Yousses Oumaati Vlug en Vaardig - fysioholland

Voetballer Youssef van voetbalvereniging Vlug & Vaardig uit Amsterdam scheurde op 17 december 2016 zijn voorste kruisband af in een wedstrijd tegen Hoofddorp. Deze week mag hij voor het eerst weer het voetbalveld op. Youssef trok een sprint en wilde de bal blokken, maakte een rare beweging met zijn knie en zakte door zijn been. Zelf weet hij niet meer zo goed wat er precies gebeurde, maar de keeper die op 20 meter afstand stond hoorde het kraken en zag hoe Youssef de pijn verbeet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Ik had heel veel pijn en mijn linkerknie werd meteen dik. Ik ben snel naar het ziekenhuis gegaan maar door de zwelling was helaas moeilijk te zeggen wat er precies aan de hand was en kon er geen MRI gemaakt worden. In mijn voetbalteam speel ik samen met fysiotherapeut Lex, ik heb hem gevraagd of hij iets voor mij kon betekenen en of hij wist waar ik naartoe kon om toch snel een MRI te laten maken. Daaruit bleek dat mijn voorste kruisband afgescheurd was, andere banden opgerekt waren en mijn kraakbeen gekneusd was.”

Revalideren na een pijnlijke kruisbandoperatie 

“Tien weken later, op 1 maart 2017, ben ik geopereerd en is een stuk van mijn hamstring als kruisband in mijn knie geplaatst. De operatie zelf ging goed maar na de operatie had ik heel veel pijn. Ik durfde niet te gaan lopen, ging hyperventileren en moest een nacht in het ziekenhuis blijven. De volgende dag mocht ik gelukkig wel naar huis en moest ik een week bedrust houden. Na de eerste week ben ik langsgegaan bij Lex en hebben we de revalidatie heel rustig opgestart.”

“Lex heeft mij afgeremd, maar we hebben ook samen grenzen opgezocht om de revalidatie zo kort mogelijk te laten duren.”

Revalideren na een kruisbandoperatie vraagt: geduld, geduld en nog meer geduld 

“De eerste stappen van het revalidatieproces gingen goed, volgens Lex dan. Naar mijn idee ging het veel te langzaam. Het liefst had ik de volgende dag alweer op het voetbalveld gestaan. Helaas duurt de revalidatie na een kruisbandoperatie nu eenmaal lang en moet je geduld hebben. Lex wees mij erop dat de kleine stappen die we maakten eigenlijk hele grote stappen zijn. Hij heeft mij afgeremd, maar we hebben ook samen grenzen opgezocht om de revalidatie zo kort mogelijk te laten duren.”

Focus op herstel

“Na zes maanden was mijn linkerbovenbeen alweer bijna net zo sterk als mijn rechterbovenbeen. Alleen mijn hamstring bleef achter, dus daar hebben we de afgelopen tijd extra aan getraind. Ter voorbereiding op de voetbaltraining ben ik onder begeleiding van Lex na zes maanden revalideren gestart met buitentrainingen gericht op loopwerk, benen, hamstring en buik. Daarnaast trainen we één keer per week binnen puur om mijn been en knie sterker te maken. Met de nieuwe apparatuur in de praktijk zijn de training altijd afwisselend en uitdagend.”

Tien maanden test 

“Nu ik het veld weer op mag, stoppen de buitentrainingen met Lex en blijf ik nog één keer per week bij hem onder behandeling. Op het veld mag ik voorlopig alleen nog meedoen met de warming-up en basisoefeningen. Echt voetballen en fysiek contact mag nog niet, hiervoor moet ik de tien maanden test afwachten. Die heb ik aan het eind van deze maand. Ik ben vol goede hoop dat alles dan goed blijkt te zijn en dat ik vanaf dan het voetballen weer voorzichtig op mag gaan pakken.”

Afspraak maken

Wilt u revalideren onder professionele begeleiding van een fysiotherapeut? Dan bent u bij ons aan het goede adres. Onze fysiotherapeuten hebben veel ervaring in kruisbandrevalidaties, zowel pre- als postoperatief.