Hoe is het om ernstig ziek te worden door het coronavirus? En hoe herstel je daar weer van? Ad Jacobs maakte het mee en deelt zijn ervaring met COVID-19, opname in het ziekenhuis en de revalidatie:

Ad: “Begin dit jaar sportte ik nog twee keer per week bij Sport & Slankstudio in Oud Gastel. Ik voelde me fit. Halverwege maart kreeg ik plotseling klachten en moest ik met de ambulance naar het ziekenhuis overgebracht worden. Van dat moment weet ik niets meer af. Ik heb een tijdlang in het Bravis ziekenhuis gelegen. En van de meeste tijd daar heb ik ook geen herinneringen, omdat ik in slaap werd gehouden. In totaal heb ik ruim vier weken aan de beademing gelegen. Het was een heftige periode.”

Last van kortademigheid

Toen het beter ging met Ad werd hij van het Bravis ziekenhuis overgebracht naar het Revant revalidatiecentrum. Daar kon hij een start maken met zijn revalidatie. En dat valt niet mee. Kortademigheid en zuurstofdaling zorgen ervoor dat zijn conditie beperkt is. Daarnaast heeft hij last van krachtverlies en gevoelsstoornissen in zijn arm. Maar onder begeleiding gaat het steeds beter en mag hij naar huis.

Ad: “Na mijn eerste stappen te hebben gezet in het revalidatiecentrum, mag ik nu vanuit huis aan de slag. Toen ik twee weken geleden voor het eerst weer thuis kwam, heb ik even een weekje uitgerust. Daarna ben ik aan de slag gegaan met fysiotherapeut Leendert Tissink, die bij mij aan huis komt. We zijn begonnen met een screening, waarbij allerlei testen worden gedaan om de conditie te meten. Daaruit bleek dat ik in het revalidatiecentrum al vooruitgang had geboekt. Ik kon bijvoorbeeld al 320 meter lopen tijdens de 6-minuten wandeltest. Het vervelendst is de kortademigheid die ik daarbij nog ervaar. Leen heeft voorgesteld om rustig op te bouwen en niet de grenzen op te zoeken. Zo werken we samen om mijn klachten te verminderen.”

Ontwikkeling van het revalidatieprogramma

Leendert Tissink is één van de fysiotherapeuten die het revalidatieprogramma voor ex-coronapatiënten bij FysioHolland heeft ontwikkeld. Als hart-, vaat- en longfysiotherapeut is zijn kennis hierbij van grote waarde. De resultaten van het programma ziet hij nu in de praktijk.

Ad: “Ik begin geleidelijk aan verbeteringen te zien, sinds ik met Leen werk aan mijn herstel. Ik kan weer traplopen en kleine stukjes lopen gaat nu ook zonder rollator. We trainen mijn ademhalingsspieren, waardoor ik nu weer op 73% van de norm zit. Zo kunnen we ervoor zorgen dat ik minder last heb van kortademigheid. Ik kijk ernaar uit om samen met Leen mijn conditie weer zo goed mogelijk te krijgen.

Mijn advies aan andere mensen die COVID-19 hebben gehad? Vraag aan je arts om doorgestuurd te worden naar de fysiotherapeut of maak zelf een afspraak. Het herstel kan langere tijd duren en begeleiding daarbij is erg belangrijk. Wanneer artsen weinig tijd hebben, staat de fysiotherapeut voor je klaar. Zo kun je toch een professional zien, al je vragen stellen en onder begeleiding werken aan een zo spoedig mogelijk herstel.”

Meer informatie of een afspraak maken?

Neem contact met ons op, dan kunnen we je direct helpen. Lees hier meer over ons revalidatieprogramma voor ex-coronapatiënten. Via deze pagina maak je direct een afspraak met een therapeut.