Je handen kun je toch niet trainen?’ is een veelvoorkomende misvatting. Veel mensen staan er niet bij stil dat je ook voor je handen oefeningen kunt doen. Daardoor lopen veel mensen onnodig lang door met handklachten.

Een interview met Dike Goossens, fysiotherapeut bij FysioHolland Tilburg en gespecialiseerd in handtherapie & spalken en kaakklachten.

Handtherapie & spalken is een niet veel voorkomende specialisatie, hoe ervaar je dat?

Handtherapie is inderdaad nog redelijk onbekend terrein voor veel mensen. Het is heel normaal om naar de fysiotherapeut te gaan als je last van je knie hebt, maar handproblemen worden vaak ‘overgeslagen’. Ze staan er niet bij stil dat je je handen ook kunt trainen. Dat is jammer, want als je er niets mee doet, wordt het stijf en ligt een bewegingsbeperking op de loer. Goed om daar alert op te zijn. En met een paar behandelingen ben je al een heel eind.

Wanneer is handtherapie nodig en hoe kun je je handen trainen?

Veel voorkomende klachten zijn sport, hobby en werkgerelateerd: een overbelaste pols en een peesontsteking aan de vingers. Maar ook trauma’s; mensen die vallen op hun duim, met skiën bijvoorbeeld. Eigenlijk dezelfde klachten als bij fysiotherapie, alleen kun je bij handtherapie gebruikmaken van spalken. Ik vind de combinatie van therapie en spalken heel leuk. Niet iedere fysiotherapeut die handtherapie aanbiedt, biedt ook spalken aan. Terwijl het een belangrijk onderdeel is van de therapie. Het creëert rust. Daarna kan je verder met oefentherapie. Het mooie is dat je je handen de hele dag door gebruikt, alles wat je nodig hebt om ze te trainen ligt binnen handbereik.

Heb je tips om handklachten als gevolg van overbelasting te voorkomen?

Handklachten zijn vaak een gevolg van langdurig herhalende bewegingen. Tegenwoordig zijn telefoon- en tabletgebruik een belangrijke oorzaken. Probeer te doseren en neem pauzes, dat kan al veel schelen. Hier lees je meer over de mogelijke gevolgen van herhalende bewegingen op de langere termijn.

Meer informatie? Maak online een afspraak of bel 088-3741600