Afgelopen maandagavond maakten minister-president Rutte en de ministers Grapperhaus, de Jonge en Van Rijn de nieuwe maatregelen bekend om het coronavirus te bestrijden. Fysiotherapeuten zijn hierbij als voorbeeld genoemd van een contactberoep dat juist wél uitgeoefend moet blijven worden, maar wel met zoveel mogelijk zittingen op afstand, oftewel online. Dit geldt in principe dus voor iedereen. Echter geldt hierbij één uitzondering: je mag alleen fysiek behandeld worden als hier noodzaak voor is. Indien dit bij jou het geval is, dan vindt vooraf eerst goed overleg plaats tussen jou en jouw fysiotherapeut. We nemen geen onnodige risico’s en nemen alle maatregelen die nodig zijn om de behandeling zo veilig mogelijk te kunnen uitvoeren.

In alle overige gevallen wordt je geacht om thuis te blijven en je behandeling online te doen. Dit geldt als je uit een risicogroep komt (70 jaar en ouder of als je een aandoening hebt, zoals COPD, hart- en vaatziekte of diabetes) of als je griep- of verkoudheidsklachten hebt. Sinds de nieuwe maatregelen geldt dit nu dus ook als je niet tot de risicogroep behoort of geen griep- of verkoudheidsklachten hebt.

FysioHolland heeft nu grote prioriteit om zich op online zorg te richten. Nu denk je vast: Hoe kan fysiotherapie online plaatsvinden? Fysiotherapie bestaat toch uit fysieke behandeling? Fysiotherapeut, Anja Gerritsen, geeft hier graag duidelijkheid over door het behandelproces te beschrijven in een paar simpele stappen:

Online fysiotherapie is eigenlijk heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een telefoon of laptop en een e-mailaccount zodat we je kunnen spreken, en oefeningen en een vragenlijst kunnen toesturen.

Stap 1: vul het intakeformulier voorafgaand aan het gesprek in
Voor het behandeltraject van start gaat vindt er altijd eerst een intake plaats middels een online intakeformulier. Het intakeformulier bestaat uit een aantal vragen, waarbij jouw fysiotherapeut al veel inzicht krijgt op jouw klachten. Op basis hiervan kan de fysiotherapeut het intakegesprek gerichter met je doorlopen.

Stap 2: het intakegesprek, telefonisch of online
Vervolgens neemt de fysiotherapeut contact met jou op voor een intakegesprek. De fysiotherapeut belt jou per telefoon of via een online kanaal zoals Skype, ook videobellen via de FysioHolland App is sinds afgelopen weekend mogelijk via de iPhone. Deze verbinding is beveiligd en voldoet aan de eisen voor bescherming persoonsgegevens. Aan videobellen via de FysioHolland App voor Android wordt nog hard gewerkt. Dit zal naar verwachting volgende week ook beschikbaar zijn. 

In het intakegesprek wordt de klacht nogmaals besproken en wordt er gekeken naar welke behandeling het beste bij jou past. De fysiotherapeut haalt het grootste gedeelte van de informatie uit dit vraaggesprek en kan op deze manier bepaalde klachten uitsluiten en tot een diagnose komen. In het enkele geval dat het niet mogelijk is om op online tot een diagnose te komen, dan wordt in overleg met jou naar een oplossing op maat gezocht.

Stap 3: en nu aan de slag!
Nadat de fysiotherapeut een diagnose heeft gesteld, krijg je advies wat je kan doen om klachten te verminderen. Je ontvangt hiervoor via de FysioHolland app of per e-mail een persoonlijk oefenschema met bijbehorende video’s van de oefeningen. Belangrijk bij fysieke klachten is vooral dat je zelf aan de slag gaat met jouw oefeningen en werkt aan het herstel. Fysieke behandelingen kunnen natuurlijk niet door de telefoon, maar dit is slechts in enkele gevallen echt nodig. Blijkt dat fysieke behandeling toch echt noodzakelijk is? Dan geeft de therapeut dat aan en wordt in overleg bepaald of het mogelijk is om naar de praktijk te komen. 

Stap 4: voortgang
Na het behandeltraject houdt de fysiotherapeut jouw voortgang in de gaten. Na één of twee weken zal de fysiotherapeut contact met jou opnemen om de voortgang te bespreken. Wanneer dit precies is, is afhankelijk van jouw wens, voorkeuren en (de ontwikkeling van) de klacht. Aan de hand van jouw feedback kan de fysiotherapeut bepalen of er andere oefeningen nodig zijn, of dat de oefeningen vaker of zwaarder moeten worden uitgevoerd. Mogelijk breidt de fysiotherapeut het aantal oefeningen uit of wisselt deze af. 

Afspraak maken online en telefonisch consult fysiotherapie
Zo kun je toch blessurevrij doorgaan met je behandeling. Wil je een afspraak maken voor een volledig online consult met de fysiotherapeut? Bel dan 088 374 16 00 of stuur een e-mail naar planning@fysioholland.nl.