kruisband revalidatie - fysioholland

Een 28-jarige cliënt van fysiotherapeut Michael de Levie liep bijna twee jaar geleden een blessure op aan haar voorste kruisband tijdens de wintersport. Op de laatste dag van de vakantie kwam zij ten val met skiën en ontstond er een scheurtje in haar voorste kruisband. Ruim twee maanden later scheurde zij haar kruisband met hockey helemaal af.

 

Kruisbandblessure

“Toen ik tijdens de wintersport op één van de laatste afdalingen viel, wist ik meteen dat het mis was. Ik voelde mijzelf naar van de pijn, maar heb op één of andere manier een weg naar beneden gevonden. Eenmaal terug in Nederland ben ik naar de fysiotherapeut gegaan en bleek mijn kruisband te zijn ingescheurd. Met de juiste oefeningen om mijn spieren rondom de knie te trainen leek een operatie op dat moment gelukkig niet nodig.”

“Ik deed altijd veel aan sport zoals hockey en bodypump. Met een in gescheurde kruisband moest ik het even rustiger aan doen. Vooral voor de gezelligheid ging ik wel naar de hockeytrainingen tot ik ergens in mei besloot om aan het eind van de training toch twee keer op het goal te schieten. Waarbij het de tweede keer mis ging en ik mijn knie verdraaide, met als gevolg, een volledig afgescheurde kruisband.”

Gescheurde kruisband

“Toen uit foto’s in het ziekenhuis bleek dat mijn kruisband inderdaad echt afgescheurd was werd duidelijk dat een operatie nu wel nodig was. Ik wist dat de revalidatie van een kruisband operatie wel even kon gaan duren en had in november en oktober van vorig jaar nog een mooie reis naar Australië op de planning. Ik heb er toen voor gekozen de operatie uit te stellen tot na de reis en heb mij voorafgaand aan de reis zo goed mogelijk geprobeerd voor te bereiden op de operatie. Aan het verloop van de operatie kon ik niets veranderen maar de voorbereiding op de operatie had ik wel zelf in handen.”

Voorbereiding op de operatie

“Via mijn orthopeed uit het OLVG ben ik doorverwezen naar fysiotherapeut en kniespecialist Michael de Levie van FysioHolland Amsterdam Oosterpark. In aanloop naar de operatie hebben we er samen voor gezorgd dat ik (na mijn reis) zo fit mogelijk de operatie in kon gaan.”

“Gelukkig waren mijn ouders zo behulpzaam om van Veghel even heen en weer te rijden naar FysioHolland Amsterdam voor een half uurtje fysiotherapie. Ik ben blij dat ik alles weer kan doen, dankzij alle aandacht, hulp en goede zorgen van Michael!”

Het begin van de revalidatie

“Na de operatie ben ik één week bij mijn ouders in Veghel geweest, ik woon zelf in Amsterdam in een huis met veel trappen en huisgenoten, dat leek mij niet de beste plek om te revalideren. De eerste week na mijn operatie wilde ik wel graag even bij Michael langs. Hij weet hoe ik de operatie in ben gegaan en ik wilde van hem de bevestiging dat alles goed is gegaan en de revalidatie kan gaan beginnen. Gelukkig waren mijn ouders zo behulpzaam om van Veghel even heen en weer te rijden naar FysioHolland Amsterdam voor een half uurtje fysiotherapie. We begonnen bij het begin, het buigen en strekken van mijn been.”

Werken aan het herstel

“In de weken daarna ben ik weer naar mijn eigen huis in Amsterdam gegaan en ben ik een tijdje twee keer per week onder behandeling geweest bij Michael. De behandelingen waren anders dan ik van te voren had verwacht. Ik had een ‘klassiek’ beeld van de fysiotherapeut. Je moet wachten in een stoffige wachtkamer, je wordt één op één behandeld, krijgt wat oefeningen mee voor thuis en gaat weer naar huis. Bij FysioHolland ging dit heel anders. Ik hoefde nooit te wachten in de wachtkamer maar kon in de oefenzaal alvast beginnen met mijn oefeningen. Deze behandelingen bestonden vooral uit kleine stukjes lopen, krachtoefeningen en mobiliseren. Samen met andere cliënten deden we altijd weer nieuwe oefeningen en werkten we met zijn allen aan ons herstel. Ik houd van teamsporten en dit sprak mij dus erg aan.”

FysioHolland-trainingsgroepen

“Uiteindelijk ben ik aangesloten bij trainingsgroepen die door FysioHolland georganiseerd worden. Vanaf april ben ik mee gaan doen met de buitentrainingen in het Oosterpark op de vrijdagochtend, toen dat niet meer paste door mijn werk ben ik met een revalidatie groep voetballers mee gaan trainen die ook herstellende waren van een kruisbandoperatie.”

Volledig hersteld

“Aan het eind van in totaal tien maanden revalidatie heb ik een eindtest gedaan die bestond uit een looptest, sprinten en behendigheidstesten in de laddertjes. Lichamelijk ben ik inmiddels helemaal hersteld. Ik doe weer aan bodypump en aan high intensity training. Binnenkort zal ik weer beginnen met hockey en ga ik waarschijnlijk ook weer op wintersport. Op deze twee activiteiten moet ik mijzelf wel even mentaal voorbereiden. Maar ik ben blij dat ik alles weer kan doen, dankzij alle aandacht, hulp en goede zorgen van Michael.”

Revalideren bij de fysiotherapeut
Een nare blessure opgelopen? Een operatie in het verschiet? Bij FysioHolland werken fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in knierevalidaties. Neem voor meer informatie contact op of maak direct online een afspraak.