Scoliose (Grieks voor verkromming) is een vergroeiing/kromming van de rug. De ruggengraat/wervelkolom hoort recht te zijn. Wanneer iemand een kromming van meer dan 10 graden heeft, wordt er gesproken van scoliose. Dit komt regelmatig voor, ongeveer drie procent van de mensen heeft hier last van.

Deze specialismes kunnen helpen bij deze klacht:

app op mobiel icon - fysioholland

Tips, afspraakherinneringen,
huiswerkoefeningen?

App Store logo icon - fysioholland

Verschillende soorten scoliose

Scoliose valt te onderscheiden in vier verschillende vormen:

 

  • Idiopathische scoliose. Men spreekt hiervan als de oorzaak onbekend is, wat in 80 procent van de gevallen zo is. De behandeling is afhankelijk van de leeftijd en de manier waarop bochten in de rug ontstaan.
  • Congenitale scoliose. Men spreekt hiervan als het is aangeboren. Het wordt meestal vroeg ontdekt, maar het verloop van deze aandoening is anders dan bij een idiopathische scoliose.

 

 

 

 

  • Scoliose bij andere aandoeningen. Deze aandoening kan ontstaan door aandoeningen of syndromen die de werking van het bindweefsel, de spieren of het zenuwstelsel verstoren.
  • Functionele scoliose. Dit is geen echte scoliose, omdat de kromming van de rug niet door afwijkingen in de wervelkolom en/of ribben is ontstaan. Vaak is een beenlengteverschil de oorzaak van een scheve rug. Doordat er hierdoor een verkeerde houding wordt aangenomen, kan het de indruk wekken deze aandoening te zijn.

Oorzaak van scoliose

Zoals bij idiopathische scoliose is geconstateerd, is in 80 procent van de gevallen de oorzaak onbekend. Het treedt meestal op bij gezonde kinderen vanaf tien jaar. De kans op het ontstaan of verergeren van deze aandoening is het grootst als het kind in de groeispurt zit. In een klein aantal gevallen ontstaat scoliose doordat het de spieren of het zenuwstelsel (of allebei) zijn verstoord. Tot slot kan het aangeboren zijn (zie congenitale scoliose).

Fysiotherapie bij scoliose

Wij kunnen fysiotherapie toepassen om de spierkracht en soepelheid te onderhouden, maar helaas kunnen wij jou niet van jouw scoliose afhelpen.

Zoek een locatie bij jou in de buurt voor scoliose

Voor scoliose kan jij terecht bij één van onze praktijken. Zoek hier een praktijk bij jou in de buurt.

Search
Vergroot zoekgebied naar

Maak een fysiotherapie afspraak bij een locatie in de buurt

FysioHolland heeft fysiotherapiepraktijken verspreid over heel Nederland. Door te klikken op de locatie in het kaartje of in de A-Z index, Kun jij rechtstreeks een afspraak inplannen bij de locatie naar keuze.