Rugpijn tijdens zwangerschap

Je bent hier:

Rugpijn tijdens zwangerschap

Rug- en/of bekkenpijn komt bij ongeveer een derde van de zwangeren voor.  De plek van de rugpijn kan variëren, vanaf de schouders tot aan laag in de onderrug. Bekkenpijn zit meestal lager: van pijn in de onderrug, heiligbeen, in of rondom de billen, liezen, het stuitje en/of in schaambeen. Ook is uitstralende pijn naar één of beide benen mogelijk. Als de rug- of bekkenpijn aanhoudt of erger wordt is het raadzaam om contact op te nemen met een gespecialiseerd fysiotherapeut of je huisarts. 

Onze bekkenfysiotherapeuten en fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in zwangerschapsgerelateerde klachten kunnen onderzoeken of de klachten vanuit het bekken of de onderrug komen en de behandeling en oefeningen hierop aanpassen. Hierna lees je meer informatie over het ontstaan van lage rugklachten en wat je kunt doen om deze te voorkomen of te verminderen.

app op mobiel icon - fysioholland

Tips, afspraakherinneringen,
huiswerkoefeningen?

App Store logo icon - fysioholland

Oorzaak lage rugpijn tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zijn er een hoop lichamelijke veranderingen. Het verweken van de banden van je bekken is daar één van. Onder invloed van hormonen wordt het bekken minder stevig ofwel minder stabiel. Dit natuurlijke proces is ter voorbereiding op de bevalling, dus volledig normaal. Door verminderde stabiliteit en de groeiende buik gebruik je je spieren op een andere manier. Vooral bij veel lichamelijke (over)belasting kan je dan klachten ervaren in je bekken en onderrug.

Tips bij het voorkomen van lage rugklachten tijdens de zwangerschap

Enkele tips die je kunt toepassen om rugklachten te voorkomen:

Blijf in beweging: verantwoorde opties zijn stukjes wandelen, fietsen, aangepast fitness schema en zwemmen.

  • Ga via je zij in en uit bed
  • Luister goed naar je lichaam en houd voldoende rust.
  • Stevige schoenen zorgen voor meer stabiliteit en een betere houding.

Probeer ook zwaar huishoudelijk werk te vermijden en let op met tillen. Til niet te zwaar, en let op met het tillen van eventuele oudere kindjes. Heb je zittend werk? Houd de 90-graden regel aan in de heup, knie en enkel en zorg voor een goede ondersteuning van de onderrug. Beweeg ook regelmatig, zorg voor voldoende ondersteuning en wissel van houding. Ook als je staat, probeer niet langer dan een uur achter elkaar te zitten of te staan. Wil je meer hulp bij het tegengaan van rugklachten? Maak gerust een afspraak bij één van onze fysiotherapeut.

Sporten tijdens de zwangerschap

Als de spieren getraind zijn is de kans op rugklachten kleiner. Er bestaan veel beweegprogramma’s voor zwangere vrouwen, ook bij FysioHolland kun je onder begeleiding en in groepsverband trainen. Wil je verantwoord sporten tijdens de zwangerschap? Schrijf je dan in voor ZwangerMOVE (Utrecht), ZwangerFit of Zwanger&Actief. Hier wordt aandacht besteed aan onder andere de algehele conditie, spierkracht, stabiliteit en de bekkenbodem. In de meeste gevallen wordt een deel van de abonnementskosten vergoed door je zorgverzekeraar.

"Na mijn zwangerschap had ik erg last van mijn bekken. De bekkenfysiotherapeut gaf mij praktische handvatten om de spieren te trainen en de geruststelling dat de klachten ook weer over zouden gaan.”

Rachelle

Rugklachten verminderen onder begeleiding van de fysiotherapeut

Voor rugklachten tijdens je zwangerschap kun je terecht bij verschillende praktijken van FysioHolland. Vind hier jouw dichtstbijzijnde praktijk en neem contact op voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Vind uw dichtstbijzijnde locatie

Kaart Nederland met fysioholland vestigingen

Maak een afspraak