Adem oefening - fysioholland

Hans heeft een lichte vorm van COPD. COPD zorgt ervoor dat iemand in meer of mindere mate het benauwd heeft, doordat de longen niet goed meer functioneren. In december kreeg de Hans steeds meer last van benauwdheidsklachten. In eerste instantie is hij bij de huisarts uitgekomen. “De huisarts heeft mij medicijnen gegeven, maar ook geadviseerd om mijn longen verder te laten onderzoeken. Ik ben toen doorverwezen naar het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam. Uit de testen bleek dat ik een lichte vorm van COPD heb.”

Via het ziekenhuis uitgekomen bij FysioHolland
“Voorheen had het ziekenhuis zelf een programma voor COPD patiënten. Dat wordt tegenwoordig niet meer aangeboden. Het ziekenhuis heeft mij toen aanbevolen om contact op te nemen met FysioHolland, omdat zij goede ervaringen hebben met de begeleiding, programma’s en therapeuten.” “Op dit moment ben ik nog steeds onder behandeling. Ik verwacht ook niet, dat dit ineens niet meer nodig is. COPD klachten zijn iets blijvends. Mijn doel is vooral om niet op mijn 75ste met een zuurstoftank te hoeven lopen! De klachten vallen op dit moment gelukkig nog erg mee. Wat ik het meest hinderlijk vindt, is dat ik af en toe last heb van extreme moeheid. Dit komt doordat er te weinig zuurstof bij mijn bloed komt. Verder heb ik het vooral benauwd bij korte heftige inspanningen zoals: tegen de wind in fietsen, traplopen of zware spullen sjouwen.”

Intensieve begeleiding
“Al sinds januari kom ik 2 keer per week bij Marloes Kolen, mijn therapeute. Ik ben erg te spreken over haar. Wat mij vooral aanspreekt is dat de vrijblijvendheid er af is. De behandeling is vooral gericht op dat mijn klachten niet verergeren. Bij COPD kan het linksaf of rechtsaf gaan. De basis is een correctie op de bestaande levensstijl. Bewustwording van wat er aan de hand is, en bewustwording dat wanneer ik er geen aandacht aan besteed, het alleen erger wordt. Het is confronterend, je weet het wel maar toch goed als de ‘juf’ het van tijd tot tijd meedeelt. Je wordt gewezen op dat er echt iets moet gebeuren.”

“Ik merk dat mijn conditie al beter wordt en dat ik minder last heb van extreme vermoeidheid.”

Verloop van de behandeling
“De behandelingen zijn begonnen met een uitgebreide intake. Marloes vroeg mij om de uitslagen van de longtest mee te nemen. Daar scoorde ik laag op. Daardoor is zij heel rustig begonnen met de oefenprogramma’s. Ik heb in het verleden veel gesport en ik was geneigd om te gaan overdrijven. Zij heeft mij toen meteen teruggefloten. Ik merk dat mijn conditie al beter wordt en dat ik minder last
heb van extreme vermoeidheid. Ik zal geen marathon meer kunnen lopen of mee kunnen doen aan de Elfstedentocht, maar ik voel mij minder moe! Nu ben ik zover dat de oefeningen wat zwaarder mogen en ik ook voor thuis oefeningen mee ga krijgen.”

“Ik krijg individuele begeleiding, maar er zijn wel andere COPD patiënten om mij heen. Ik heb absoluut het gevoel dat ik alle aandacht krijg en de juiste begeleiding. Ik verwacht dat ik binnenkort minder behandelingen nodig heb. Nu vind ik de intensieve begeleiding echter nog heel prettig! Marloes is een hele deskundige therapeut. Wat belangrijk is, is dat de conditie verbetert. Waardoor ik minder vatbaar ben voor virussen en mijn herstel na een verkoudheid of een griep minder lang duurt.”

Een 9 is voor de bovenmeester, een 8 is voor de meester
“Ik heb helemaal niets op- of aan te merken op de behandeling zelf. De interne communicatie is alleen af en toe een verbeterpunt. Agenda’s stromen niet altijd, telefoon duurt vrij lang voordat deze opgenomen wordt en soms helemaal niet. Begrijp mij niet verkeerd. Ik zou FysioHolland zeker aanbevelen. Al is het natuurlijk afhankelijk van de therapeut. Ik vind dat ik het nu zeer getroffen heb. Ik had een hele heldere intake. Duidelijk wat wel en niet kon, wat ik kon verwachten. Ik ben tot nu toe zeer te spreken over de gang van zaken.”

Hans is onder behandeling geweest bij fysiotherapeut Marloes Kolen in Amsterdam Oost. Zij is ook aangesloten bij het Longrevalidatienetwerk in Amsterdam (LoRNA). Marloes vertelt jou graag meer over COPD en de behandeling ervan.

Marloes: “Veel mensen weten niet dat je met longklachten ook bij de fysiotherapeut terecht kan. Zij worden net zoals Hans naar mij doorverwezen door de longarts/verpleegkundige of huisarts, vaak met een verminderde conditie, spierkracht en benauwdheid. Door de benauwdheid is men geneigd om steeds minder activiteiten te ondernemen omdat ze daar juist kortademig van raken. Maar dan kom je in een vicieuze cirkel terecht, het inspanningsvermogen neemt verder af waardoor je steeds sneller benauwd raakt bij inspanning. Dus het is heel belangrijk om te blijven bewegen bij COPD.”

Na de intake starten we met de behandeling die bestaat uit:
• Ademhalingsoefeningen
• Techniek aanleren om slijm los te maken en op te hoesten
• Gedoseerd trainen van conditie en spierkracht
• Leren om te gaan met vermoeidheid en energiebalans
• Indien nodig motiveren om te stoppen met roken (een van de grootste oorzaken van COPD)

“Door de behandeling vermindert de COPD zelf niet, maar wel de klachten die daaruit voortkomen waardoor de kwaliteit van leven verbeterd. Meestal wordt de longrevalidatie vergoed, informeer voor de zekerheid bij jouw zorgverzekeraar.”

Wil jij meer weten of een afspraak maken?
Kijk hier voor meer informatie over COPD of zoek hier een locatie bij jou in de buurt en neem gerust contact op voor het maken van een afspraak.

Wegens privacyredenen van de cliënt maken wij gebruik van een willekeurig persoon op de foto.