otago valpreventie door rocio

Valpartijen bij ouderen komen helaas relatief vaak voor. Verminderd evenwicht en/of afname in spierkracht kan leiden tot vallen, met vervelende blessures op fysiek en mentaal gebied als gevolg. Daarom verzorgt fysiotherapeut Rocío Savelsbergh in Amsterdam het Otago valpreventie oefenprogramma op locatie Dynamo Brinkhuis. Lees hier hoe een eerste les eruit ziet:

Rocío: “De deelnemers komen dik ingepakt en met rode wangen van de kou binnenlopen, klaar om te werken aan hun kracht en evenwicht om eventuele valpartijen in de toekomst te voorkomen. We starten met twee minuten stappen op de plek en een warming-up om het lichaam op te warmen. Vervolgens starten we met de kracht- en evenwichtsoefeningen. De inmiddels afgenomen rode wangen, raken weer gekleurd, maar dit keer door de inspanning. De warming-up wordt gevolgd door krachtoefeningen voor de benen. Deze worden zorgvuldig en gecontroleerd uitgevoerd. Na de tweede ronde van 10 herhalingen wordt er af en toe gesteund en gekreund, maar er wordt uiterst geconcentreerd doorgezet. De krachtoefeningen worden gevolgd door een aantal evenwichtsoefeningen. Deze oefeningen zijn wat spannender en af en toe wordt er een stap opzij gedaan om het evenwicht te houden. Toch staat iedereen na een aantal herhalingen stevig in balans.

Het programma wordt afgesloten met een cooling down, bestaande uit rekoefeningen voor de benen. De deelnemers krijgen na het harde werk een welverdiende kop koffie ter afsluiting en praten nog even na over de oefeningen. Het was weer een succesvolle bijeenkomst en de deelnemers kunnen trots naar huis!”

Deelnemen aan de Otago valpreventie

Wilt u ook steviger en sterker op de benen staan of bent u al eens gevallen en
daardoor minder zeker om dingen binnen of buiten de deur te doen? Kom dan meedoen met het Otago oefenprogramma en verbeter uw kracht en evenwicht, waardoor de kans op vallen afneemt. De volgende editie vindt plaats op 7, 14 en 21 januari 2020. Aanmelden kan bij de balie van Dynamo Brinkhuis, via uw wijkverpleegkundige of bel (020) 694 62 54.

Valpreventie op een andere locatie?

Wilt u valpreventie volgen op een andere locatie? Neem contact op met een praktijk bij u in de buurt.