Psychosomatische fysiotherapie

Je bent hier:

Psychosomatische fysiotherapie

De oorzaak van gezondheidsklachten is niet altijd makkelijk aan te wijzen, wanneer dit het geval is wordt er al snel gedacht aan een psychisch probleem. Dit kan voor u als cliënt erg verwarrend zijn. De kans bestaat dat u verschillende specialisten bezoekt om antwoord te krijgen op uw vragen, vaak zonder bevredigend resultaat. In dit soort situaties kan de hulp van een psychosomatische fysiotherapeut een groot verschil maken. Deze kijkt naar het verband tussen lichaam, geest en werk-/leefomgeving en is gespecialiseerd in het behandelen van klachten die samenhangen met stress, en klachten als pijn en vermoeidheid waarvoor geen direct lichamelijke oorzaak kan worden gevonden. Op die manier helpt hij u om weer in balans te komen.

app op mobiel icon - fysioholland

Tips, afspraakherinneringen,
huiswerkoefeningen?

App Store logo icon - fysioholland

Spanningsklachten en stress

Extreme vermoeidheid, niet kunnen ontspannen, druk op de borst of hartkloppingen, gewrichtspijn (bijvoorbeeld KANS), een burn-out, benauwdheid, lusteloosheid, slecht of juist heel veel slapen, angstig, onzeker en somber zijn, zijn klachten waarbij een psychosomatisch fysiotherapeut kan helpen. Herkent u dergelijke klachten? De psychosomatische fysiotherapeut begeleidt u bij het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid, en tussen spanning en ontspanning.

Uw lichaam beter leren begrijpen

Afhankelijk van de hulpvraag, een intakegesprek, een onderzoek en uw persoonlijke doelen stellen we samen een behandelplan op. Tijdens de behandeling leert u hoe uw lichaam werkt en hoe u daar zelf invloed op heeft. U leert uw lijf te begrijpen en de therapeut helpt u bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Factoren die de klacht in stand houden aanpakken of uw lichamelijke en psychische grenzen beter leren aanvoelen en respecteren zijn voorbeelden van doelen waar u aan kunt werken.

Waarom psychosomatische fysiotherapie?

Meer dan de ‘gewone’ fysiotherapeut kijkt de psychosomatische fysiotherapeut naar de gehele persoon én diens werk-/leefomgeving. Op die manier helpt de therapeut u om weer in balans te komen. Voor de behandeling van psychosomatische klachten is soms, wanneer u daarmee toestemt, samenwerking met andere deskundigen nodig, bijvoorbeeld met de verwijzend arts, een psycholoog, een bedrijfsarts, een jeugdarts, collegae fysiotherapeuten of andere professionals. Zij stemmen hun activiteiten op elkaar af, zodat u zo goed en zo vlot mogelijk herstelt.

"Op mijn 35e belandde ik in een burn-out. De fysiotherapeut heeft mij geholpen met mijn mentale en fysieke klachten. Ik weet nu hoe ik een burn-out kan voorkomen."

Patrick, 38 jaar

Behandeling van slaapproblemen

Met deze therapie wordt met name slapeloosheid (insomnia) behandeld. Vaak komt u bij slaapproblemen terecht in een vicieuze cirkel waar u alleen moeilijk uit kunt komen. De therapie bestaat uit een uitleg van de slaapfysiologie, voorlichting over hoe u uw slaap kunt verbeteren en uit het behandelen van de factoren die de slapeloosheid in stand houden. Daarbij kunt u denken aan  gedachten of gedrag, het moeite hebben met ontspannen of piekeren. Ontspanningsoefeningen en cognitieve gedragstherapie kunnen onderdeel uitmaken van de behandeling.

Acceptance & Commitment therapy (A.C.T.) bij chronische pijn

Heeft u al van alles geprobeerd om van pijnklachten af te komen? Om er controle over te krijgen? En wilt u stoppen met vechten tegen pijnklachten en anders leren omgaan met pijn? Dan is A.C.T. mogelijk iets voor u! In deze behandeling is het belangrijk dat u als cliënt bereid bent om pogingen de pijn te controleren te staken en u te richten op de waardevolle zaken in het leven. Tijdens de behandeling staat u stil bij wat voor u belangrijk en waardevol is en welke acties daarbij passen. Ook leert u gedachten te zien als gedachten en niet als regels waar u naar moet luisteren. Door acceptatie (stoppen met vechten) van onprettige gevoelens als pijn, komt er ruimte om uw energie te richten op wat u belangrijk vindt in het leven. Er wordt gewerkt met ervaringsgerichte oefeningen, mindfulness en geleidelijke opbouw van activiteiten in tijd, aantal of zwaarte,

Mindfulnesstraining

We leven tegenwoordig gehaast, op de automatische piloot. Mindfulness gaat over het aanwezig zijn in het hier en nu waardoor u bewuster gaat leven. Door vaker uw aandacht te richten, leert u afstand te nemen van gedachten en gedrag die u belemmeren. Hierdoor ontspant u makkelijker, uw geest wordt rustiger, u vangt stressprikkels eerder op, u wordt zich bewuster van grenzen en u kunt ze beter bewaken.

Tijdens de therapie leert u met vriendelijkheid en nieuwsgierigheid uw aandacht te richten, zonder oordeel en leert u aanvaarden wat er is. U bent in ‘het hier en nu’ en u kunt het verleden en de toekomst even laten rusten.

Afspraak psychosomatische fysiotherapie

Voor psychosomatische fysiotherapie kunt u terecht bij één van onze praktijken. Zoek hier een praktijk bij u in de buurt.

Search
Zoeken

Maak een afspraak