Hoe kun je zo snel mogelijk herstellen als je als sporter een blessure oploopt? En wat is het verschil tussen een sportfysiotherapeut en een algemene fysiotherapeut? Wij vroegen het aan Katelijne Weijland, MSc sportfysiotherapeut bij FysioHolland Weesp, Hilversum en Amsterdam Zuidoost.

Katelijne: “Als sportfysiotherapeut zet ik mij in om sporters zo goed mogelijk te laten presteren. Ik behandel vooral veel sporters met klachten aan de knie, enkel, heup en rug. Vaak komen zij bij mij terecht na het oplopen van een blessure, maar soms geef ik ook preventief advies of help ik om de prestatie te optimaliseren. Het verschil tussen mijn expertise en dat van een algemene fysiotherapeut zit hem in de sportspecifieke aanpak.”

Wat gebeurt er als een sporter geblesseerd bij jou aanklopt?

Katelijne: “Ik maak gebruik van een analyse van de sport om te beoordelen waar een sporter aan moet voldoen om veilig terug te keren naar de sport. Soms ben ik al meer bekend met een sport, zoals voetbal, handbal, basketbal of rugby. Doordat ik als fysiotherapeut teams in deze sporten heb ondersteund weet ik wat de sport van de sporter vraagt en wat valkuilen kunnen zijn. Een sport zoals Ultimate Frisbee daarentegen kende ik tot voor kort nog niet. Maar omdat we steeds meer mensen binnen de praktijk zien die deze sport beoefenen, ben ik mij in de sport gaan verdiepen. Zo kunnen we meer gericht trainen en terugkeer na blessure zo veilig mogelijk maken. Elke sport vraagt immers iets anders van de sporter.

Daarnaast maak ik een analyse van de sporter zelf om te beoordelen welke factoren hij/zij nog niet of onvoldoende beheerst. Deze ga ik vervolgens uitdiepen en verbeteren in een sportspecifiek behandel-/revalidatieplan. Dit is erg belangrijk omdat elke sporter uniek is, elke blessure anders in elkaar zit en elke situatie verschillend is. Om het beste te herstellen van een blessure is het cruciaal om een gepersonaliseerd plan op te stellen. Ik merk dat de sporters waar ik mee werk dit ook een fijne methode vinden, omdat ze zo weten waar ze aantoe zijn. Door precies in kaart te brengen wat er aan de hand is en welke doelen de sporter heeft kunnen we samen werken aan een zo spoedig mogelijk herstel.”

Meer weten?

Wilt u meer weten? Neem gerust contact op met een praktijk bij u in de buurt of lees hier over de ervaringen van anderen.