Nekpijn

Je bent hier:

Nekpijn

Na rugpijn is nekpijn de meest voorkomende lichamelijke klacht. Het blijkt zelfs dat meer dan 70% van de bevolking wel eens nekklachten heeft gehad. Meestal is er geen duidelijke oorzaak voor de pijn in de nek en is de pijn ook al binnen een aantal weken weer weg. Bij 1 op de 7 mensen duren de klachten langer dan een half jaar en dan pas kunnen we spreken van chronische hoofdpijn. Symptomen van nekpijn zijn:

 • Plotselinge pijn in de nek;
 • Een hevige of zeurende pijn, wat ervoor zorgt dat bepaalde bewegingen niet meer mogelijk zijn;
 • Een stijf gevoel in de nek die kan uitstralen naar het hoofd, schouder of arm.

Over het algemeen ontstaan nekklachten door een verkeerde houding of een verkeerde beweging. Pijn in de nek straalt vaak uit naar schouders, rug of hoofd. Het kan daardoor ook een oorzaak zijn van hoofdpijn, schouderpijn of duizeligheid. Herkent u deze klachten? Onze gespecialiseerde fysio- en manueel therapeuten helpen u graag zo snel mogelijk van uw klachten af.

app op mobiel icon - fysioholland

Tips of
huiswerkoefeningen
voor Nekpijn

App Store logo icon - fysioholland

Oorzaken nekpijn

Er zijn verschillende soorten nekklachten en daardoor ook verschillende oorzaken van nekpijn aan te wijzen. Een verkeerde houding is een veelvoorkomende oorzaak van nekklachten. Bijvoorbeeld als u verkeerd achter uw computer zit of veel eenzijdig werk doet waarbij u uw nek te veel belast. Acute nekpijn komt vaak door een verkeerde beweging. Ook vermoeidheid, spanningen en stress en een whiplash kunnen een oorzaak zijn van uw nekklachten. Nekartrose of een nekhernia kunnen voor langdurige nekklachten zorgen. Ook na een val of stoot, bijvoorbeeld tijdens het sporten, maar ook buiten het sporten, kan de nek pijn doen.

Nekpijn en fysiotherapie

Afhankelijk van uw nekklachten bepaalt een fysiotherapeut welke vorm u het beste kan ondersteunen bij de behandeling van uw klachten. Dit zijn de behandelingen kunnen tot de mogelijkheden behoren:

 • Fysiotherapie
 • Manuele therapie
 • Dry Needling
 • Oefentherapie
 • Psychosomatische fysiotherapie

De fysiotherapeut begeleidt u bij het herstel en voorkomen van nekklachten. Ook kan de therapeut in het geval van een verkeerde houding bepaalde spierversterkende oefeningen meegeven. De fysiotherapeut zal samen met u een stappenplan opstellen om te kijken welke activiteiten/handelingen u in welk termijn weer kunt oppakken, Tot slot kunt u voor gewone nekpijn kunt u pijnstillers gebruiken. Het liefst maar een paar dagen en in ieder geval niet langer dan 12 weken.

Spierknopen (triggerpoints) bij nekklachten

Nekpijn in het dagelijks leven wordt grotendeels veroorzaakt door spierknopen in de nekspieren. Spierknopen worden ook wel triggerpoints genoemd. Dit is een pijnlijke verharding in de spieren die niet meer ontspannen. Een spierknoop of triggerpoint kan:

 • Bewegingsbeperkingen;
 • Stijfheid;
 • Krachtverlies;
 • En pijnklachten veroorzaken

Triggerpoints ontstaan uit overbelasting of blessures en kunnen nekpijn veroorzaken. Een fysiotherapeut kan vaststellen of u triggerpoints heeft die voor nekpijn zorgen. Dry needling kan helpen, met een naald prikt de fysiotherapeut in de spier waarna de spier zich ontspant. Dry needling heeft vrijwel direct effect, de nekklachten wordt minder na één behandeling.

Het rekken van de spieren kan pijnlijk zijn, maar het kan ook een positief effect opleveren. Diepe korte massages kunnen de triggerpoints goed behandelen en met toevoeging van warmte kan het zelfs nog een beter resultaat opleveren. Niet elke spierknoop is hetzelfde en daarom worden hardnekkige spierknoop over meerdere weken behandeld. Na enige tijd is zelfbehandeling ook mogelijk, maar dan moet je een goede instructie hebben gehad van jouw fysiotherapeut of manueel therapeut.

"Ik had langdurig ernstig last van knopen in de spieren in mijn nek, schouder en onderrug. Door masseren, losmaken en rekken zijn de spieren losgemaakt en is de pijn verminderd."

Anoniem, Zorgkaart Nederland

Afspraak nekpijn

Voor nekpijn kunt u terecht bij één van onze praktijken. Zoek hier een praktijk bij u in de buurt.

Search
Zoeken

Maak een afspraak