Psychosomatische fysiotherapie

Je bent hier:

Psychosomatische fysiotherapie

De oorzaak van gezondheidsklachten is niet altijd makkelijk aan te wijzen, wanneer dit het geval is wordt er al snel gedacht aan een psychisch probleem. Dit kan voor jou als cliënt erg verwarrend zijn. De kans bestaat dat jij verschillende specialisten bezoekt om antwoord te krijgen op jouw vragen, vaak zonder bevredigend resultaat. In dit soort situaties kan de hulp van een psychosomatische fysiotherapeut een groot verschil maken. Deze kijkt naar het verband tussen lichaam, geest en werk-/leefomgeving en is gespecialiseerd in het behandelen van klachten die samenhangen met stress, en klachten als pijn en vermoeidheid waarvoor geen direct lichamelijke oorzaak kan worden gevonden. Op die manier helpt hij jou om weer in balans te komen.

app op mobiel icon - fysioholland

Tips, afspraakherinneringen,
huiswerkoefeningen?

App Store logo icon - fysioholland

Spanningsklachten en stress

Extreme vermoeidheid, niet kunnen ontspannen, druk op de borst of hartkloppingen, gewrichtspijn (bijvoorbeeld KANS), een burn-out, benauwdheid, lusteloosheid, slecht of juist heel veel slapen, angstig, onzeker en somber zijn, zijn klachten waarbij een psychosomatisch fysiotherapeut kan helpen. Herken jij dergelijke klachten? De psychosomatische fysiotherapeut begeleidt jou bij het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid, en tussen spanning en ontspanning.

Jouw lichaam beter leren begrijpen

Afhankelijk van de hulpvraag, een intakegesprek, een onderzoek en jouw persoonlijke doelen stellen we samen een behandelplan op. Tijdens de behandeling leer jij hoe jouw lichaam werkt en hoe jij daar zelf invloed op hebt. Jij leert jouw lijf te begrijpen en de therapeut helpt joubij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Factoren die de klacht in stand houden aanpakken of jouw lichamelijke en psychische grenzen beter leren aanvoelen en respecteren zijn voorbeelden van doelen waar jij aan kunt werken.

Waarom psychosomatische fysiotherapie?

Meer dan de ‘gewone’ fysiotherapeut kijkt de psychosomatische fysiotherapeut naar de gehele persoon én diens werk-/leefomgeving. Op die manier helpt de therapeut jou om weer in balans te komen. Voor de behandeling van psychosomatische klachten is soms, wanneer jij daarmee toestemt, samenwerking met andere deskundigen nodig, bijvoorbeeld met de verwijzend arts, een psycholoog, een bedrijfsarts, een jeugdarts, collegae fysiotherapeuten of andere professionals. Zij stemmen hun activiteiten op elkaar af, zodat jij zo goed en zo vlot mogelijk herstelt.

"Op mijn 35e belandde ik in een burn-out. De fysiotherapeut heeft mij geholpen met mijn mentale en fysieke klachten. Ik weet nu hoe ik een burn-out kan voorkomen."

Patrick, 38 jaar

Behandeling van slaapproblemen

Met deze therapie wordt met name slapeloosheid (insomnia) behandeld. Vaak kom jij bij slaapproblemen terecht in een vicieuze cirkel waar jij alleen moeilijk uit kunt komen. De therapie bestaat uit een uitleg van de slaapfysiologie, voorlichting over hoe jij jouw slaap kunt verbeteren en uit het behandelen van de factoren die de slapeloosheid in stand houden. Daarbij kan jij denken aan  gedachten of gedrag, het moeite hebben met ontspannen of piekeren. Ontspanningsoefeningen en cognitieve gedragstherapie kunnen onderdeel uitmaken van de behandeling.

Acceptance & Commitment therapy (A.C.T.) bij chronische pijn

Heb jij al van alles geprobeerd om van pijnklachten af te komen? Om er controle over te krijgen? En wil jij stoppen met vechten tegen pijnklachten en anders leren omgaan met pijn? Dan is A.C.T. mogelijk iets voor jou! In deze behandeling is het belangrijk dat jij als cliënt bereid bent om pogingen de pijn te controleren te staken en jou te richten op de waardevolle zaken in het leven. Tijdens de behandeling sta jij stil bij wat voor jou belangrijk en waardevol is en welke acties daarbij passen. Ook leer jij gedachten te zien als gedachten en niet als regels waar jij naar moet luisteren. Door acceptatie (stoppen met vechten) van onprettige gevoelens als pijn, komt er ruimte om jouw energie te richten op wat jij belangrijk vindt in het leven. Er wordt gewerkt met ervaringsgerichte oefeningen, mindfulness en geleidelijke opbouw van activiteiten in tijd, aantal of zwaarte,

Mindfulnesstraining

We leven tegenwoordig gehaast, op de automatische piloot. Mindfulness gaat over het aanwezig zijn in het hier en nu waardoor jij bewuster gaat leven. Door vaker jouw aandacht te richten, leer jij afstand te nemen van gedachten en gedrag die jou belemmeren. Hierdoor ontspan jij makkelijker, uw geest wordt rustiger, jij vangt stressprikkels eerder op, jij wordt zich bewuster van grenzen en jij kunt ze beter bewaken.

Tijdens de therapie leer jij met vriendelijkheid en nieuwsgierigheid jouw aandacht te richten, zonder oordeel en leer jij aanvaarden wat er is. Jij bent in ‘het hier en nu’ en jij kunt het verleden en de toekomst even laten rusten.

Afspraak psychosomatische fysiotherapie

Voor psychosomatische fysiotherapie kan jij terecht bij één van onze praktijken. Zoek hier een praktijk bij jou in de buurt.

Search
Vergroot zoekgebied naar

Maak een fysiotherapie afspraak bij een locatie in de buurt

FysioHolland heeft fysiotherapiepraktijken verspreid over heel Nederland. Door te klikken op de locatie in het kaartje of in de A-Z index, Kun jij rechtstreeks een afspraak inplannen bij de locatie naar keuze.