Rug

Je bent hier:

Rugpijn

Rugpijn is de meest voorkomende lichamelijke klacht in Nederland. Jaarlijks laten 500.000 Nederlanders zich behandelen door een fysiotherapeut. Vooral lage rugpijn komt veel voor. Door een verkeerde houding of manier van bewegen kunt u last krijgen van uw rug. Rugpijn kan ook plotseling ontstaan, bijvoorbeeld wanneer u iets tilt of een verkeerde beweging maakt. Heeft u pijn in uw rug? Maak dan een afspraak bij één van onze gespecialiseerde (manueel)therapeuten. Wij werken samen met u aan uw herstel.

Fysiotherapie en manuele therapie worden vergoed vanuit een aanvullend pakket bij uw zorgverzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de eventuele voorwaarden.

app op mobiel icon - fysioholland

Tips of
huiswerkoefeningen
voor Rugpijn

App Store logo icon - fysioholland

Soorten rugpijn

Bij rugpijn onderscheiden we twee vormen van lage rugklachten: specifieke (lage) rugklachten en aspecifieke (lage) rugklachten. Het merendeel van de mensen met rugklachten heeft aspecifieke rugklachten. Dat wil zeggen dat de oorzaak van de klachten niet bekend is. Wanneer de oorzaak wel bekend is, bijvoorbeeld bij een hernia, spreken we over specifieke rugpijn. De intensiteit van de pijn varieert per persoon en situatie. Rugklachten kunnen vanzelf weer over gaan. Is dit bij u niet het geval en houden uw klachten aan? Neem dan contact op met de fysiotherapeut.

Hoe ontstaat rugpijn?

Door een verkeerde houding of manier van bewegen kunt last krijgen van uw rug. Rugpijn sluipt er dan langzaam in. Vaak begint het met een stijf of vervelend gevoel in de rug dat gedurende de tijd steeds erger wordt. Pijn in uw rug kan ook plotseling ontstaan, bijvoorbeeld tijdens het tillen of bukken of als u een verkeerde beweging maakt. Onze fysiotherapeuten en manueel therapeuten geven u advies waarmee u uw klachten beter onder controle kunt krijgen en houden. 

Behandeling tegen rugpijn

Tijdens de intake onderzoekt de fysiotherapeut of manueel therapeut uw rugklachten. Hij kijkt onder andere naar de intensiteit van uw rugpijn, de beperkingen die u bij de dagelijkse activiteiten ervaart, hoelang u al rugpijn heeft, de spierconditie in uw rug en uw beweegpatroon. Op basis hiervan stelt hij een individueel behandelplan op. Met behulp van online huiswerkoefeningen en het advies van de therapeut merkt u vaak binnen enkele behandelingen verbetering.

“De therapeut heeft mij geleerd hoe ik de klachten kan voorkomen en dat ik voornamelijk moet blijven bewegen om de klachten te verhelpen.”

Sander, 31 jaar

Afspraak rugpijn

Voor rugpijn kunt u terecht bij één van onze praktijken. Zoek hier een praktijk bij u in de buurt.

Search
Zoeken

Maak een afspraak