revalidatie Marloes - fysioholland

Vijf jaar lang had Marloes elke dag last van haar lies. Een lang stuk lopen kostte veel moeite en sporten was altijd pijnlijk. Na veel medisch onderzoek bleek heupdysplasie de oorzaak; een aangeboren heupafwijking waar een operatie voor nodig was. Marloes: “Direct na de operatie kon ik niets meer en moest weer op een ‘normale’ manier leren lopen.” Na een jaar revalideren bij FysioHolland Amersfoort onder begeleiding van de fysiotherapeut is Marloes pijnvrij en is zij fitter dan voor de operatie.

Marloes komt in aanmerking voor een operatie. “De arts zei dat mijn pijnklachten aanzienlijk zouden verminderen en zelfs helemaal konden verdwijnen. Voor de operatie had ik dagelijks pijn in mijn lies. Het kostte mij veel moeite om lange stukken te lopen en had met sporten altijd pijn. Na een tijd zitten kon ik moeilijk opstaan en het eerste stukje lopen ging moeizaam.” In februari 2015 ondergaat Marloes een Ganz-osteotomie operatie (operatieve behandeling bij heupdysplasie).

Weer op een ‘normale’ manier leren lopen

Na de operatie volgt een langdurig revalidatietraject. “Direct na de operatie kon ik helemaal niets en moest weer op een ‘normale’ manier leren lopen. De eerste zes weken mocht ik mijn been gedeeltelijk belasten en deze niet verder dan 90 graden buigen. Korte stukjes kon ik lopen op krukken en anders zat ik in een rolstoel. Er zat totaal geen kracht meer in mijn been en doordat tijdens de operatie spieren losgemaakt waren, had ik bijna geen controle.”

Revalideren onder begeleiding van de fysiotherapeut

Via een tip van een collega komt Marloes uit bij FysioHolland in Club Pellikaan Amersfoort. Twee dagen nadat Marloes uit het ziekenhuis is, starten zij de revalidatie. Aan het begin van de revalidatie leert Marloes eerst met twee krukken lopen, vervolgens nog met één kruk. Met kleine stappen gaat Marloes vooruit. “De fysiotherapeut heeft mij geholpen om het vertrouwen in mijn eigen lichaam terug te krijgen. Hij heeft mij op een juiste manier gestimuleerd, zodat ik steeds een stapje verder deed.” De revalidatie voorloopt voorspoedig en in de zomer loopt Marloes al zonder krukken. “Eind juli kon ik zonder krukken op zomervakantie! Iets wat ik totaal niet had verwacht.”

“Ik ging in een jaar van lopen op krukken naar hardlopen. Ik heb mijn doel van vijf kilometer al behaald!”

Een jaar na de operatie; fitter en sterker dan ervoor

“We zijn nu een jaar verder en ik ben pijnvrij. Dit is een bijzonder gevoel na meer dan vijf jaar dagelijks pijn gehad te hebben. Inmiddels loop ik weer hard en heb ik mijn doel van vijf kilometer hardlopen behaald. Daarnaast ben ik fitter en sterker dan ik voor de operatie was. Ik kan weer lange afstanden lopen en heb geen ‘opstartproblemen’ meer als ik lang heb gezeten. Ik hoef niet meer na te denken over de activiteiten die ik onderneem en welke consequenties deze voor mijn lijf hebben, want die zijn er niet meer. Kortom, een proces dat ik als zeer succesvol heb ervaren.”

Revalideren bij de fysiotherapeut

Word jij binnenkort geopereerd en wil jij revalideren onder begeleiding van een ervaren fysiotherapeut? Dat kan! Onze specialisten begeleiden jou graag, ook voorafgaand aan de operatie. Wanneer jij sterker de operatie in gaat, heeft dat ook een positieve uitwerking op jouw herstel. Maak direct een afspraak bij één van onze praktijken.