We zijn halverwege oktober en de herfst is in volle gang. De dagen worden korter en het weer wordt steeds guurder. Reden voor veel mensen om zich treurig, neerslachtig of weemoedig te voelen. Wil jij je beter voelen in deze tijd van het jaar? Wij vroegen psychosomatisch fysiotherapeut Riekje Wiersma om tips!

Riekje: “Depressieve klachten kunnen voorkomen bij jong en oud. Langdurige somberheid, verwardheid, vermoeidheid, slechte concentratie, huilbuien en lusteloosheid zijn verschillende symptomen die je kunt ervaren tijdens een depressie. Deze tips helpen je beter om te gaan met deze klachten:

  1. Geef niet toe aan depressieve gevoelens en trek er op uit! Ga leuke dingen doen en vermijd dat je hele dagen alleen bent.
  2. Beweeg voldoende. Probeer te trainen in groepsverband, ga bijvoorbeeld fitnessen of wandelen met behulp van een coach, dit werkt motiverend.
  3. Zoek de buitenlucht op, het liefst wanneer de zon op haar hoogtepunt staat. Zo krijg je vitamine D binnen.
  4. Structuur geeft rust. Zorg dat je op vaste momenten eet, slaapt en beweegt.
  5. Glimlach regelmatig.
  6. Blaas regelmatig 4 tot 6 tellen uit.
  7. Realiseer je dat de tijd van oktober tot april een tijd is voor rust en introspectie: vertraag, ruim een kast op, blader door een fotoboek of neem eens de tijd om een vriend of vriendin te bellen.

Wanneer klachten lang aanhouden raad ik aan om contact op te nemen met de huisarts of één van onze psychosomatisch fysiotherapeuten. Zij kunnen helpen met mindfulness, adem- en ontspanningsoefeningen en wanneer nodig een bindweefselmassage.”