Triggerpointtherapie

Je bent hier:

Triggerpointtherapie

Heb jij last van gespannen spieren? Klachten in jouw nek of rug? Regelmatig hoofdpijn? Met behulp van triggerpointtherapie kunnen jouw klachten aanzienlijk verminderen. Triggerpointtherapie is een effectieve behandelmethode bij langdurige spierpijnklachten. Tijdens triggerpointtherapie worden de gespannen plekken in jouw spier op een bepaalde manier gestimuleerd om zich vervolgens te ontspannen. Triggerpointtherapie wordt toegepast bij nekpijn, schouderklachten, rugpijn, klachten aan billen, benen, voeten, armen maar ook bij klachten als hoofdpijn, en tinnitus (oorsuizen).

Triggerpointtherapie valt onder de reguliere fysiotherapie. Als jij een aanvullende verzekering heeft die fysiotherapie vergoedt, vallen de kosten van deze behandeling hieronder. Informeer bij jouw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

app op mobiel icon - fysioholland

Tips, afspraakherinneringen,
huiswerkoefeningen?

App Store logo icon - fysioholland

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn kleine pijnlijke verhardingen (knopen) in een spier die voor uitstralingspijn kunnen zorgen. De spier voelt aan als een strakke streng waarin een plaatselijke verdikking zit (ongeveer ter grootte van een tarwekorrel). Het triggerpoint is pijnlijk als jij erop drukt en kan uitstralingspijn naar andere plekken in het lichaam veroorzaken. Triggerpoints kunnen langdurige (‘chronische’) klachten veroorzaken zoals spier- en gewrichtsklachten, spanningshoofdpijn en tintelingen in de armen en benen.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints kunnen allerlei oorzaken hebben, vaak is het een combinatie van meerdere factoren. Veel voorkomende oorzaken zijn een verkeerde houding of beweging, overbelasting, stress, vermoeidheid en depressie, tekorten in bepaalde voedingsstoffen of een verminderde schildklierfunctie of andere hormonale ontregelingen. De triggerpoints bevinden zich in een verharde streng (hypertonie) in de spier en voelen aan als een plaatselijke verdikking (knoop). De fysiotherapeut kan, afhankelijk van de ernst van de klacht, in ongeveer zes tot twaalf weken jouw klachten sterk verminderen.

Hoe werkt een triggerpointbehandeling?

Tijdens een intake onderzoekt de fysiotherapeut de spieren die de klachten veroorzaken. Daarna gaat de fysiotherapeut op zoek naar actieve triggerpoints en de spieren die de pijn kunnen veroorzaken. De methode die in de praktijk veel gebruikt wordt, is diepe myofasciale frictie (DMF). Door deze vorm van masseren brengt jouw spieren weer tot ontspanning, het verlicht de pijn en herstelt de normale spierstofwisseling. Jij krijgt oefeningen om de lengte, beweeglijkheid en kracht van jouw spieren te verbeteren. 

"Professionele behandeling van triggerpoints, duidelijke uitleg betreffende de blessure en hierdoor snel blessurevrij!"

Anoniem, Zorgkaart Nederland

Afspraak triggerpointtherapie

Voor triggerpointtherapie kan jij terecht bij één van onze praktijken. Zoek hier een praktijk bij jou in de buurt.

Search
Vergroot zoekgebied naar

Maak een fysiotherapie afspraak bij een locatie in de buurt

FysioHolland heeft fysiotherapiepraktijken verspreid over heel Nederland. Door te klikken op de locatie in het kaartje of in de A-Z index, Kun jij rechtstreeks een afspraak inplannen bij de locatie naar keuze.