Golden oldies

Inspirerend bezoek van Reinier van Dantzig bij FysioHolland in Nieuwegein.

Met veel plezier introduceren wij: Golden Oldies! Fysiotherapeuten met jarenlange ervaring die de kwaliteit binnen FysioHolland waarborgen zullen hier hun intrede maken.  Met deze keer: inspirerend bezoek van Reinier van Dantzig bij FysioHolland in Nieuwegein.

Toen Reinier van Dantzig op 19-jarige leeftijd zijn been onfortuinlijk brak, waren er geen revalidatiemogelijkheden in Nederland. De fysiotherapie stond nog in de kinderschoenen. Om zijn been weer sterker te maken, voor een terugkeer naar het voetbalveld, ging hij provisorisch trainen met stoeptegels. Helemaal 100% slaagde die zelfbedachte revalidatie niet, want Reinier bleef mank lopen. Zijn persoonlijke lijdensweg, want dat was het toch wel, inspireerde hem om fysiotherapeut te worden. Als stagiaire bij de befaamde Salo Müller, die fysiotherapeut van Ajax was, zag hij veel sporters voorbijkomen.

‘Zijn persoonlijke lijdensweg, want dat was het toch wel, inspireerde hem om fysiotherapeut te worden.’

Al snel richtte hij zijn eigen sportspecifieke praktijk op in de Spaarndammerstraat in de Amsterdamse binnenstad, die door veel bekende sporters werd bezocht. Daar ontwikkelde hij taping, oefentherapie en fysiotechniek (tegenwoordig behorend tot het standaard arsenaal van de (sport)fysiotherapeut, maar toen nog niet). In 1982 verhuisde de praktijk naar de Apollolaan en werd een begrip in de sportwereld. Onder meer Piet Keizer, Johan Cruijff en de Nederlandse voetballers bij AC Milan en Barcelona werden door Reinier behandeld.

Golden Sports

Tegenwoordig is de 70-jarige Reinier betrokken bij Golden Sports, waarbij ouderen met een beperkte financiële bijdrage onder begeleiding van een fysiotherapeut op verschillende plekken in Nederland samen kunnen bewegen. De betrokkenheid van een fysiotherapeut is van belang voor de veiligheid van deze kwetsbare doelgroep. Een grote doelgroep waarin de fysiotherapie moet investeren. Net als voor de sport – waar Reinier aan de basis heeft gestaan met medisch expertisecentra – moet er voor ouderen een fysiotherapeutische standaard komen, waar verwijzers en de doelgroep niet meer om heen kunnen. Met name preventief en pré- en postoperatief valt er nog een wereld te winnen. Daar gaat FysioHolland zich richting zorgverzekeraars sterk voor maken.