Medical taping

Je bent hier:

Medical taping

Medical taping is een vorm van tapen waarbij elastische tape de spieren ondersteunt zonder dat het jou in jouw bewegingen beperkt. Het is een aanvulling op de bestaande behandelmethoden. Het kan slappe spieren weer op spanning brengen, maar kan ook gespannen spieren weer rust geven. Het kan helpen bij klachten aan bijvoorbeeld jouw rug, nek en schouders. Sporters gebruiken deze manier van taping ook voor het ondersteunen van gewrichten. Wil jij weten of medical taping bij jouw klachten kan helpen? Neem dat gerust contact op met één van onze fysiotherapeuten.

app op mobiel icon - fysioholland

Tips, afspraakherinneringen,
huiswerkoefeningen?

App Store logo icon - fysioholland

Wanneer kan medical taping helpen?

Bij sportblessures kan medical taping vocht en ontstekingen verminderen, maar ook de spieren ontlasten bij overbelasting. Medical taping wordt ook gebruikt voor het corrigeren van een verkeerde houding en klachten door overbelasting (zoals KANS, tennis- of golfelleboog). Een aantal voorbeelden waarbij medical taping ingezet kan worden: voet- en hielpijn (o.a. hielspoor), pijnlijke scheenbeenspieren (shin splints), knieklachten (o.a. Osgood Schlatter), rugklachten (o.a. ischias, hernia), schouderbeperkingen, tennis- en golfelleboog, carpaal-tunnelsyndroom, gezwollen gewrichten na bijvoorbeeld een verzwikking en littekens die niet goed genezen.

Gespannen spieren en hoofdpijn

Maar ook voor ontspanning kan medical taping een oplossing zijn. Heb jij regelmatig hoofdpijn of zijn jouw nekspieren gespannen? Manueel therapeut Jan Pijl: “Als je je hoofd naar links buigt, voel je de spanning in de nekspieren aan de rechterkant. De fysiotherapeut kan deze spieren helpen ontspannen door het tape op de juiste plek aan te brengen. Het tape wordt op de spieren geplakt op het moment dat deze gespannen en gerekt zijn. Op het moment dat het hoofd weer rechtop gehouden wordt, buigt het tape mee waardoor de huid samengetrokken wordt. De onderlagen onder de huid komen hierdoor los van de bovenlaag. Dit kan voor sterke verlichting zorgen.”

Behandeling met medical taping

Het tape heeft een liftende werking voor de opperhuid, door deze drukvermindering is er meer ruimte voor de bloed- en lymfevaten. Hierdoor kan medical taping belemmeringen in de bloedcirculatie en lymfeafvoer opheffen. Hierdoor kan medical taping ook de oplossing zijn bij uitstralingspijn zoals hoofdpijn. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten weten precies hoe en op welke plek de tape moet worden aangebracht. De tape heeft dezelfde rekbaarheid als de menselijke huid. Hierdoor word jij niet beperkt in jouw beweging, wat bij gewone sporttape wel het geval is.

“Ik heb soms een stijve nek en heb daardoor vaak last van hoofdpijn. Als de therapeut dit losmaakt helpt dit geweldig en heb ik echt veel minder last."

Anoniem, Zorgkaart Nederland

Afspraak maken

Voor medical taping kan jij terecht bij één van onze praktijken. Zoek hier een praktijk bij jou in de buurt.

Search
Vergroot zoekgebied naar

Maak een fysiotherapie afspraak bij een locatie in de buurt

FysioHolland heeft fysiotherapiepraktijken verspreid over heel Nederland. Door te klikken op de locatie in het kaartje of in de A-Z index, Kun jij rechtstreeks een afspraak inplannen bij de locatie naar keuze.