Het is december: Sinterklaas staat voor de deur en de plannen voor Kerst en Oud en Nieuw worden weer gemaakt. Een gezellige, maar vaak ook erg drukke maand. Tussen het kopen van cadeaus en maken van nieuwe plannen voor 2020 door kan het extra fijn zijn om even rust te nemen. Fysiotherapeut Mary-Lou deelt haar tips voor een ontspannen december.

Mary-Lou: “Het laatste waar je op zit te wachten in de maand december is méér doen. Daarom is het slim om te kijken waar je rust kunt vinden, zonder extra tijd kwijt te zijn. Combineer bijvoorbeeld het kopen van cadeaus met een afspraak met vrienden en neem tijd voor een kopje koffie tussendoor. Maak niet zelf alle gangen met Kerst, maar nodig familie en vrienden uit in de keuken. Daarnaast kun je profijt hebben van yoga: wist je dat iedereen eigenlijk al wat yoga in zijn dagelijkse routine heeft geïntegreerd? Denk aan je ‘s ochtends uitrekken in bed, het op één been staan wanneer je een sok aantrekt of het reiken naar iets bovenin de kast. Bepaalde yoga-oefeningen kunnen ook gebruikt worden in een warming-up voor het sporten.

Warming-up en yoga

De warming-up is een moment om het lichaam én geest klaar te maken voor de activiteit die gaat komen. Een warming-up is persoonlijk en sportspecifiek. Doe je aan krachttraining? Dan kun je baat hebben bij het hol-bol maken van de onderrug. Je wisselt een volledige buiging en een volledige strekking van de onderrug met elkaar af. Dit is de perfecte voorbereiding op een deadlift. Werk je aan je conditie? Dan is de verdiepte lunge of warrior een slimme voorbereiding op lunges met gewicht of squats. Door je goed voor te bereiden op een activiteit is de kans op succes groter en de kans op blessure kleiner!

Mindfulness

Het is een veelgebruikte term, maar het is dan ook van groot belang: mindfulness. Het is gemakkelijk om mee te gaan in de stroom van dingen die moeten gebeuren in de maand december. Maar door af en toe bewust om je heen te kijken kun je veel winnen! Merk je een onrustig of gehaast gevoel op? Stop dan heel even waar je mee bezig bent en adem 4 keer diep in en uit. Let deze maand op dat je soms bewust bent van het hier en nu, ontspan en geniet van de mooie mensen om je heen. December is een drukke, maar ook hele mooie maand.”