De voordelen van stoppen met roken zijn iedereen bekend. Van een betere gezondheid en conditie tot het besparen van geld. Maar stoppen met roken kan ontzettend lastig zijn. De lichamelijke verslaving van nicotine en de gewoonte van het roken zijn vaak het probleem. Hoe krijg je het dan toch voor elkaar om te stoppen met roken? Locatiemanager van FysioHolland Jimmy rookte ook, maar is sinds december 2018 gestopt. Hij deelt zijn ervaring over stoppen met roken:

Hoe lang heb je gerookt?

Veel mensen beginnen met roken op de middelbare school. Dat was ook bij mij zo. Ik begon met roken in het vierde jaar van mijn VWO, toen was ik 17 jaar. Ik ben al eens gestopt, maar helaas na een jaar weer begonnen met roken. Ik ben definitief gestopt op mijn 26e, dus ik heb in totaal bijna 10 jaar gerookt.

Waarom ben je gestopt met roken?

Er zijn genoeg redenen om te stoppen met roken. Maar voor mij was het belangrijk om te stoppen omdat ik fysiotherapeut ben. Ik kon het als fysiotherapeut niet verkopen om gezond te leven terwijl ik zelf mijn conditie achteruit zag gaan. Ook vind ik het vervelend om de geur mee de behandelkamer in te nemen. Mijn collega’s moedigden me aan om te stoppen en dat gaf me de motivatie om niet meer te roken.

Was het lastig om te stoppen met roken?

De lichamelijke verslaving viel mij eigenlijk erg mee. De eerste drie dagen zijn lastig, maar daarna wordt de lichamelijke afhankelijkheid vrij abrupt minder. Het mentale aspect vond ik vele malen lastiger, omdat roken bij mij bezigheidstherapie bleek. De vaste momenten laat je niet zo gemakkelijk los, je moet echt een nieuwe routine krijgen. Uiteindelijk is ook dat veranderd.

Wat zijn voor jou de voordelen van niet roken?

Stoppen met roken heeft veel voordelen. Financieel merk je dat je meer overhoudt aan het einde van de maand. Daarnaast voel je je fitter en merk je dat je sportdoelen sneller kunt bereiken. Het meest opmerkelijke verschil vind ik zelf het terugkeren van mijn smaak- en reukvermogen. Wanneer je rookt heb je niet door hoezeer dit onderdrukt wordt, dus als dit ineens terug komt is dat wel bijzonder.

Heb je tips voor mensen die willen stoppen met roken?

Mijn motto was: ‘Gisteren zei je vandaag’. De knop moet om en dan gaat het lukken. Doe het altijd voor jezelf en niet voor een ander, want intrinsieke motivatie is de belangrijkste succesfactor. Neem de eventuele extra kilo’s voor lief en zorg voor een nieuwe ´bezigheidstherapie’. Als je écht graag wilt stoppen ben ik ervan overtuigd dat het lukt!