Logopedie
Een verhaal vertellen, drinken of iets eten, het zijn dagelijkse handelingen die niet voor iedereen even vanzelfsprekend zijn. Wanneer jij moeite hebt met het begrijpen van taal, spreken, lezen, schrijven, kauwen of slikken kun jij naar de logopedist. Een logopedist begeleidt kinderen en volwassenen van alle leeftijden met communicatiestoornissen. De logopedisten van FysioHolland Tergooi zijn gespecialiseerd in diverse onderzoeken en behandelingen voor klachten als gevolg van een beroerte, ziekte, dementie of vroeggeboorte. Herken jij één van deze problemen? Of ben jij op zoek naar een logopedist voor een familielid? Neem contact op met de praktijk.
Wat doet een logopedist?
De logopedist onderzoekt, begeleidt en adviseert bij problemen in de dagelijkse communicatie. Denk hierbij aan specifieke stemklachten, niet meer op woorden kunnen komen of uitspraakproblemen, maar ook als jij moeite hebt met slikken of kauwen kan de logopedist jou helpen. De logopedist doet altijd eerst onderzoek, waarna een passend behandelplan wordt opgesteld, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Indien nodig werkt de logopedist samen met andere specialisten zoals een KNO- of MDL-artsen.
Logopedie bij spraakproblemen
Dysartrie is een neurologische spraakstoornis waarbij de uitspraak van klanken, intonatie en/of stemgeluid verstoord zijn geraakt. Door dysartrie is iemand minder goed te verstaan. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een beroerte, de ziekte van Parkinson, ALS of MS. Bij moeite met het vinden van de juiste woorden of het maken van een goede zinsopbouw kan er sprake zijn van afasie. Dit ontstaat door een aandoening aan de linker hersenhelft, bijvoorbeeld door een beroerte, hersentumor, ongeval of dementie. Naast onderzoeken en behandelen geeft de logopedist adviezen voor de communicatie.
Logopedie bij moeite met slikken
Als een baby zich veel verslikt bij het drinken of kokhalst bij het leren kauwen kan de logopedist met preverbale logopedie jou en jouw kindje begeleiden. Maar ook volwassenen kunnen slikproblemen hebben als gevolg van een aandoening aan de hersenen, ziekte of ouderdom (dysfagie). De logopedist biedt behandeling bij snel verslikken, moeite hebben met kauwen of last hebben van speekselverlies uit de mond. Klachten aan de maag en darmen kunnen het gevolg zijn van teveel lucht inslikken (aerofagie). In samenwerking met de MDL arts biedt de logopedist passende begeleiding.
