Arm schouder - fysioholland

Stoppen met basketbal is geen optie voor de 25-jarige Merel uit Amsterdam Oost. Toch leek het er wel even op. Tijdens het spelen schoot haar schouder regelmatig uit de kom. Wanneer deze niet vanzelf terug schoot, moest ze met veel pijn naar de spoedeisende hulp. Merel: “Vooral bij bovenhandse passes en onverwachte acties van de tegenstander was het raak. Bij het ziekenhuis vertelden ze me dat een operatie de enige manier was om weer pijnvrij te kunnen spelen.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verslapte schouder- en armspieren

“In januari ben ik aan mijn schouder geopereerd. Ik had niet verwacht dat de periode erna zo heftig zou zijn. De eerste zes weken mocht ik mijn arm nauwelijks gebruiken. Dat had een behoorlijk impact op mijn arm- en schouderspieren: ze waren compleet verslapt. Ik kon niks meer met mijn arm en moest gaan revalideren.”

Tijd om te revalideren

“Via mijn orthopeed in het OLVG kwam ik bij FysioHolland Amsterdam Oosterpark terecht. De begeleiding van de fysiotherapeut zou ervoor gaan zorgen dat ik mijn arm en schouder weer kon gebruiken en het belangrijkste: dat ik weer kon basketballen. Het was een intensief traject, waarbij ik de eerste vier maanden twee keer per week naar de fysiotherapeut ging.”

Spierkracht opbouwen door oefeningen

“Het was vooral oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Natuurlijk wel onder begeleiding van mijn fysiotherapeut. Ik moest mijn spierkracht weer opbouwen. Dat was zwaarder dan gedacht. Op een gegeven moment vroeg ik mezelf echt af waarom ik gekozen had voor een operatie. Zeker omdat ik in het dagelijkse leven nauwelijks last had van mijn schouder, alleen tijdens het sporten. Na de operatie kon ik niks met mijn arm, dus móest wel rust nemen. Dat vond ik moeilijk. Ik zit niet graag stil en wilde eigenlijk meteen weer doen wat ik altijd doe.”

Training langzaam opbouwen

“Toen ik startte met revalideren was het basketbalseizoen net afgelopen. Om weer op conditie te komen, bouwde ik mijn training langzaam op met hardlopen en zwemmen. En ik deed de oefeningen die ik van mijn fysiotherapeut mee kreeg. In augustus was ik weer helemaal klaar voor het nieuwe basketbalseizoen.”

 “We zijn nu ruim drie maanden verder en het gaat heel goed met me. Elke week train ik en speel ik een wedstrijd.”

Weer basketballen na een schouderoperatie

“We zijn nu ruim drie maanden verder en het gaat heel goed met me. Elke week train ik en speel ik een wedstrijd. Om schouderpijn te voorkomen, doe ik op advies van de fysio voor de training specifieke oefeningen. Wat me, naast de begeleiding door mijn fysiotherapeut, ook door het revalidatietraject heen geholpen heeft, zijn de cliënten in de praktijk. Iedereen was daar om beter te worden. Dat gaf me het gevoel dat ik er niet alleen voor stond.”

Fysiotherapie bij schouderklachten
Wil jij revalideren na een operatie onder begeleiding van één van onze ervaren fysiotherapeuten? Of heb jij regelmatig schouderklachten en wil jij advies? Neem contact op met een praktijk bij jou in de buurt of maak direct een afspraak.