Heeft u wel eens aan speerwerpen gedaan? Op tv lijkt het zo eenvoudig maar het zal u verbazen hoeveel hierbij komt kijken. Als speerwerper maakt u heel vaak dezelfde beweging maar als u dit te vaak doet loopt u kans op een peesontsteking. Een peesontsteking is een pijnlijke en hardnekkige blessure aan de pees. De pees is een soort band die de spieren met een bot verbindt. Wanneer deze band overbelast raakt, kunnen er scheurtjes ontstaan waardoor er irritatie ontstaat. In dit geval spreken we van een peesontsteking (tendinopathie)

Deze specialismes kunnen helpen bij deze klacht:

app op mobiel icon - fysioholland

Tips, afspraakherinneringen,
huiswerkoefeningen?

App Store logo icon - fysioholland

Oorzaken van een peesontsteking

Een peesontsteking kan meerdere oorzaken hebben. U kunt dit bijvoorbeeld krijgen door te vaak eenzelfde beweging te herhalen of door de pees te veel te belasten. Hoe een peesontsteking ontstaat verschilt per persoon, maar wat ze algemeen hebben is dat er microscopisch kleine scheurtjes in de spier ontstaan. Pezen zijn zeer slecht doorbloed, wat als gevolg heeft dat deze kleine scheurtjes herstellen met een soort littekenweefsel, wat van nature zwakker is. Bewegen is noodzakelijk, maar overbelasting kan de klacht wel verergeren. Vaak is de pijn voelbaar op de plek waar de pees aan het bot vastzit.

Klachten bij een peesontsteking

De meest voorkomende klachten die gepaard gaan met een geïrriteerde pees zijn pijn en irritatie. Hoe de peesontsteking aanvoelt verschilt per persoon. Bij de één is de plek rood en gezwollen, bij de ander voelt het stijf. In het begin voelt u alleen pijn als u zich heeft ingespannen, later tijdens de inspanning en op een gegeven moment zelfs in rust. Een peesontsteking komt vaak voor in de schouder, knie, heup of pols. Bekende voorbeelden zijn een tenniselleboog en de ‘Jumpers Knee’.

Fysiotherapie bij een peesontsteking

Bij een tendinopathie moet u extra alert zijn en de pijn nooit onderschatten. Wat wij van u vragen is dat u blijft bewegen maar let op dat u daarbij niet overbelast. Het is lastig om de juiste balans te  vinden, gelukkig kunnen wij u hierbij helpen. Afhankelijk van hoe ver de klacht is gevorderd, stellen wij samen met u een behandelplan op.

Daarnaast adviseren wij u waardoor de kans op een tendinopathie te verkleinen en zelfs te voorkomen valt.

Zoek een locatie bij u in de buurt voor een peesontsteking

Voor een peesontsteking kunt u terecht bij één van onze praktijken. Zoek hier een praktijk bij u in de buurt.

Search
Zoeken

Heeft u een vraag over een peesontsteking?