Lage rugpijn

Je bent hier:

Wat is lage rugpijn?

Wanneer u last heeft van uw onderrug, spreken we van lage rugpijn. Soms zit de pijn lager in de rug, bij de overgang naar het bekkengebied. Pijn kan uitstralen naar andere lichaamsdelen, zoals uw billen of bovenbenen. Uit onderzoek (NRC, 12 januari 2016) blijkt dat lage rugklachten minder snel terug komen wanneer u dagelijks oefeningen doet en goede voorlichting krijgt over uw houding en beweegpatroon. Bij FysioHolland bieden we een totale aanpak van lage rugpijn. Onze therapeuten combineren de face-to-face behandeling in de praktijk met ondersteuning van online tools zoals online huiswerkoefeningen en reminders van uw oefeningen via de FysioHolland app. Zo werkt u ook thuis aan een sneller herstel. Heeft u regelmatig last van lage rugpijn? Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten helpen u graag uw klachten te verminderen en geven tips en advies om uw klachten te voorkomen.

app op mobiel icon - fysioholland

Tips, afspraakherinneringen,
huiswerkoefeningen?

App Store logo icon - fysioholland

Hoe ontstaat lage rugpijn?

Pijn in uw onderrug kan ineens ontstaan, bijvoorbeeld tijdens het tillen of bukken, of meer geleidelijk. Bij dat laatste kan er sprake zijn van een verkeerde houding of manier van bewegen. Bij stressvolle periodes kan rugpijn gemakkelijker ontstaan. Ook de intensiteit van de pijn varieert. De een voelt een zeurend gevoel in de rug, terwijl de ander hevige rugpijn heeft. Rugklachten gaan vaak vanzelf weer over, maar kan gemakkelijk weer opspelen als u hier niet mee aan de slag gaat. Door bijvoorbeeld uw spieren te versterken en uw houding te verbeteren, kunnen klachten al verminderen. De fysiotherapeut kan na onderzoek een persoonlijk behandelplan opstellen, specifiek gericht op de vermindering van uw klachten.

Soorten lage rugpijn

We onderscheiden twee vormen van lage rugklachten: specifieke lage rugklachten en aspecifieke lage rugklachten. Het merendeel van de mensen met lage rugklachten heeft aspecifieke lage rugklachten. Dat wil zeggen dat de oorzaak van de klachten niet direct aan te wijzen is, bijvoorbeeld als gevolg van een ziekte of aandoening. Wanneer de oorzaak wel bekend is, bijvoorbeeld bij een hernia, spreken we over specifieke lage rugpijn.

De juiste begeleiding

Om van uw rugklachten af te komen, is het belangrijk dat u de oefeningen van uw fysiotherapeut juist uitvoert. Om u daarbij te helpen kunt u gebruikmaken de FysioHolland App. Hiermee heeft u altijd toegang tot de online instructievideo’s van uw oefeningen. We doen er alles aan om u gezond en actief te maken én te houden.

“De therapeut heeft mij geleerd hoe ik de klachten kan voorkomen en dat ik voornamelijk moet blijven bewegen om de klachten te verhelpen.”

Sander, 31 jaar

Afspraak lage rugpijn

Voor lage rugpijn kunt u terecht bij één van onze praktijken. Zoek hier een praktijk bij u in de buurt.

Search
Zoeken

Maak een afspraak