maurice sport weer - fysioholland

Maurice Hermans kreeg acht jaar geleden de diagnose Multiple Sclerose (MS). Om zijn conditie op peil te houden, doet hij mee aan het beweegprogramma MS bij FysioHolland Maastricht. Hier traint hij wekelijks onder begeleiding van fysiotherapeut Philippe Crescente.

 

Hoe is MS bij jou ontdekt?

Maurice: “Na een lelijke val tijdens een beachvolleybalwedstrijd in juni 2001 raakte mijn rechterknie beschadigd. In de periode daarna nam de kracht in mijn rechterbeen af en kreeg ik last van evenwichtsverlies, vermoeidheid en spraakverlies. Ook mijn concentratie en snelheid gingen achteruit. Na ruim zeven jaar werd pas duidelijk waar mijn klachten vandaan komen: ik heb MS. De precieze datum weet ik nog goed: 3 juli 2008. Die nacht, op 4 juli 2008, werd mijn dochtertje geboren. Natuurlijk was dit niet het beste moment om zo’n uitslag te krijgen, maar het was erger om met klachten rond te lopen die niet te verklaren waren. Jarenlang werd me verteld dat het tussen mijn oren zat, dus gek genoeg voelde het als een opluchting.”

Welke invloed heeft MS op jouw leven?

“In het begin bleef ik fulltime werken. Dit was een zware belasting voor mijzelf en mijn familie. Werken kostte me zoveel energie, dat ik elke dag uitgeput thuiskwam. Ik probeerde mijn leven te leiden zoals voorheen, maar dat was natuurlijk onmogelijk. Op een gegeven moment besefte ik me dat ik het roer volledig om moest gooien, zowel fysiek als psychisch.”“Ik voelde me vaak moe en lusteloos. Ik doe nu één keer per week mee aan het beweegprogramma MS en voel me nu een stuk fitter en minder vermoeid!”

Wat heb jij toen gedaan?

“Sinds februari 2012 werk ik een stuk minder. Daarnaast heb ik mijn levensstijl verbeterd: ik ben weer begonnen met sporten en eet gezonder. Ik had al jaren niet gesport, dus het was behoorlijk zwaar om de draad weer op te pakken. Mijn conditie was slecht en ik voelde me vaak moe en lusteloos. Ik doe nu één keer week mee aan het beweegprogramma MS bij FysioHolland Maastricht en voel me nu een stuk fitter en minder vermoeid!”

Welke voordelen heeft het beweegprogramma MS voor jou?

“Het beweegprogramma MS is ideaal omdat ik samen met lotgenoten sport. We motiveren elkaar en hebben het erg gezellig. Onze groep bestaat acht personen van alle leeftijden, waarbij de focus op de mogelijkheden ligt en niet op de beperkingen. Ik vind het prettig dat we uitleg krijgen over het programma en het nut van bepaalde oefeningen. Iedereen in de groep werkt aan zijn individuele doelen. In mijn geval is dat mijn coördinatiekracht. Bewegen heeft een positieve invloed op mijn gezondheid en ik ben ervan overtuigd dat mijn klachten verergeren als ik niet beweeg.”

Wat wil jij meegeven aan mensen met MS?

“Tijdens mijn ziekte heb ik veel geleerd over mijn klachten en vooral mijn grenzen. Bij MS moet je je grenzen niet verleggen maar juist goed bewaken. Ik probeer niet teveel te piekeren over de toekomst en te genieten van de dingen die ik wel kan.”

Bewegen onder begeleiding van de fysiotherapeut
Meer weten over bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut? FysioHolland heeft diverse beweegprogramma’s, hierbij train jijonder professionele begeleiding in kleine groepen aan jouw conditie en kracht. Ieder traint op zijn of haar eigen niveau aan eigen doelen. Neem contact op met een praktijk bij jou in de buurt voor aanmelden en meer informatie.