Een risicoanalyse per speler, gerichte data-analyse en een voedingscoach dragen volgens sportfysiotherapeut Lisette Hagen bij aan sterke fysieke spelers bij de KNLTB. We spreken haar vandaag over haar eigen ontwikkeling en hoe recreatieve sporters kan leren van topsporters.
Sportfysiotherapeut Lisette Hagen is wekelijks met collega Jesper Put te vinden op de NTC-locatie van de tennisbond in Amstelveen. Hier behandelt ze niet alleen de topspelers van de KNLTB, maar geeft hen ook begeleiding op het gebied van blessurepreventie, fysieke check ups en de warming up tijdens trainingen. Alles om bij te dragen aan een zo’n sterk mogelijk fysieke fundering van Nederlands beste tennissers. De ambitie is dat de spelers het hele jaar zo fit en sterk mogelijk blijven. Tennis vraagt om steeds meer fysieke kracht en snelheid, de belasting is daardoor erg hoog. Tennis is erg verandert, gekeken naar een paar decennia geleden. Er worden tegenwoordig hele andere fysieke eisen gesteld, dat zie je ook terug in de traningsmethodes die er vroeger werden gebruikt ten opzichte van nu.
Ontwikkeling binnen sportfysiotherapie
Lisette begon ooit haar stage bij Medicort en ging in de leer bij de bekende sportfysiotherapeut Rob Tamminga, tevens adviseur van FysioHolland. Dankzij haar grote ambitie, maximale inzet en passie voor sport kreeg ze jaren geleden de kans om bij het jeugd softbal team van Nederland te werken. Ze groeide door naar het nationaal softbal team. Maar de medische begeleiding bij sportbonden heeft door de jaren heen een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Lisette: ‘Het is per bond wisselend hoeveel budget er beschikbaar is voor medische begeleiding. Bij de KNLTB werken we veel samen met andere disciplines en de trajecten zijn daardoor omvangrijker. Je moet daarnaast jezelf altijd blijven pushen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in je vakgebied’.

Sportfysiotherapeute Lisette Hagen
Lisette volgt momenteel een master in Londen op het gebied van kracht en conditie. Belangrijke onderdelen in deze opleiding zijn periodisering en belasting. Deze kennis zorgt onder meer voor het verbeteren van de risicoanalyse die ze per speler heeft opgesteld, samen met collega Jesper. Er wordt ook gewerkt met nieuwe innovatieve trainingsmaterialen zoals de aquabags van Ultimate Instability. Met dergelijke materialen blijven revalidatietrajecten innovatief en vooruitstrevend. Als je Lisette vraagt waar ze binnen een traject het meest van leert, dan is het de praktijkervaring die ze wekelijks opdoet door te werken met het multidisciplinaire traject.
Structuur en samenwerken
Het multidisciplinaire team bij de KNLTB bestaat onder andere uit een data-analist, een voedingscoach, een conditie- en een krachttrainer, de sportarts en de FysioHolland fysiotherapeuten. Wekelijks komen ze bij elkaar om per speler te bespreken wat hun status is en hoe ze eventuele knelpunten het beste kunnen tackelen. Iemand met een peesblessure kan bijvoorbeeld extra supplementen krijgen om het herstel te stimuleren. En Lisette en Jesper geven bijvoorbeeld in het risicoplan aan waar de zwakke punten van een speler liggen, zodat er rekening mee kan worden gehouden tijdens de conditie- en krachttraining. Als een speler geblesseerd raakt, dan is één van de twee fysiotherapeuten meteen in de lead. Deze fysiotherapeut bekijkt nauwkeurig wie er dienen aan te sluiten vanuit het multidisciplinaire team. Tijdens het hersteltraject wordt nauwkeurig bijgehouden wat de ontwikkelingen en resultaten zijn. Het delen van kennis binnen het team levert een grote meerwaarde op; tenslotte zijn het allemaal beweegspecialisten met ieder een eigen discipline. Het is erg leerzaam om dat mee te mogen maken.
Top-tips voor de breedtesporter
Nu de maatregelen rondom corona iets versoepelt worden, kan straks hopelijk iedereen weer genieten van zijn of haar sport. Juist daarom is het belangrijk om je lichaam in die opstartfase goed in de gaten te houden. Lisette geeft aan dat het vaak misgaat bij de warming up en dat mensen te snel willen opbouwen na een blessure. In tennis komen bijvoorbeeld relatief veel schouderklachten voor. Dan is het goed om in de warming up je schouder extra mee te nemen voordat je begint. En tevens is het erg belangrijk om de zwakkere plekken in je lichaam goed te onderhouden met bijvoorbeeld kracht- en conditie-oefeningen, zodat je de belasting van een tennistraining goed aan kunt. Een sportfysiotherapeut kan je hiermee helpen, zodat je weet aan welke onderdelen en spiergroepen je kan werken.
Vervelende blessure of Interesse in sport fysiotherapie?
FysioHolland heeft 130 locaties en is altijd dichtbij je in de buurt. Bekijk de locatie bij jou in de buurt!