrichting en geeft tijdens de coronacrisis ook thuiswerkplekonderzoek op afstand. Wij vroegen hem alles over verantwoord thuiswerken.

Waar moet je op letten als je voor het eerst thuis gaat werken?

Zoek een rustige plek in het huis waar je dwars op het raam kunt zitten. Verder heb je een tafel of bureau nodig met liefst een in hoogte verstelbare stoel. Wanneer je met een laptop werkt is het van belang om een los toetsenbord en een losse muis aan te sluiten en het beeldscherm van de laptop op de goede hoogte te zetten (bovenkant scherm op ooghoogte of iets eronder wanneer je niet blind typt). Dat kan met een laptopstandaard of gewoon op een stapel boeken. Zorg ervoor dat je onderarmen worden ondersteund door de armleuningen van de stoel of door het werkblad wanneer je muis of het toetsenbord bedient. Verder is het van belang om niet te lang aaneengesloten in dezelfde houding te werken. Loop dus regelmatig even weg van je werkplek en doe wat dynamische oefeningen.

Wat voor klachten zien jullie bij mensen die hun werkplek niet goed ingericht hebben?

Meestal nek- schouderklachten. Dit komt doordat het beeldscherm vaak niet op de goede hoogte staat ingesteld wanneer men op een laptop werkt en geen gebruik maakt van een los toetsenbord en muis.

Jullie kunnen thuiswerkers adviseren over een ergonomische werkplek. Normaal gesproken doen jullie dit op locatie door een werkplekanalyse uit te voeren. Nu doen jullie dit ook digitaal. Hoe werkt een thuiswerkplekonderzoek op afstand?

We bellen in via Skype, Microsoft Teams, Google Hang-outs of beeldbellen met WhatsApp. Vervolgens doen we een intake om vast te kunnen stellen wat het probleem is en wat de voorwaarden voor herstel zijn. Daarna richten we volgens een aantal stappen de werkplek optimaal in.

Als je één tip zou mogen geven aan mensen die thuiswerken, wat zou dat dan zijn?

Werk niet te lang aaneengesloten achter een thuiswerkplek. Ga regelmatig even staan, lopen en doe een aantal oefeningen.

Verder kan, wanneer je onderarmklachten krijgt door het werken met de muis, een verticale muis een goede oplossing zijn. En de basis voor een goede werkplek is een goed verstelbare bureaustoel. Vaak zijn deze stoelen tweedehands al voor een goede prijs te koop.

Mocht je nieuwsgierig zijn naar een laptopstandaard, verticale muis of goede bureaustoel, of meer willen weten over goede ergonomische hulpmiddelen dan kun je een kijkje nemen op deze website. Wij testen alle producten en alleen wanneer ze goed zijn, plaatsen we ze op de website. We verkopen de producten niet zelf, zodat we onafhankelijk kunnen blijven in ons advies. Veel succes met thuiswerken de aankomende tijd!