Een goede nachtrust is belangrijk zodat je de volgende dag goed kan functioneren en je lichaam kan herstellen van eventuele klachten. Natuurlijk heeft iedereen wel eens een slechte nacht, maar merk je dat je hier bijna dagelijks last van hebt? Dan is het misschien goed om een keer naar een slaapoefentherapeut te gaan. Iris van den Brink is slaapoefentherapeut in Midden Veluwe op de locaties Elspeet, Garderen en Uddel en begeleidt mensen bij slaapproblemen. Ze vertelt graag wat zij voor jou kan betekenen.
Slaapproblemen komt bij meer mensen voor dan je denkt. Je kunt hierbij denken aan klachten zoals onvoldoende slapen, te vroeg wakker of moeilijk in slaap kunnen komen. Iris: “Mijn rol als slaapoefentherapeut is om mensen bewust te laten worden van wat een goede nachtrust is en hoe je dit kunt bevorderen. Want wat is eigenlijk een goede nachtrust? En hoeveel slaap heb je eigenlijk nodig? De eerste vijf uur van je slaap is het meest belangrijk voor je slaapkwaliteit. Je lichaam krijgt dan het meeste rust en kan als het ware opladen voor de volgende dag. Je bouwt kracht op en je spieren kunnen herstellen. Ook de laatste uren van je slaap hebben meerwaarde. Oftewel het is belangrijk dat je voldoende slaapt. Hoeveel slaap je nodig hebt is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder je leeftijd. Hoe jonger je bent, hoe meer slaap je nodig hebt. Over het algemeen is tussen de 7 en 9 uur slaap per dag goed.”
Gevolgen van slaapproblemen
Er zijn verschillende gevolgen als je een slechte nachtrust hebt. Denk hierbij aan ernstige vermoeidheid, opzien tegen de dag, futloosheid, paniekerigheid, concentratieproblemen, de neiging om tussendoor te willen slapen, een kort lontje hebben, vergeetachtig zijn, hartkloppingen, hoge bloeddruk of een verlaagde weerstand hebben.
Iris: “Als slaapoefentherapeut kijk ik niet alleen naar de slaapkwaliteit van mijn cliënten, maar ook naar andere aspecten zoals de slaaphouding, indeling van de slaapkamer, hoeveelheid licht en temperatuur in de slaapkamer, maar ook naar de activiteiten en eetgedrag van iemand in de avond. Er komt dus ook een stukje educatie bij kijken. Door de juiste oefeningen mee te geven kan dit onderbouwd worden.”
Hoe ziet een traject eruit?
“Aan het begin van een behandeltraject inventariseer ik altijd hoe iemand zijn of haar dag eruit ziet. Is er voldoende ontspanning op een dag en hoe zit het met de spanning in het lichaam? Aan het begin van een behandeltraject zijn de meeste cliënten erg sceptisch over de behandeling en zien ze het probleem niet zo snel veranderen. Gedurende het traject merk ik toch snel het veranderproces. Veel cliënten worden positiever en zijn vaak wat vriendelijker dan op het begin. Ook zie ik dit vaak terug in het stukje verzorgdheid van de mens. Dit is leuk om te zien!
Gemiddeld heeft iemand ongeveer zes behandelingen nodig. De eerste drie à vier keer zie ik iemand nog wekelijks, maar daar gaan later langere pauzes tussen zitten mits de problemen nog te groot zijn. Tijdens mijn behandeling geef ik voornamelijk veel tips en geef ik oefeningen mee waar ze mee aan de slag kunnen gaan. De oefeningen zijn gericht op bewustwording, ademhaling of ontspanning. Het heeft vooral te maken met een stukje gedragsverandering. Een behandeling is voor mij geslaagd als iemand hier niet meer tegenop ziet en zonder tegenzin naar bed gaat. Het is als het ware een strijdbijl die je kan begraven.”
Tips van Iris
Ga voor jezelf na wat je allemaal doet op een dag. Je activiteiten kunnen namelijk grote invloed hebben op je slaap. Als slaapoefentherapeut zie ik bijvoorbeeld veel mensen die in de avond nog druk bezig zijn met allerlei zaken regelen. Vooral mensen met een drukke baan. Dit is niet erg, maar probeer hier wel op tijd mee te stoppen. Ik geef graag een aantal tips om slaapproblemen te beperken:
- Zorg voor voldoende ontspanning. Dit is voornamelijk in de avond belangrijk na een drukke werkdag.
- Ga voor het slapen niet teveel op je telefoon zitten.
- Als je midden in de nacht wakker wordt, kijk dan niet op de klok of op je telefoon.
- Neem gedurende de dag voldoende pauzes. Onderschat het effect hiervan niet.
- Ga na 21.00 uur niet meer werken of andere belangrijke zaken regelen, koffie of alcohol drinken of een flinke maaltijd eten.
Ervaar jij ook slaapproblemen en wil je een afspraak maken met Iris?
Bel (0577) 40 16 04, stuur een mail naar naar middenveluwe@fysioholland.nl of maak hier direct online een afspraak. Wij staan voor jou klaar. Een online fysiotherapie consult behoort ook tot de mogelijkheden.