Last van rug-, nek- of schouderklachten?

Heeft u regelmatig last van rugpijn, schouderpijn, nekpijn of hoofdpijn? Een manueel therapeut is gespecialiseerd in de bewegingsmogelijkheden van uw lichaam en uw wervelkolom in bijzonder. De behandeling bestaat uit een combinatie van manuele therapie, stabiliserende en spierkrachtversterkende oefentherapie. De effecten van manuele therapie zijn vaak al snel te merken, u kunt vrijer bewegen en ervaart minder pijn.

Manuele therapie helpt bij onder andere:

  • Rugpijn
  • schouderklachten
  • Frozen shoulder
  • Nekpijn
  • Hoofdpijn
  • Tennis elleboog
  • Heupklachten
  • Duizeligheid
  • Kaakklachten
app op mobiel icon - fysioholland

Tips, afspraakherinneringen,
huiswerkoefeningen?

App Store logo icon - fysioholland

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Een manueel therapeut heeft extra kennis van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en de wervelkolom in het bijzonder. Manuele therapie verhelpt of vermindert gewrichtsklachten en (uitstralings)pijn door de wervelkolom, rug of gewrichten te ‘mobiliseren’. Deze vorm van therapie helpt bij klachten als hoofdpijn, rugpijn, nekpijn en schouderpijn. Vaak is voorzichtig trekken of duwen met speciale techniek al genoeg.

Behandeling manuele therapie

Onze manueel therapeuten maken gebruik van specifieke technieken die in de wervelkolom en gewrichten worden toegepast. De technieken zijn erop gericht de gewrichten beter te laten functioneren en uw houding en bewegingen te verbeteren. De gewrichten worden tijdens de behandelingen sneller bewogen, waarbij u een knappend of krakend geluid hoort. Dit wordt door de meeste patiënten niet als pijnlijk ervaren. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar, uw gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker. Tevens merkt u dat de pijn minder wordt.

Intake manuele therapie

Tijdens de eerste afspraak worden er vragen over uw klachten gesteld en vinden er verschillende testen en onderzoeken plaats om de oorzaak van uw klachten te achterhalen. Vervolgens worden deze uitkomsten geanalyseerd en op basis hiervan wordt er een behandelmethode gekozen en tevens wordt er een persoonlijk behandelplan voor u opgesteld. Vaak wordt er tijdens de eerste afspraak ook al meteen behandeld.

Manuele therapie zit tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

“Eindelijk iemand die niet alleen helpt de klachten te verminderen, maar ook nog eens met me meedenkt over mijn zorgverzekering en rustig nog een keer iets uitlegt als ik het niet begrijp."

Elly, 45, cliënt manuele therapie

manuele therapie bij
rug- en nekklachten

Klachten aan uw nek en rug kunnen verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen zijn de klachten arbeidsgerelateerd (KANS of RSI klachten). De manueel therapeut gaat samen met u op zoek naar de oorzaak en stelt een persoonlijk behandelplan op om uw klachten zo snel mogelijk te verminderen. De manueel therapeut beweegt uw gewrichten op een bepaalde manier zodat u weer makkelijker en met minder pijn kunt bewegen.

Manuele therapie
bij schouderklachten

De schouder is een complex gewricht en bestaat uit een kop en kom en vele andere structuren zoals kapsel, banden, pezen, slijmbeurs en een groot spiersysteem. Vaak komt pijn door het niet goed bewegen van de schouder. Manuele therapie kan bij sommige schouderklachten effectiever zijn dan algemene fysiotherapie. Zeker bij een rozen shoulder werkt manuele therapie erg effectief. Aan de hand van uw schouderklachten wordt gekeken welke therapie bij u van toepassing is.

 

 

Manuele therapie
bij hoofdpijnklachten

Voor spanningshoofdpijn, hoofdpijn vanuit de nek en sommige vormen van migraine kunt u terecht bij onze gespecialiseerde manueel therapeuten. De behandeling varieert per persoon en per hoofdpijntype, maar bestaat meestal onder andere uit spierkrachttraining van zowel nek als rug, mobilisaties of manipulaties van de wervelkolom, triggerpointbehandeling, en eventueel dry needling.

Zoek een locatie bij u in de buurt voor manuele therapie

Voor manuele therapie kunt u terecht bij één van onze praktijken. Zoek hier een praktijk bij u in de buurt.

Search
Vergroot zoekgebied naar

Heeft u een vraag over manuele therapie?