Rugpijn

Je bent hier:

Rugpijn

Rugpijn is de meest voorkomende lichamelijke klacht in Nederland. Jaarlijks laten 500.000 Nederlanders zich behandelen door een fysiotherapeut. FysioHolland biedt een complete aanpak bij rugklachten, bestaande uit (een combinatie van) fysiotherapeutische begeleiding, voorlichting, coaching, digitale informatie en begeleiding op afstand. Heeft u lage rugpijn en wilt u weten hoe u uw rugklachten kunt verhelpen? Dan bent u bij FysioHolland aan het juiste adres. Onder begeleiding van een fysiotherapeut werkt u aan uw herstel en leert u hoe u uw klachten onder controle kunt krijgen én houden. Maak dan een afspraak bij één van onze gespecialiseerde (manueel)therapeuten. Wij werken samen met u aan uw herstel.

In het kort: wat kunt u zelf al doen om rugpijn te verminderen?

  • Blijf niet stilzitten, dan worden de spieren alleen maar stijver. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen. Bewegen helpt bij het verminderen van rugpijn.
  • Vermijd spanning en stress of leer hiermee om te gaan.
  • Blijf niet te lang in dezelfde houding staan of zitten, maar wissel uw beweging af

Fysiotherapie en manuele therapie worden vergoed vanuit een aanvullend pakket bij uw zorgverzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de eventuele voorwaarden.

app op mobiel icon - fysioholland

Tips of
huiswerkoefeningen
voor rugpijn

App Store logo icon - fysioholland

Soorten rugpijn

We onderscheiden twee vormen van rugklachten: specifieke (lage) rugklachten en aspecifieke (lage) rugklachten. Het merendeel van de mensen met rugklachten heeft aspecifieke rugklachten. Dat wil zeggen dat de oorzaak van de klachten niet bekend is, wat bijvoorbeeld wel het geval is wanneer de pijn het gevolg is van een ziekte of aandoening. Wanneer de oorzaak wel bekend is, bijvoorbeeld bij een hernia, spreken we over specifieke rugpijn. De intensiteit varieert per persoon en situatie. Rugklachten kunnen vanzelf weer over gaan. Is dit bij u niet het geval en houden uw klachten aan, of komen ze regelmatig terug? Neem dan contact op met de fysiotherapeut.

Hoe ontstaat rugpijn?

Door een verkeerde houding of manier van bewegen kunt last krijgen van uw rug. Vaak begint het met een stijf of vervelend gevoel in de rug dat gedurende de tijd steeds erger wordt. Pijn in uw rug kan ook plotseling ontstaan, bijvoorbeeld tijdens het tillen of bukken of als u een verkeerde beweging maakt. Onze fysiotherapeuten en manueel therapeuten geven u advies waarmee u uw klachten beter onder controle kunt krijgen en houden. Bij FysioHolland werken we met een complete aanpak van uw rugklachten, waarbij de face-to-face behandelingen worden gecombineerd met online tools zoals huiswerkoefeningen en de FysioHolland App. Zo kunt u ook thuis effectief en zelfstandig werken aan uw herstel.

Behandeling tegen rugpijn

Tijdens de intake onderzoekt de fysiotherapeut of manueel therapeut uw rugklachten. Hij kijkt onder andere naar de intensiteit van de klachten, de beperkingen die u bij de dagelijkse activiteiten ervaart, hoelang u al rugpijn heeft, de spierconditie in uw rug en uw beweegpatroon. Op basis hiervan stelt hij een individueel behandelplan voor u op. Wanneer u uw persoonlijke behandelplan volgt, thuis aan de slag gaat met uw online huiswerkoefeningen en het advies van de therapeut merkt u vaak al binnen enkele behandelingen verbetering. En met de oefeningen versterkt u uw spieren, waardoor de kans dat de rugklachten terugkomen, afneemt.

“De therapeut heeft mij geleerd hoe ik de klachten kan voorkomen en dat ik voornamelijk moet blijven bewegen om de klachten te verhelpen.”

Sander, 31 jaar

Afspraak rugpijn

Voor rugpijn kunt u terecht bij één van onze praktijken. Zoek hier een praktijk bij u in de buurt.

Search
Zoeken

Maak een afspraak