In de topsport zien we steeds meer atleten die op latere leeftijd nog op topniveau spelen. Denk bijvoorbeeld aan toptennisser Roger Federer of topvoetballer Zlatan Ibrahimović. Beiden zijn 39 jaar en presteren nog steeds op topniveau. Jesper Put, 31 jaar en actief als manueel therapeut van Fysioholland Medicort bij de KNLTB en Bergman Clinics Naarden, vertelt hoe deze sporters dit niveau kunnen vasthouden. Ook geeft Jesper zijn persoonlijk visie op deze bijzondere ontwikkeling. Tenslotte geeft hij een aantal tips voor jonge en oude sporters om zo lang mogelijk het maximale uit jezelf te halen. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!
Topniveau, ook op latere leeftijd
Dat er momenteel nog veel oudere (top)sporters actief zijn is echt een trend. Jesper: “Ik ben heel benieuwd of de huidige jeugd op latere leeftijd ook nog op topniveau kan sporten. Dit omdat de jeugd nu veel minder in beweging is dan vroeger. Vroeger speelden kinderen meer buiten. In tegenstelling tot vroeger brengen veel kinderen nu meer vrije tijd door achter hun telefoon, tablet of tv. Dit is door de lockdown extra uitvergroot. Veel sportclubs en scholen gingen dicht, waardoor veel kinderen minder zijn gaan sporten. Dit is problematisch omdat de fysieke ontwikkeling in je jeugd een grote rol speelt bij de sportieve prestaties als je ouder bent.” In je kinderjaren wordt de basis gelegd van de bibliotheek van bewegingsvaardigheden. Door de lockdown en het digitale tijdperk worden deze vaardigheden veel minder ontwikkeld.
Ontwikkelingen sporters
Jesper: “Je ziet dat de leeftijd waarop sporters nog actief zijn gemiddeld steeds hoger komt te liggen. De wetenschap is continu in ontwikkeling en hierdoor komt er steeds meer kennis beschikbaar, bijvoorbeeld over het herstel van het lichaam. Ook worden de trainingen kwalitatief beter. Er wordt steeds meer gekeken naar voeding en we leren meer en betere behandeltechnieken voor bepaalde klachten. Waar 30 jaar geleden vaak een sporter al werd ‘afgeschreven’ kunnen nu steeds meer blessures worden gediagnosticeerd en behandeld worden. Zo was de ‘ voetbalknie’ vroeger een reden waar carrières door werden beëindigd, nu zijn daar operatieve- en behandeltechnieken voor.”
Verschil fysieke belasting tussen diverse sporten
“Roger Federer traint vrijwel dagelijks, maar speelt niet meer alle toernooien. Hij kiest enkele toernooien uit en haalt hierbij dan alles uit de kast . Op zijn leeftijd is het niet meer mogelijk om bij elk toernooi fysiek op topniveau te presteren. Daarnaast is tennis ook niet te vergelijken met bijvoorbeeld voetbal. Bij voetbal kan besloten worden om een speler na een bepaald aantal minuten te wisselen. Ook duurt een voetbalwedstrijd gemiddeld 90 minuten, iets wat bij tennis niet altijd het geval is. De duur van een tenniswedstrijd kan erg variëren en soms wel vijf uur duren. Het is niet mogelijk om halverwege te wisselen en tennissers moeten van begin tot eind maximaal presteren. De mate van belasting is dus heel anders. De maximaal mogelijke belasting moet dus worden afgestemd op zowel het type sport als de leeftijd van de topsporter.”
Tips van Jesper voor optimale prestaties
Voor recreatieve sporters
“Ik zie in deze tijd veel blessures bij de recreatieve sporters. Doordat veel mensen tijdens de lockdown minder of niet bewogen hebben, zijn de spierkracht, hart- en longfunctie en coördinatieve vaardigheden verminderd. Hierdoor zijn ze vatbaarder voor het krijgen van blessures. Rustig opbouwen is altijd erg belangrijk. Ga dus niet opeens weer een wedstrijd spelen zonder voorbereiding. Je lichaam raakt snel overbelast met langdurige klachten als gevolg. Mijn advies is dus om altijd in beweging te blijven. Ga niet stilzitten, ook niet tijdens de Covid-19 lockdown waarin de trainingen van jouw sportvereniging stilliggen. Zorg daarnaast voor een sport waar je veel plezier uit haalt. Plezier in sport is de sleutel om goed te kunnen en blijven presteren. Zorg ervoor dat sporten geen ‘moetje’ wordt.”
Voor oudere sporters (vanaf 40+)
“Ik merk dat iedereen snel resultaat wil boeken in een korte tijd. Dit is alleen niet realistisch. Deze valkuil zie ik met name veel bij ouderen. Het is belangrijk dat je lichaam eerst went aan een bepaalde belasting, dus het is belangrijk om rustig op te bouwen. Vraag dus niet ineens teveel van je lichaam en verwacht niet gelijk dat je in je eerste trainingsweek al 10 kilometer kunt hardlopen of een wedstrijd kunt spelen. Start bijvoorbeeld met één keer in de week trainen en voer de trainingsfrequentie en duur langzaam op.”
Speciaal voor jonge tennissers
Uit recente wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat jonge kinderen die verschillende sporten beoefenen, op latere leeftijd motorisch beter ontwikkeld zijn en een grotere kans hebben om uiteindelijk op topniveau te presteren. Ook blijken zij meer plezier uit het sporten te halen en hebben zij minder kans op blessures, die te herleiden zijn tot beperkte motorische vaardigheden. Het is dus belangrijk dat kinderen zich op jonge leeftijd niet te snel specialiseren in één bepaalde sport. Door plezier in sport te behouden, goed voor je lichaam te zorgen, goed te letten op je belasting en door regelmatig te blijven bewegen kun je jezelf zo goed mogelijk voorbereiden op een lang en gezond tennis leven.
Wil jij topprestaties blijven leveren, ook als je wat ouder bent?
Kom dan langs bij één van onze FysioHolland Medicort praktijken. De fysiotherapeuten van FysioHolland Medicort geven je graag advies over je sportprestaties en eventuele blessures. Meer informatie of een afspraak maken? Kijk dan snel voor een locatie bij jou in de buurt of bel naar 088 374 16 00.