kniemassage - fysioholland

Sport speelt een belangrijke rol in het leven van de 26-jarige Bas.

kniemassage - fysioholland

Hij speelt hockey, gaat regelmatig wielrennen, geeft skiles en doet mee aan skiwedstrijden. Na een verkeerde beweging tijdens het skiën scheurde hij zijn kruisband en wist hij dat hij voorlopig niet meer zou kunnen sporten. Hij werd geopereerd en werkte ruim tien maanden aan zijn herstel. Het gehele traject vóór en na de operatie revalideerde hij bij FysioHolland Rotterdam.

Hoe is uw knieband gescheurd?

Bas: “Tijdens het skiën in Oostenrijk maakte ik een sprongetje. Vlak voor de landing klapte mijn ski uit, bleef ik met mijn hak in de sneeuw hangen en verdraaide ik mijn knie. Het deed veel pijn en ik ben direct naar de eerste hulp gegaan. Een MRI-scan wees uit dat mijn knieband gescheurd was.”

Wat heeft u toen gedaan?

“Ik moest acht weken rust nemen en mijn knie zo veel mogelijk ontlasten. Na de eerste week was ik weer terug in Nederland en startte ik gelijk met fysiotherapie. De eerste weken werkten we door middel van bewegingen en oefeningen aan de beweeglijkheid van mijn kniegewricht. Later gingen we ook aan de slag om kracht op te bouwen.”

Was een operatie noodzakelijk?

“Zonder operatie zou ik alle dagelijkse bezigheden kunnen doen, maar zou mijn knie een zwakke plek blijven. Omdat ik zo veel sport, is dat niet handig. Ik zou een verhoogd risico hebben op knieblessures en het scheuren van mijn meniscus. Als dat laatste zou gebeuren, heb ik een groot probleem. Daarom heb ik besloten om mijn knie te laten opereren.”

“De eerste weken kon ik mijn knie amper buigen of strekken, sliep ik slecht en stond ik stijf van de pijnstillers. Na zes weken merkte ik vooruitgang.”

Hoe was de knieoperatie?

“Doordat ik eerst kracht heb opgebouwd bij de fysiotherapeut, was ik beter voorbereid op de operatie. Toch viel het herstel tegen. De eerste weken kon ik mijn knie amper buigen of strekken, sliep ik slecht en stond ik stijf van de pijnstillers. Na zes weken merkte ik vooruitgang. Ik mocht mijn knie weer rustig belasten en kreeg hoop.”

Hoe was het verdere revalidatietraject?

“Gedurende tien maanden ging ik twee tot drie keer per week naar de fysiotherapeut. In het begin deed ik vooral oefeningen om mijn knie en de omliggende spieren te versterken. Daarna kreeg ik ook specifieke oefeningen gericht op hockey. Hiervoor zijn we een aantal keren naar het hockeyveld gegaan. Zeker toen kreeg ik echt het gevoel dat ik er bijna was! Inmiddels waren het aantal afspraken bij de fysiotherapeut teruggebracht naar één keer per week. Ik heb een zwaar en intensief traject achter de rug, maar ik wist waar ik het voor deed. Ik heb veel steun gehad van mijn hockeyteam, vrienden en familie, waardoor ik gemotiveerd bleef.”

Hoe gaat het nu met u?

“Goed! We zijn nu bijna één jaar verder en ik heb het hockeyen en wielrennen weer opgepakt. Daarnaast doe ik elke week specifieke knieoefeningen om de kracht in mijn knie op peil te houden. Uiteraard is het wel belangrijk dat ik naar mijn lichaam blijf luisteren en een stapje terug doe als dat nodig is.”

Wat wilt u meegeven aan mensen die (gaan) revalideren?

“Doe vooral rustig aan, dan komt het vanzelf goed. Zet uw schouders eronder en ga ervoor, ook als het minder snel gaat dan verwacht.”

Revalideren na een kruisbandoperatie
Weten hoe u zich het beste kunt voorbereiden op een operatie? Of wilt u revalideren onder begeleiding van een ervaren fysiotherapeut? Onze fysiotherapeuten weten wat er nodig is voor een optimaal herstel. Neem contact op met een praktijk bij u in de buurt voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Wegens privacyredenen hebben wij gebruik gemaakt van een fictieve naam.