Veelgestelde vragen

FysioHolland denkt graag met je mee bij het kiezen van de juiste zorgverzekering voor jou. De fysiotherapeutische zorg die je per jaar nodig hebt kan veel verschillen. Je kunt niet alles voorspellen, maar door te kijken naar je afname van het afgelopen jaar en te kijken naar klachten waar je regelmatig mee te maken hebt, kun je een beetje inschatten welke verzekering het beste bij je past. Loop je bijvoorbeeld al een tijdje met rugklachten die maar niet over gaan? Dan raden wij een aanvullende verzekering voor fysiotherapie aan. Bekijk ook onze bespaartips en voorkom onnodige kosten voor jouw zorgverzekering.

Onderstaande behandelingen vallen onder de basisverzekering

  • Behandeling bij tijdelijke klachten bij patiënten tot 18 jaar (9 behandelingen)
  • Behandeling bij een chronische aandoening bij patiënten tot 18 jaar
  • Behandeling bij een chronische indicatie bij patiënten van 18 jaar en ouder vanaf de 21e behandeling.
  • Behandeling bij etalagebenen (maximaal 37 behandelingen gedurende een jaar)
  • Bekkenfysiotherapie bij urineverlies
  • Behandeling bij artrose (maximaal 12 oefentherapieën op een jaar)
  • Behandeling bij COPD (verschilt per zorgverzekeraar)
  • Valpreventie bij ouderen (nieuw) 
  • Herstelzorg voor Long Covid-patiënten. Deze patiënten krijgen hun benodigde zorg in 2024 nog vergoed. Het kabinet heeft dit verlengd met nog een jaar tot 1 januari 2025.

Fysiotherapie wordt over het algemeen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Er zijn enkele uitzonderingen, bekijk ook Welke fysiotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering?. Om in aanmerking te komen voor vergoeding is het dus belangrijk om ook een aanvullende verzekering af te sluiten.

Voor zorg uit de basisverzekering betaal je soms eerst een eigen risico. Het eigen risico is ingesteld om te voorkomen dat onze zorgpremie onbetaalbaar wordt. Daarnaast wil de overheid iedereen bewust maken van de zorgkosten. De hoogte van het eigen risico wordt elk jaar bepaald door de overheid. Op Prinsjesdag wordt dit bekendgemaakt. Het verplichte eigen risico ligt dit jaar weer op €385,-. Dit betekent dat je in totaal over het hele jaar eerst €385,- eigen risico betaalt voor de zorg die je hebt gebruikt.

Als je weet dat je aankomend jaar veel zorg nodig hebt die valt in de basisverzekering, dan adviseren wij om voor het minimale eigen risico te kiezen van €385,-. Wanneer je weinig zorg nodig denkt te hebben dat valt binnen je basisverzekering, dan kun je jouw eigen risico verhogen. Het maximale vrijwillig extra eigen risico is €500,-, wat een totaal eigen risico van €885,- betekent. Bij een vrijwillig eigen risico geeft de zorgverzekeraar korting op de maandelijkse kosten. Dit is een verstandige keuze wanneer je over het algemeen weinig zorg nodig hebt en verwacht dat dit het aankomende jaar zo blijft (hier zit altijd een risico voor onvoorziene omstandigheden aan vast). Voor kinderen tot 18 jaar betaal je geen eigen risico.

FysioHolland heeft een contract met alle zorgverzekeraars. Je kan dus ook bij ons terecht als je een naturapolis hebt.

Klik hier voor meer informatie over de vergoeding voor fysiotherapie, onder andere voor meer informatie voor de vergoeding bij een chronische indicatie en fysiotherapie bij kinderen.

Indien jij niet of onvoldoende (aanvullend) verzekerd bent voor fysiotherapie en/of oefentherapie bij een Nederlandse zorgverzekeraar, zijn de tarieven op deze pagina van toepassing. Als uw e-mailadres en telefoonnummer bij ons bekend zijn, ontvang je de nota digitaal. Indien je de nota liever niet digitaal wilt ontvangen, dan kan je dit aangeven bij jouw fysiotherapeut.

Heb je fysiotherapie nodig, omdat je een chronische aandoening hebt? Dan krijg je dit vergoed vanaf de 21e behandeling. Behandelingen bij een chronische aandoening voor kinderen tot 18 jaar worden wel vergoed. Vraag bij jouw zorgverzekeraar of je hiervoor in aanmerking komt.

Een restitutiepolis houdt in dat je altijd zelf kunt kiezen naar welke arts, therapeut of ziekenhuis je gaat. Bij een naturapolis heeft de zorgverzekeraar afspraken gemaakt met bepaalde zorgverleners, waar je terecht kunt. Of je nu gaat voor een restitutie- of naturapolis, bij ons kun je altijd terecht! FysioHolland heeft namelijk contracten met alle zorgverzekeraars.

De basisverzekering kan gewijzigd worden tot 31 december. De aanvullende verzekeringen kunnen afhankelijk van de zorgverzekeraar tot 31 december of 1 februari worden aangepast.

Goed om te weten is dat fysiotherapie vrij toegankelijk is. Dat betekent dat je in de meeste gevallen geen doorverwijzing nodig hebt van de huisarts. Je kunt voor veel klachten en blessures direct contact opnemen voor behandeling. Wij helpen je graag verder!

Heb jij nog geen antwoord op jouw vraag?

Mail dan naar receptie@fysioholland.nl, stel jouw vraag via de chat of neem contact op via 088 374 16 00.
Wij helpen jou graag verder.