Hoofdpijn door stress

Je bent hier:

Hoofdpijn door stress

Heb jij het gevoel dat jij een band om jouw hoofd hebt? Heb jij ook schouderklachten of nekklachten? Voelt jouw hoofd zwaar en moe en heb jij last van een dof drukkende hoofdpijn? Waarschijnlijk heb jij hoofdpijn door (spier)spanning of stress. Deze vorm van hoofdpijn komt het meest voor en wordt veroorzaakt door te hoge spierspanning in de nek of schouders. Dit trekt door naar het hoofd. Weet jij dat fysio- en manuele therapie een oplossing kan bieden bij hoofdpijn? Door de spierspanning te verlagen, neemt ook jouw hoofdpijn af. Maak direct een afspraak met één van onze specialisten.

app op mobiel icon - fysioholland

Tips of
huiswerkoefeningen
voor hoofdpijn

App Store logo icon - fysioholland

Oorzaken spanningshoofdpijn

De oorzaak van deze vorm van hoofdpijn ligt in een hoge spierspanning in bijvoorbeeld de nek of schouders. Stress kan een oorzaak zijn, maar ook een verkeerde houding of te lang achtereen dezelfde houding aanhouden, een slechte nachtrust of vermoeidheid kan een oorzaak zijn van
spanningshoofdpijn. Bij stress en overbelasting spannen de spieren aan waardoor de bloedcirculatie wordt belemmerd. Dit veroorzaakt hoofdpijnklachten.

Behandeling hoofdpijn

De therapeut kan jou begeleiden om jouw hoofdpijn sterk te verminderen. Samen ga jij op zoek naar de oorzaak. Het is verstandig om een hoofdpijndagboek bij te houden als jij wilt weten waar jouw hoofdpijn door ontstaat. Als jij bijhoudt op welke momenten jij hoofdpijn hebt, zie jij mogelijk patronen en overeenkomsten ontstaan. Dit kan ervoor zorgen dat de oorzaak en de passende behandeling sneller gevonden wordt.

Soorten hoofdpijn

Spierspanningshoofdpijn is de meest voorkomende hoofdpijn. Heb jij scherpe hoofdpijnaanvallen aan één kant van het hoofd rond het oog? Dan kan er sprake zijn van clusterhoofdpijn. Wanneer jij gevoeliger wordt voor licht en geluid en naast de hoofdpijn ook misselijk bent, kan migraine de
oorzaak zijn. Bij spierspanningshoofdpijn, sommige vormen van migraine en cervicogene hoofdpijn kan de manueel therapeut jou helpen. Neem gerust contact op met een praktijk in de buurt voor advies.

“Ik heb soms een stijve nek en heb daardoor vaak last van hoofdpijn. Als de therapeut dit losmaakt helpt dit geweldig en heb ik echt veel minder last."

Anoniem, Zorgkaart Nederland

Waar kan jij terecht?

Wil jij meer informatie of direct een afspraak maken met een manueel therapeut? Vind hier jouw dichtstbijzijnde locatie.

Vind uw dichtstbijzijnde locatie

Kaart Nederland met fysioholland vestigingen

Maak een afspraak