Preventie-aanpak van RSI/ KANS klachten

Je bent hier:

Preventie-aanpak van RSI/ KANS klachten

Heb jij lichamelijk klachten die vooral opspelen bij het herhaaldelijk uitvoeren van een bepaalde beweging? Dan kan dit RSI/ KANS zijn. RSI staat voor Repetitive Strain Injury. KANS betekent Klachten Arm Nek Schouders. De klachten kunnen zeer verschillend zijn. Ze bevinden zich voornamelijk in de handen, polsen, armen, schouders en/of nek. Gelukkig heeft FysioHolland Gardien Bedrijfszorg een aanpak om RSI/ KANS te voorkomen.

app op mobiel icon - fysioholland

Tips, afspraakherinneringen,
huiswerkoefeningen?

App Store logo icon - fysioholland

“Het is verrassend hoe simpel en duidelijk goede ergonomie eigenlijk is maar hoe weinig mensen zich ervan bewust zijn.”

“FysioHolland Gardien bedrijfsfysiotherapeuten Hajo en Ingrid gaven een helder verhaal met een goede opbouw vanuit kennis over het menselijk lichaam naar de instellingen van een stoel. Wat vooral opviel is dat ze de vragen die in de chat werden gesteld sowieso direct beantwoordden in de chat en vaak ook nog meenemen in het webinar waardoor het een interactief en dynamisch geheel werd.”

Hoogheemraadschap van Delfland, Dion van Rheenen, Beleidsmedewerker P&O

Herkennen van RSI/KANS

Het is belangrijk om in een vroeg stadium met je RSI/KANS aan de slag te gaan. Daarvoor moet je de symptomen herkennen. RSI/KANS kan geleidelijk ontstaan. RSI/KANS ontstaat door het herhaaldelijk maken van dezelfde beweging, waarbij spieren continu onder spanning staan. Hierdoor ontstaan uiteindelijk spier- en gewrichtsklachten. Vaak beginnen de klachten als een tintelend gevoel of lichte pijn. Deze RSI/KANS kunnen verergeren tot chronische pijn en stijfheid.

FysioHolland Gardien bedrijfszorg preventie-aanpak van RSI/KANS

Ter preventie van RSI heeft FysioHolland Gardien bedrijfsfysiotherapie een effectieve werkwijze ontwikkeld. Deze werkwijze kan worden toegepast als jij bijvoorbeeld een zittend beroep hebt of wanneer je langdurig repeterende bewegingen uitvoert. Zo geven onze bedrijfsfysiotherapeuten voorlichting over het ontstaan en het voorkomen van RSI/KANS. Tevens krijg je uitleg over de ergonomische richtlijnen die er zijn voor beeldschermwerk.

Werkplek begeleiding ter voorkoming van RSI/KANS

Na de voorlichting krijg je een werkplekpaspoort waarmee je zelf de werkplek kunt instellen. Dit wordt door FysioHolland Gardien Bedrijfszorg individueel begeleid. De bevindingen van de werkplekbezoeken worden met de arbocoördinator besproken. Waar nodig worden er hulpmiddelen geadviseerd om de werkplek te optimaliseren ter preventie van RSI.

“Gezamenlijk hebben we ervoor gezorgd dat in de ontwerpfase rekening is gehouden met de ergonomie én de wensen van de medewerkers.De medewerkers voelen zich hierdoor serieus genomen.”

“De instructies aan de medewerkers, na het realiseren van de bar en balie, zorgt tevens voor bewustwording “hoe gezond om te gaan met fysieke belasting”. Deze werkwijze past binnen ons veiligheids- en gezondheidsbeleid, waarin we streven naar een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor veiligheid en gezondheid op de werkplek.”

Hoogheemraadschap van Delfland, Dion van Rheenen, Beleidsmedewerker P&O

RSI/KANS tips bij het webinar Gezond Werken Thuis

Door de maatregelen die genomen zijn om beperking van het coronavirus te beperken werken nu veel medewerkers thuis achter het beeldscherm Voor deze groep hebben wij het webinar Gezond Werken Thuis ontwikkeld. Inmiddels wordt dit al bij een tiental bedrijven regelmatig uitgevoerd. Tijdens het webinar leren de deelnemers om de werkplek thuis ergonomisch in te richten en te gebruiken.

Kosten preventief traject RSI/KANS

In principe betaald de werkgever de kosten voor het traject ter voorkoming van RSI/ KANS. We stellen daarom vooraf, na overleg met de werkgever, een voorstel op met een offerte. Wel zijn zorgverzekeraars soms bereid om een bijdrage te leveren. Bij CZ en Menzis zijn wij onderdeel van de providerboog.

We hebben een landelijke dekking en de bedrijfsfysiotherapeut bezoekt de locatie.

Vraag de RSI preventie-aanpak aan

Bel FysioHolland Gardien Bedrijfszorg voor een vrijblijvend gesprek op 015-30 30 005, mail ons op info@gardienbv.nl of vraag meer informatie aan via onderstaand contactformulier.

“De bevlogenheid van FysioHolland Gardien bedrijfsfysiotherapeut Hans Spijkerman is treffend voor de manier waarop Gardien bedrijfsfysiotherapie medewerkers meeneemt bij de preventie van RSI/ KANS. Met passie voor het vak en het goede zitten overtuigt Hans de medewerkers hun meubilair zo in te stellen dat de kans op klachten zo klein mogelijk is.”

“Velen hebben aangegeven nieuwe inzichten te hebben gekregen waardoor hun zithouding is verbeterd.”

“Al het enthousiasme van Hans wordt uit de kast getrokken om zijn boodschap over te brengen ter preventie van RSI/ KANS.”

Rene Kuijper, bureauhoofd documentatie, communicatie en informatie

Maak een fysiotherapie afspraak bij een locatie in de buurt

FysioHolland heeft fysiotherapiepraktijken verspreid over heel Nederland. Door te klikken op de locatie in het kaartje of in de A-Z index, Kun jij rechtstreeks een afspraak inplannen bij de locatie naar keuze.