Talloze onderzoeken hebben al uitgewezen dat bewegen, leefstijl en gezondheid nauw met elkaar verbonden zijn. Bij de Aletta Jacobs School of Public Health hebben ze dit in een recent onderzoek ook uitgedrukt in zorgkosten. Daarbij is specifiek gekeken naar de onderlinge verschillen tussen wijken met een verschillende sociaal-economische samenstelling en het verschil hiertussen. En daaruit blijkt dat we door gezonder te leven en meer te bewegen flink op zorgkosten kunnen besparen!

Han van de Haar, financieel directeur van FysioHolland vertelt waarom dit goed nieuws is: “Wie gezond leeft, voelt zich fitter en dat is natuurlijk het allerbelangrijkst. Maar ook financieel hebben we er veel baat bij. Als we binnen Nederland collectief gezonder leven, en dus minder zorgkosten maken, kunnen de kosten van de zorgverzekering per individu omlaag. Je bespaart dus op de zorgpremie. De programma’s die FysioHolland aanbiedt om mensen te helpen gezonder te leven, maken je dus niet alleen fysiek, maar ook financieel gezonder.”

Dit zijn de categorieën waar we volgens onderzoeker Jochen Mierau op kunnen besparen:

1. Roken

Een categorie waar we veel winst bij kunnen halen is ‘roken’. Als het aantal rokers in Nederland met 1 procent daalt, levert dit een besparing op van 650 miljoen euro per jaar. Dit komt neer op een gemiddelde besparing van 40 euro per persoon. Tel daar de kosten van sigaretten bij op en dan bespaar je nog meer.

2. Sporten

Ook door te sporten kunnen we flink in zorgkosten besparen. Uit een vergelijking tussen een wijk waar 19 procent sport met een wijk waar 20 procent sport, blijkt een verschil van ongeveer 25 euro per persoon. Met het verhogen van je conditie en belastbaarheid ben je over het algemeen gezonder.

3. Alcohol

De resultaten voor alcohol waren bij het onderzoek verrassend. De algemene consensus is dat (te veel) alcohol niet goed voor de gezondheid is. Maar onderzoekers zagen dat de zorguitgaven lager waren in wijken waar meer werd gedronken. Verklaring hiervoor zou het verschil in welvaart, voeding en arbeidsomstandigheden kunnen zijn, die de negatieve effecten van alcoholgebruik compenseren. De onderzoeksgroep zou hier nog meer onderzoek naar willen doen.

Lees meer over het onderzoek in dit artikel van de NOS. Wil je in 2020 ook gezonder leven? Bekijk dan onze Instagram cursus #doorbreekjegewoontes voor tips en inspiratie!