Veelgestelde vragen

FysioHolland denkt graag met je mee. Daarom zetten we de veelgestelde vragen voor je op een rij. De zorg die je per jaar nodig hebt kan veel verschillen. Je kunt niet alles van tevoren voorspellen, maar door even stil te staan bij het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar volgend jaar kun je slimme keuzes maken. Loop je bijvoorbeeld al een tijdje met rugklachten die maar niet over gaan? Dan is een aanvullende module voor fysiotherapie misschien een goed idee. Bekijk ook eens onze bespaartips en voorkom onnodige kosten voor jouw zorgverzekering. 

De meeste fysiotherapie wordt vanaf 18 jaar vergoed vanuit de aanvullende verzekering, bijvoorbeeld bij rugklachten, nek- of schouderpijn of een knieblessure. Maar er zijn uitzonderingen wanneer je in indicatie hebt:

  • bij urine-incontinentie worden de eerste negen behandelingen bekkenfysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering;
  • bij Claudicatio Intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, krijg je de eerste 37 behandelingen fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering;
  • bij artrose aan de knie of heup wordt eenmalig maximaal twaalf extra behandelingen oefentherapie vergoed per jaar vanuit de basisverzekering;
  • bij COPD wordt oefentherapie vanaf de eerste behandeling vergoed met een maximum van 70 behandelingen in het eerste jaar, let op: het aantal behandelingen is afhankelijk van de ernst van de COPD. Informeer hiernaar bij jouw zorgverzekeraar waar jij voor in aanmerking komt.
  • bij revalidatie als gevolg van corona kom je mogelijk ook in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Dit heeft de overheid onder bepaalde voorwaarden tijdelijk toegevoegd aan het basispakket.

Fysiotherapie wordt over het algemeen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Er zijn enkele uitzonderingen, bekijk ook Welke fysiotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering?. Om in aanmerking te komen voor vergoeding is het dus belangrijk om ook een aanvullende verzekering af te sluiten.

Voor zorg uit de basisverzekering betaal je soms eerst een eigen risico. Het eigen risico is ingesteld om te voorkomen dat onze zorgpremie onbetaalbaar wordt. Daarnaast wil de overheid iedereen bewust maken van de zorgkosten. De hoogte van het eigen risico wordt elk jaar bepaald door de overheid. Op Prinsjesdag wordt dit bekendgemaakt. Het verplichte eigen risico ligt dit jaar weer op €385,-. Dit betekent dat je in totaal over het hele jaar eerst €385,- eigen risico betaalt voor de zorg die je hebt gebruikt.

Het is verstandig om voor een minimaal eigen risico van €385,-. te kiezen wanneer je verwacht meer zorg nodig te hebben. Bovenop het verplichte eigen risico kun je een vrijwillig eigen risico kiezen. Het maximale vrijwillig extra eigen risico is €500,-, wat een totaal eigen risico van €885,- betekent. Bij een vrijwillig eigen risico geeft de zorgverzekeraar korting op de maandelijkse kosten. Dit is een verstandige keuze wanneer je over het algemeen weinig zorg nodig hebt en verwacht dat dit het aankomende jaar zo blijft. Voor kinderen tot 18 jaar betaal je geen eigen risico.

FysioHolland heeft een contract met alle zorgverzekeraars. Jij kunt dus ook bij ons terecht als jij een naturapolis hebt.

Klik hier voor meer informatie over de vergoeding voor fysiotherapie, onder andere voor meer informatie van de vergoeding bij een chronische indicatie en fysiotherapie bij kinderen.

Indien jij niet of onvoldoende (aanvullend) verzekerd bent voor fysiotherapie en/of oefentherapie bij een Nederlandse zorgverzekeraar, zijn de tarieven op deze pagina van toepassing. Als uw e-mailadres en telefoonnummer bij ons bekend zijn, ontvang jij de nota digitaal. Indien jij de nota liever niet digitaal wilt ontvangen, dan kun jij dit aangeven bij uw fysiotherapeut.

Heb je fysiotherapie nodig, omdat je een chronische aandoening hebt? Dan krijg je dit vergoed vanaf de 21e behandeling. Vraag bij jouw zorgverzekeraar of je hiervoor in aanmerking komt.

Een restitutiepolis houdt in dat je altijd zelf kunt kiezen naar welke arts, therapeut of ziekenhuis je gaat. Bij een naturapolis heeft de zorgverzekeraar afspraken gemaakt met bepaalde zorgverleners, waar je terecht kunt. Of je nu gaat voor een restitutie- of naturapolis, bij ons kun je altijd terecht! FysioHolland heeft namelijk contracten met alle zorgverzekeraars.

De basisverzekering kan gewijzigd worden tot 1 januari. De aanvullende verzekeringen kunnen afhankelijk van de zorgverzekeraar tot 1 januari of 1 februari worden aangepast.

Goed om te weten is dat fysiotherapie vrij toegankelijk is. Dat betekent dat je in de meeste gevallen geen doorverwijzing nodig hebt van de huisarts. Je kunt voor veel klachten en blessures direct contact opnemen voor behandeling. Wij helpen je graag verder!

Heb jij nog geen antwoord op jouw vraag?

Mail dan naar receptie@fysioholland.nl, stel jouw vraag via de chat of neem contact op via 088 374 16 00.
Wij helpen jou graag verder.